Bank Asya yönetimini işgal eden BDDK’nın, Kaynak Holding hisselerine müdahalesindeki hukuksuzluk kendi kararıyla tescillendi.
Kurum, 7 yıl önce hazırladığı belgede pay devrinin nasıl yapılacağını açıklıyor. Buna göre Kaynak’ın, hisse oranı yüzde 10’un altında olduğu ve yönetimi belirleme gücü bulunmadığı için devir izni alması gerekmiyor.
Skandal bir kararla Bank Asya’ya geçici yönetim atayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), Kaynak Holding hisselerine müdahale ederken 2008’de kendi verdiği kararı çiğnediği ortaya çıktı. BDDK Hukuk İşleri Daire Başkanlığı, 7 yıl önceki bir iç yazışmada, pay devirlerinin nasıl yapılacağını kanuni dayanaklarıyla ayrıntılı şekilde izah ediyor. Buna göre, bankadaki imtiyazlı pay sahibi tüzel kişilerin devir için BDDK’dan izin alması gerekmiyor.
Kaynak Holding’in Bank Asya’daki hisse oranının yüzde 10’un altında olması ve şirket paylarının banka yönetimini belirleme gücü bulunmaması, hisse devrinde izni gereksiz kılıyor. Üst Kurul’un yazısında, devrin izne bağlanması için kanun değişikliğine gidilmesi gerektiği belirtiliyor.
HUKUKSUZLUK TESCİLLENDİ
Kurumun bu kararı, Kaynak Holding’in bankadaki yüzde 6,47 hissesinin yönetimine müdahale hukuksuzluğunu tescilledi. BDDK, 26 Şubat 2015’te Bank Asya’da Sürat Basım ve Forum İnşaat’a ait A grubu hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti. Buna gerekçe olarak da Kaynak’ın, hisselerini ‘izin almaksızın’ Hollanda merkezli INL Partners BV şirketine devretmesini göstermişti.
KAYNAK'IN HİSSELERİNİ INL PARTNERS'A DEVRETMESİNİ GEREKÇE YAPTILARBDDK 26 Şubat 2015’te, Kaynak Holding’in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım Yayın ile Forum İnşaat’a ait A grubu hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.
Üst Kurul buna gerekçe olarak, söz konusu iki şirkette kontrolü elinde bulunduran Kaynak Holding’in hisselerinin tümünün Hollanda’da mukim bir özel limited şirket olarak 16 Ocak 2015’te kurulan INL Partners B.V.’ye ‘izin almaksızın’ devretmesini gösterdi. Bu kararın, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18. maddesinin 7. fıkrası dayanak alınarak yapıldığı ifade edildi. Kararın bankaya tebliğinden itibaren kararın bankacılar ve hukukçular tarafından kanuna aykırı olduğu dile getirilirken, bu kararın hukuk dışılığı BDDK’nın 7 yıl önce hazırladığı bir belgeyle ortaya çıktı.
DEVİR İŞLEMİ İÇİN İZİN ALMAYA GEREK YOKBelgeye göre, BDDK Uygulama Daire Başkanlığı, 14 Nisan 2008’de, tüzel kişilerin yani şirketlerin nitelikli pay sahibi ortaklarındaki muhtemel değişimlerin 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18. maddesinde izne tabi bir işlem olup olmadığına ilişkin Üst Kurul’un Hukuk İşleri Daire Başkanlığı’ndan görüş bildirmesini istedi. Hukuk İşleri Daire Başkanlığı’ndan Mayıs 2008’de gönderilen cevabi yazıda, söz konusu olayda hisse devirlerinin izne tabi olmadığı, devrin izne bağlanmasının zaruri görülmesi halinde, kanun değişikliğine gidilmesinin uygun olacağı ifade edildi. Daire Başkanı Nurettin Kolaç imzalı belgede, hisse devrinin hangi durumlarda izne tabi olmadığı kanuni gerekçeler tek tek sıralanıyor.
KENDİ BEYAN ETTİKLERİ HÜKÜMDE HER ŞEY AÇIKBDDK’nın bu belgesinde dile getirilen gerekçeler dikkate alındığında, BDDK’nın 26 Şubat 2015’te Kaynak Holding hisselerinin yönetimine müdahale etmesi, Kurul’un 2008’de beyan ettiği hükmüyle çelişiyor. Çünkü, Kaynak Holding’in kontrol ettiği Sürat Basım Yayın ile Forum İnşaat’ın Bank Asya’daki hisse oranının yüzde 10’un altında olması sebebiyle, devir işlemi için izin alınmasına gerek olmadığı ortaya çıkıyor. İzin alınmasına gerek olmadığının bir diğer sebebi ise Sürat AŞ ve Forum İnşaat’ın bankadaki pay oranlarında herhangi bir değişiklik olmaması. Söz konusu iki şirketin sahip olduğu payların tek başına veya birlikte banka yönetimini belirleme gücü bulunmaması da BDDK’dan izin alınmasını gereksiz kılıyor.
ERNST&YOUNG'IN OFİSİ KAOANABİLİR
Eski SPK Başkanı Cansızlar, denetim firması Ernst&Young’ın (EY), Bank Asya bilançosu hakkında görüş vermemesiyle ilgili olarak, “Konu yargıya gidip bu şirket suçlu bulunsa Türkiye ofisi kapanabilir. Daha önce benzer vaka yaşandı.” dedi. Bugün TV’de bir programa katılan Cansızlar, denetim şirketinin, kurulduğu 1996 yılından bu yana hep kâr eden bir bankanın 2014’te zarar yazmaya başlamasıyla ilgili ‘görüş veremiyorum’ demesiyle ilgili, EY’nin Bank Asya ile ilgili üç ay önce yazdığı raporda herhangi bir olumsuzluk bulunmadığını ve görüş verdiğini ifade etti. Cansızlar, “Ama 31 Aralık 2014 tarihli bilançoya görüş vermemesi anlaşılır gibi değil. Ben de inceledim. Bu ‘rapora görüş vermiyorum’ dedirtecek önemli hususlar bulamadım. Mesela bir müşterisine döviz kredisi kullandırmış, daha sonra bu krediyi yeniden yapılandırmış. Denetim firmasının ‘Bunun ödenip ödenmeyeceğini bilemiyorum.’ diye açıklama yapması anlamsız.
'BDDK VE TMSF'NİN ETKİSİNDE KALIYORLAR'Sen bunu nereden biliyorsun? Yine 2013’te işten çıkarılan bazı yöneticilerin tazminatlarının 2014’te ödenmesini dile getirmesi çok ağır ithamlar.” değerlendirmesinde bulundu. 3 Şubat’ta TMSF tarafından Bank Asya’ya atanan yönetim olduğuna işaret eden Cansızlar, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Her banka yönetimi iç denetim ve bilanço tablolarını imzalayarak denetim firmasına vermek zorunda. Ancak yeni yönetim ‘yeni geldik’ diye hazırlanan verileri imzalamaktan kaçındığı için denetimciye vermiyor. Denetim firması da bu bahaneyle yani BDDK ve TMSF’nin baskısı altında kalarak böyle bir yola başvuruyor. Daha önce yıllarca kâr açıklayan bir banka kendisine uygulanan bir baskıdan dolayı zarar açıklamış. Nereden biliyorsunuz? Belki 2015’te kâr açıklayacak. Ayrıca KAP’a açıklanan denetim raporu aslında yönetim kurulunun kararıyla yapılır. Acaba bu yapıldı mı?” Bank Asya ortaklarının EY’nin İngiltere’deki genel merkezine yaptığı uyarı ve ihtarı önemli bulduğunu da ifade eden Cansızlar, “Bu, dünyada EY’nin güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açacak. Firma, elemanlarını gönderip burada inceleme yaptıracaktır. Konu yargıya gidebilir. Eğer EY suçlu bulunursa Türkiye’deki ofisi kapatılabilir. Daha önce böyle bir vaka yaşandı ve bir denetim firması tamamen kapatıldı.” dedi.
ZAMAN