İstanbul'un can damalarından köprüler saatteki hızı 120 kilometreye kadar ulaşan fırtına nedeniyle zaman zaman trafiğe kapatıldı. Türkiye'yi korkutan kuvvetli fırtına İstanbul ulaşımının can damarları köprülerin güvenliğini tartışmaya açtı. İstanbul’da boğazının iki yakasını 39 yıldır birbirine bağlayan Boğaziçi Köprüsü farklı etkinlikler nedeniyle zaman zaman trafiğe kapatılmıştı. Ancak tarihinde ilk kez fırtına nedeniyle trafiğe kapatıldı. Rüzgarın hızı saatte 90 kilometreyi geçince Boğaziçi Köprüsü'nde ulaşım kontrollü olarak sağlandı. Ancak rüzgarın hızının bir ara 120 kilometreyi geçmesi nedeniyle trafik tamamen durduruldu. Aynı uygulama, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde de gerçekleştirildi.
BÜYÜK ARAÇLAR DEVRİLEBİLİR
Meteoroloji Mühendisleri Yönetim Kurulu Üyesi Barış Özgün, özellikle boğaz tarzı noktalarda rüzgârın hızının daha fazla hissedileceğini söyleyerek, "Köprünün dinamiğinde beklemedik bir etki oluşturmaması için otobüs, TIR tarzı araçlar geçerken yandan rüzgar ile devrilme riski meydana gelebilir. Ufak arabalar için büyük risk yoktur. Ama sıradışı bu tarz hadiselerde dikkat edilmesi gerekiyor" dedi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, köprünün trafiğini tedbiren kapattıklarını açıkladı. Bakanlık yetkilileri köprüde herhangi bir hasarın söz konusu olmadığını belirtti.
AK PARTİLİ VEKİL YARALANDI
Marmara, Batı Karadeniz, Ege, İç Anadolu'yu etkileyen şiddetli fırtına ve yağış nedeniyle birçok ilde büyük maddi hasarlar, yaralanmalar ve can kayıpları meydana geldi. Kırıkkale'de, şiddetli rüzgar nedeniyle kafasına çatıdan düşen kiremit isabet eden kadın hayatını kaybetti. Denizli'de şiddetli lodosun şarampole yuvarladığı 28 yaşındaki motosiklet sürücüsü yaşamını yitirdi. Bolu Göynük'te etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle bir evin çatısının uçması sonucu 1 kişi öldü. Isparta'da uçan çatı parçasının kafasına isabet ettiği 41 yaşındaki kadın ağır yaralandı. AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan da fırtına mağdurlarından biri oldu. Dalyan, Genel Kurul Salonu'na giderken şiddetli rüzgârın etkisiyle bahçede dengesini kaybederek düştü. Hastaneye kaldırılan Dalyan'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. THY İstanbul'da etkili olan şiddetli lodos nedeniyle yarınki 42 iç ve dış hat seferini iptal etti. Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde lodos nedeniyle okullarda bugün eğitime ara verildi.
Ani fırtına La Nina'nın etkisi
Meteoroloji Mühendisleri Yönetim Kurulu Üyesi Barış Özgün, fırtınanın Pasifik Okyanus'ta etkili olan soğuk hava akımı 'La Nina''nın iklime olan etkisinden kaynaklandığını belirtti. Özgün şunları söyledi: "Şimdiki şartlar da Kuzey Afrika üzerinde oluşan ve Akdeniz üzerinden ülkemize gelen alçak basınç merkezinin etkisi ile oluşuyor. Alçak basınç merkezi Akdeniz üzerinde bulunuyor ve bu kıyı kesimlerde rüzgarın saatte 130 kilometreye kadar çıkmasına neden oluyor. İç kesimlerde de bu hız saatte 100 kilometreye kadar çıkıyor. 130 -140 kilometre uluslararası sınıflandırmada 'harikeyn' olarak nitelendiriliyor. 100 km ise çok şiddetli fırtına olarak nitelendiriliyor. Bu fırtına sabah saatlerine kadar etkili olacak ardından etkisini azaltarak kuvvetli şiddet şeklinde sürdürecek. Perşembe akşamdan sonra ise rüzgar hızı azalacak. Yağış ise cumartesi gününe kadar etkili olacak."
UYARILAR DİKKATE ALINMIYOR
Meteoroloji İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Tayfun Yüksel de rüzgar, yağış ve sıcaklık ile ilgili uyarıların çok fazla dikkate alınmadığından yakındı. Sıcaklık farklılığından dolayı şiddetli rüzgar oluştuğunu belirten Yüksel, "Sakin rüzgardan bir anda kuvvetli rüzgara döndü, bu tekrar ilerleyen saatlerde etkisini kaybedecek. Isınma maksimum sıcaklığı yaptığı için böyle oldu. Bugün lodos ve yağış devam edecek, akşam saatlerine doğru da yağış etkisini kaybedecek. Dünkü gibi anlık bir değişiklik olmayacak" diye konuştu.