Norveç'teki bir kasaba tarihi boyunca Eylül ve mart ayı arasında hiç güneş almamıştı. Ancak akıllıca bir buluşla bu sorun giderildi
Norveç şehirlerinden biri olan Rjukan, engebeli ve derin bir vadi içerisinde yer alıyor. Hal böyle olunca da bölgede Eylül ve Mart ayı aralığında güneş ışığı hiç görülemiyor. Bu durum bölge insanını çeşitli çözüm arayışlarına itiyor. Gün ışığını yakalamak için yapılan ilk çalışma bundan 100 yıl öncesine ait. Hidroelektrik santral civarında çalışanlar, gün ışığını yakalamak için elektrikli araba inşa ediyor. Yıllar önce düşünülen bu fikir, günümüzde birilerinin aklına geliyor ve gün ışığını şehir merkezinin içerisine yansıtabilmek için bu fikirden esinleniliyor.
Güneş ışığının kasabanın içerisine yansıyabilmesi için dağın yamacındaki vadinin kenarına üç adet dev ayna yerleştiliyor ve bu düzenek geçtiğimiz haftalarda helikopterlerin üç büyük aynayı kasabanın 450 metre üstüne yerleştirmesiyle tamamlanıyor.
Ayna yada helyostat olarak adlandırdığımız bu araçlar güneş ışığının izini sürüyor ve ışığı direk olarak Rjuhan'ın merkezine yansıtıyor.
Başarılı çalışmanın mimarı, Norveçli mühendis Sam Eyde.. O şimdi kışın yeterli güneş ışığını almayı sağlayan çalışmalarından ötürü tebrik ediliyor. Eyde, elektrikli araba yerine ayna fikrinin daha fazla işe yarayacağını düşündükleri için bu yöntemi tercih ettiklerini söylüyor.
Tasarımcılar düzeneğin sağlayacağı güneş ışığının şehri yeniden canlandırmasını umuyor.
İTALYA'DA DA UYGULANDI
2006 yılında benzer bir düzenek, aynı probleme çare bulunması için İtalya'nın bir köyünde de uygulandı ve çalışma yine başarıyla sonuçlandı. Köyü ziyaret eden delegeler güneş ışığının buradaki insanların yaşamını nasıl değiştirdiğini görüp hayretler içerisinde kaldılar.