Obama: Türkiye'nin hava sahasını korumaya hakkı var

Obama:  Türkiye'nin hava sahasını korumaya hakkı var
ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın hava saldırılarının IŞİD'i yok etmeye odaklanması halinde bölgede daha yapıcı rol oynayabileceğini söyledi. Bugün düşen Rus uçağıyla ilgili soruya ise Obama, 'Herkes gibi Türkiye'nin de hava sahasını korumaya hakkı vardır.' dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Washington'da ağırladığı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ortak basın toplantısı düzenliyor. Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Obama, "Türkiye'nin hava sahasını koruma hakkı var. Bölgede gerilimin tırmanmaması için tarafların iletişimde olmaları gerekiyor" dedi.

IŞİD'in Paris'te düzenlediği kanlı saldırıların ardından Fransa ile ABD arasındaki koordinasyonu geliştirmek zorunda olduklarını belirten Obama, Fransızca "Hepimiz Fransız'ız" diyerek, Fransız halkıyla dayanışma gösterdi.

Obama, Rusya'nın ılımlı muhalifleri hedef almasının, Esad rejimini cesaretlendirdiği konusunda Hollande ile fikir birliğine vardıklarını sözlerine ekledi.

Obama'nın ardından söz alan Hollande, "teröristlerin Avrupa'ya girmesini engellemek için Türkiye ile Suriye arasındaki sınırın acilen kapatılması gerektiğiğini" söyledi.

DOĞRUDAN İLETİŞİM ÇAĞRISI

ABD Başkanı Obama basın toplantısında, Rus savaş uçağının Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesine ilişkin bir soru üzerine ise şu açıklamalarda bulundu:

"Detayları öğrenmeye çalışıyoruz, Erdoğan ile son birkaç gündür görüşüyorum. Türkiye'nin her ülke gibi kendi topraklarını ve hava sahasını koruma hakkı var. Türkiye ve Rusya'nın birbirleriyle konuşmaları ve bunun tekrarlanmaması için doğrudan iletişimde olmaları gerekiyor. Bu sorun, Rusya’nın operasyonlarıyla ilgili. Türkiye sınırına çok yakın hareket ediyorlar. Sadece Türkiye değil bir dizi ülkenin desteklediği muhalifleri hedef alıyor. Siyasi yoldan hızla devam etmeliyiz. Rusya bizim geniş koalisyonumuzun bir parçası, bizim 'Rusya’yı istemiyoruz' deme hakkımız yok. Türkiye ve Rusya tansiyonu düşürmeli. Rusya Esad’ı desteklemekten çok IŞİD’le mücadeleye odaklanmalı. Bu yapıcı bir adım olacaktır. Biz IŞİD’in peşine gitmeye odaklanıyoruz, dolayısıyla Rusya’nın bizim için büyük bir kapasitesi var."

"ZARAR VERİR"

Aynı konuda Hollande ise, "Türkiye olayla ilgili NATO’yu bilgilendiriyor. Bu raporlara bakıp olayın Türkiye hava sahasında geçip geçmediğini anlayabiliriz. Türkiye ve Rusya tansiyonu düşürmeli. Aksi takdirde bu uluslararası toplumun IŞİD’le mücadelesine zarar verecektir" dedi.

24 Kasım 2015 19:42
DİĞER HABERLER