NYT: Türkiye'de tehlikeli bir senaryo uygulanıyor

New York Times (NYT) gazetesi yazı işleri kurulu ele aldığı makalede Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirdi. "Türkiye'nin dikkat dağıtma savaşı" başlığı taşıyan yazıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemi arzusu için "umutsuz bir mücadeleye girişti" ifadeleri dikkati çekti.

"Wag the Dog" (Başkanın Adamları) filminin anımsatıldığı yazıda adı seks skandalına karışan ABD başkanının gündemi değiştirmek ve halkın dikkatini başka bir tarafa yöneltmek için Arnavutluk'a sahte savaş ilan etmesi çıkarmasına işaret edildi.

NYT, "Şu anda bu senaryonun gerçek zamanlı ve tehlikeli bir versiyonunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Haziran'daki kritik seçimlerde İslamcı kökenli AKP'nin iktidar için gerekli çoğunluğu kaybetmesinin ardından umutsuz bir mücadeleye giriştiği Türkiye'de yaşandığına dair şüpheler var" ifadesini kullandı.

1 Kasım'da Türkiye'nin erken seçime gideceğini hatırlatan makale, geçtiğimiz ay Erdoğan'ın Kürt ayrılıkçılarına karşı savaşı yeniden alevlendirdiğine vurgu yaptı. Yazı şöyle devam etti: "Bu (barış sürecinin bitirilmesi), hükümete olan desteği artırmak ve böylece hem otoriter iktidarını hem de büyük ölçüde genişletilmiş yetkilerini sürdürme yönündeki ihtiraslarını canlı tutmak için yapılmış açık bir hamleydi."

ATILAN ADIMLAR TARİH OLDU

Erdoğan'ın geçtiğimiz son birkaç yılda Kürt azınlığın haklarının tanınması yolunda önemli adımlar attığı ancak tüm bu çabaların artık tarih olduğu kaydedildi. Savaşa gerekçe olarak iki polis memurunun öldürülmesinin gösterildiği hatırlatılan yazıda, "Ancak öldürenler, hükümetin iddia ettiği gibi PKK dahi olsa Erdoğan topyekûn savaş dışında başka yollar bulabilirdi" denildi.

Erdoğan'ın Meclis'te arzu ettiği çoğunluğu son seçimlerde elde edemediğini hatırlatan NYT bu sebeple başkanlık makamına giden yolu açabilecek gücü elde edemediğini kaydetti. Gazete, "Nüfusun yüzde 18'ini oluşturan ve yıllarca ötekileştirilen Kürtler, geçmişte Erdoğan'ın partisine oy vermişti. Ama Haziran'da Kürtlerin çoğu ve bir kısım laik Türkler, Kürt yanlısı Hakların Demokratik Partisi'ne (HDP) oy verdi" şeklinde yorumda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kürt ayrılıkçılara karşı yeniden askeri seçeneğe başvurmasının milliyetçi oyları alabilmek için olduğunu savunan NYT, "Erdoğan, Kürtlerin özerkliğine karşı çıkan Türk milliyetçilerinin şiddetle ilgisini çekmeye çalışıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin IŞİD'e karşı hava operasyonları için İncirlik ve diğer iki üssü ABD'nin kullanımına açtığına işaret eden makale, bu işin normalde NATO müttefikleri arasında formaliteden ibaret olması gerekirken pazarlığının bir yıl sürdüğüne dikkat çekti.

"Bir NATO müttefiki için formaliteden bir taahhüt olmalıydı (üslerin açılması). Fakat Türklerin karşı gelmesinden dolayı bir yıllık zorlu müzakereler sonucunda gerçekleşti. Ayrıca IŞİD'e karşı ABD öncülüğündeki operasyona katılmayı da kabul etti. Ancak, Erdoğan'ın ana önceliği çok açık ki Kürt ayrılıkçılarla savaşmak. IŞİD'le zorlu olan mücadeleyi daha da güçleştiren Erdoğan'ı askeri operasyonlara devam etmek üzere kullandığı bahaneden mahrum bırakmak için ABD bölgedeki nüfuzunu kullanmalı." CİHAN
31 Ağustos 2015 18:56
DİĞER HABERLER