O rapor artık bedava

Daha önce şahsen, posta ya da e-posta yolu ile müracaat edilerek alınabilen "Kredi Risk Raporu" 15 Mart’tan itibaren e-devlet platformu üzerinden herhangi bir ücret ödenmeden temin edilebilecek. Raporun ücreti diğer masraflarla birlikte 17,25 TL'ye kadar çıkıyordu.

Kredi ve kredi kartları, protesto edilmiş senetler, karşılıksız işlemi yapılmış ve sonrasında ödenen çekler ile ibrazında ödenen çekler hakkında bilgileri ihtiva eden Risk Merkezi Raporu artık ücretsiz. 

Daha önce bankalara şahsen ya da e-posta ile müracaat edilerek alınabilen rapor 15 Mart’tan itibaren e-devlet platformu üzerinden herhangi bir ücret ödenmeden temin edilebilecek. 

RAPOR ÜCRETİ MASRAFLARLA 17,25 TL’YE ÇIKIYORDU

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bankalar hazırladıkları her kredi risk raporu için 2,25 TL + Katma Değer Vergisi ücret talep ediyordu. 

Rapor ücreti, başvuru formunda seçilen rapor teslim şeklinden kaynaklanan gönderim masrafı, iletişim masrafı ve fatura masrafı (faturanın gönderilmesinin istenmesi durumunda) ilave edildiğinde 17,25 TL’yi buluyordu. Ücret gerçek kişi ya da tüzel kişiye göre değişiyordu. 



RİSK MERKEZİNDEN ÜÇ FARKLI RAPOR ALINABİLİYOR

1-Kredi Limit, Kredi Risk, Tasfiye Olunacak Alacaklar Raporu: Risk Merkezi üyesi olan banka, finansal kiralama, faktoring, finansman şirketi ve varlık yönetim şirketlerinden kullanılan kredi ve tasfiye olunacak alacaklar bilgilerinin yer aldığı rapor türü olup Detay Rapor, Özet Rapor ve Sorunlu Krediler olarak 3 ayrı rapor türü yer almaktadır. 

Detay Rapor: Güncel dönem ve bununla birlikte son 10 yıl içinde geriye dönük seçilen herhangi bir döneme ilişkin Kredi Limit-Kredi Risk-Tasfiye Olunacak Alacaklara ilişkin rapordur. 

Raporda Üye Adı, Şube Adı, Kredi Türü, Kredi Limiti, Kredi Riski (0-12 ay, 12-24 ay ve 24 ay üzeri olacak şekilde vade ayrımında) ve Faiz Tahakkuk/ Komisyon tutarı bilgileri yer alır. 

Özet Rapor: Güncel döneme ilişkin Kredi Limit-Kredi Risk-Tasfiye Olunacak Alacaklara ilişkin rapordur.

Raporda Kredi Türü, Kredi Limiti, Kredi Riski (0-12 ay, 12-24 ay ve 24 ay üzeri olacak şekilde vade ayrımında) ve Faiz Tahakkuk/ Komisyon tutarı bilgileri yer alır. 

Bu raporda detay rapordaki gibi üye adı ve şube adı bilgisi yer almamaktadır. 

Sorunlu Krediler Raporu: Son 10 yıl içerisindeki Sorunlu Kredilere ilişkin rapordur.

Raporda Sorunlu Alacak niteliğindeki Kredi Türü, Dönem Bilgisi, Üye Adı, Şube Adı, Kredi Riski (0-12 ay, 12-24 ay ve 24 ay üzeri olacak şekilde vade ayrımında ) bilgileri yer alır.



2-Çek Raporu: 2009 yılından itibaren karşılıksız çekler, karşılıksız işlemi yapıldıktan sonra ödenen çekler ve ibrazında ödenen çeklere ilişkin rapordur. Raporda çek toplam adet, toplam tutar, çeklerin alındığı banka bilgileri ve en son işlem yapılan 50 adet çek dökümü yer alır.

3-Protestolu Senet Raporu: Protestolu senetlere dair bilgilerin yer aldığı rapordur. Bu raporda son 5 yıla ait protesto edilmiş senetler Banka Adı, Şube Adı, Kayıt Türü (Bildiri veya Kaldırı),Senet --Tutarı, Protestolu senet bildirim dönemi, Protestolu senet kaldırı dönemi, Kaldırı Sebebi bilgileri yer alır.

Protestolu senet bilgileri tespitinde rapor sahibinin Ad Soyad/unvan ve adres bilgileri ile birebir eşleşen kayıtlar raporda yer alır.

14 Mart 2019 13:37
DİĞER HABERLER