O saldırının altından skandal çıktı

O saldırının altından skandal çıktı
Kırşehir'de 8 Eylül günü meydana gelen Kürt vatandaşlara ait işyerlerinin basılıp yağmalanması olaylarıyla ilgili skandal bir belge ortaya çıktı.
Kırşehir Emniyet Müdürlüğü, 8 Eylül'de Cacabey Meydanı'nda terörü protesto için basın açıklaması yapılacağı, Kürt vatandaşların işyerlerine saldırılabileceği bilgisine ulaştı. Önlem almaları için, çoğu Çevik Kuvvet'te görevli sadece 90 polis görevlendirildi. 3 bin kişilik grup, 18.00'de basın açıklaması yaptıktan sonra HDP il merkezine saldırdı. Kırılan camlardan giren 3 kişi, binaya büyük bir Türk bayrağı astı, tabelalar indirildi. Ardından grup, Gül Kitapevi'ni yağmaladı ve ateşe verdi.

Zaman'ın ulaştığı belgeye göre, 18.00'de başlayan taşkınlıklara saatlerce müdahale etmeyen emniyet müdürü, olaylar büyüdükten sonra, ihmali ortaya çıkmasın diye ikinci bir görevlendirme yazısı yayımladı. 23.30'da düzenlenen ikinci belgede önlem alınmış gibi gösterildi, olayları önlemeye çalışan polis sayısı 90 iken  kağıt üzerinde 203'e yükseltildi.



Kırşehir'de protestocular 8 Eylül'de şehri savaş alanına çevirdi. Emniyet müdahalede gecikti. Gözaltı talimatı ise olaylar büyüdükten sonra ancak gece 22.00'de verildi.

Kırşehir, 8 Eylül'de büyük bir provokasyona sahne oldu. Son dönemde artan terör olaylarını protesto için şehir merkezinde düzenlenen eylemlerde ortalık savaş alanına döndü. Büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu kökenli vatandaşlara ait 32 dükkana saldırı düzenlendi. Mağazalar yağmalandı ve yakıldı. HDP il binası da saldırıdan nasibini aldı. Yakılan dükkanlardan Gül Kitabevi'nin üst katlarında oturan ve alevler binayı sarınca mahsur kalan 28 kişi de son anda kurtarıldı. Olaylara 7 saat boyunca polisin müdahale etmediğini belirten mağdurlar, saldırganların ellerindeki listeye göre hareket ettiğini anlattı.

Olaya ilişkin yeni bir skandal daha ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı kaynaklarından ve görgü tanıklarından elde edilen bilgiler, güvenlik birimlerinin olaylardan haberdar olduğu ancak yeterli önlemleri almadığını ortaya çıkardı. Alınan bilgilere göre Kırşehir Emniyet Müdürlüğü, 8 Eylül'de yapılacak teröre lanet mitinginin ardından bazı grupların Kürt kökenli vatandaşlara ait işyerlerine saldırı yapılabileceği bilgisine ulaştı. Ancak gerekli önlemleri almak için sadece 90 polis görevlendirildi. Ekibin başına da sorumlu olarak il emniyet müdür yardımcısı Veysel Murat Tuğrul atandı.

Teröre lanet yürüyüşü de saat 18.00 sularında düzenlendi. Basın açıklamasından sonra yaklaşık 3 bin kişilik grup, dağılmak yerine Kürt kökenli vatandaşların işyerlerinin bulunduğu dört farklı noktaya dağıldı. İlk hedef olarak HDP İl Merkezi seçildi. Ellerinde bulunan taşlarla binanın camlarını indiren saldırganlar, binaya girdi. 3 kişi, binanın 3'üncü katından aşağıya büyük bir Türk bayrağı açtı. Bu bayrağın, gruba bir kamu kurumu tarafından verildiği öğrenildi.

ÇEVİK KUVVET İLE GÜVENLİK ŞUBE MÜDÜRLERİ İZİNLİYMİŞ

İçişleri Bakanlığı kaynakları, özellikle 3 bin kişinin katıldığı bir eylem için 90 polisin görevlendirilmesinin yanlış bir uygulama olduğunun altını çiziyor. Buna göre, şehirde büyük çapta bir eylemin günler öncesinden yapılacağının bilinmesine rağmen Çevik Kuvvet ile Güvenlik Şube müdürleri izinliydi. Yerlerine vekâlet eden kişiler de yaşanacak olaydan habersizdi. Bu nedenle yaşanan güvenlik zafiyetinden faydalanan saldırganlar da özellikle HDP binasının tabelalarının indirilmesinin ardından Gül Kitabevi'ne yöneldi. Dükkanın ateşe verilmesine rağmen yarım saat boyunca alana hiçbir itfaiye ve ambulans gelmedi. Kitabevindeki yangın, belediyeye ait bir bahçe sulama aracı ile söndürülmeye çalışıldı.

Onlarca dükkan yakılırken İl Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül ise skandal bir uygulamaya imza attı. Akgül'ün talimatıyla 8 Eylül saat 15.31'de 90 polis, yürüyüşte güvenlik önlemi alması için görevlendirildi. Ancak olayların büyümesi üzerine Akgül tarafından ilk evrakın sayı numarasıyla aynı numarayı taşıyan görevlendirme yazısı hazırlandı. Saat 23.30 sularında imzalanan ikinci evrakta, eyleme karşı yeterli güvenlik önleminin alındığını göstermek için 203 personel görevlendirilmiş gibi gösterildi. Saat 15.31'deki evraka imza atmayan Akgül, ikinci görevlendirme yazısına ıslak imza attı. Emniyet kaynakları ise bu durumun evrakta sahtecilik olayı olduğuna dikkat çekiyor.

Devlet ve karanlık eller oyun denedi

CHP Kırşehir İl Başkanı Şeref Karaosmanoğlu bazı karanlık güçlerin Kırşehir'de bir oyun denediğini kaydetti. Karaosmanoğlu, özetle şunları söyledi: “Şehirde yaşanan olaylarda emniyet ve valilik gerekli önlemleri almadı. Vali bey aracın üzerine çıkarak bir nevi tahrik edici açıklamalarda bulundu. Emniyet bu olayla ilgili gerekli önlemi almadı. Bizim duyumlarımıza göre ortada bir tedbir söz konusu değil. Devlet ve karanlık eller burada bir oyun denedi. Ama sağduyu galip geldi.”

Saldırı organize

Yakılan dükkanlardan Gül Kırtasiye'nin ortağı Sait Akıllı, yaşanan olaylarda bir ihmalin ve güvenlik zafiyetinin olduğuna dikkat çekti. Polisin olaylara müdahale etmediğini belirten Akıllı, şöyle konuştu: “Saldırılar saat 18.30 sularında başladı. Eylemciler çevredeki işyerlerini önce yağmadılar, ardından da kundakladılar. Olaylar gece yarısına kadar devam etti. Ne bir TOMA, ne de polis hiçbir önlem almadı. Bu organize bir iş, zarar gören esnafa bakıldığında AKP'ye muhalif olan ve Kürt kökenli vatandaşlar.”


26 Ekim 2015 02:20
DİĞER HABERLER