Obeziteyle savaşacak aşı TUBİTAK'tan onay aldı (Özel)

Obeziteyle savaşacak aşı TUBİTAK'tan onay aldı (Özel)
'Adenovirüs 36' ile bulaşıcı olduğu saptanan obeziteyle ilgili 'aşı' çalışmalarını sürdüren Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi (YDÜ-DESAM) Müdürü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve ekibi TÜBİTAK'tan onay aldı.

Şanlıdağ, "Yaptığımız çalışmalarda mikrop tarafından uyarılmış yağ dokusundan salgılanan bazı maddelerin olaya iştirak ettiğini gözlemledik. TÜBİTAK bu gözlemlerimizi derinleştirmek için benzer bir projeye onay verdi." dedi.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada daha önce Adenovirüs 36 isimli virüs yoluyla bulaşıcı olduğu saptanan obezite ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Şanlıdağ, Mikroplara bağlı obezitenin mekanizmasını şifrelerini çözmeye çalıştıklarını aktardı.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE PROJEYİ BAŞLATACAĞIZ"

"Bu mikrop hangi yollarla bu süreci başlatıyor, bu süreçte hangi maddeler önemli rol oynuyor onları tespit etmeye çalışıyoruz." diyen
Şanlıdağ, "Yaptığımız çalışmalarda mikrop tarafından uyarılmış yağ dokusundan salgılanan bazı maddelerin olaya iştirak ettiğini gözlemledik. TÜBİTAK bu gözlemlerimizi derinleştirmek için benzer bir projeye onay verdi. Bu yaklaşık bir yıl sürecek bir proje. Önümüzdeki günlerde bu projeye başlayacağız. Nasıl ki bir orkestra şefinin orkestrayı yönettiği gibi bu süreci yöneten maddeyi saptayabilirsek ki o noktadayız, o maddeyi durdurduğumuzda süreci de ileride durduracağız. Onun peşindeyiz." şeklinde konuştu.

"AŞI İLE OBEZİTENİN ÖNLENEBİLECEĞİNİ GÖSTERDİK"

2013 yılında da deney hayvanları üzerinde yaptıkları bir araştırmada aşı ile obezitenin önlenebileceğini gösterdiklerini belirten Şanlıdağ, "Bu anlamda da acaba mikroplara bağlı obeziteyi biz tedavi edebilir miyiz sorusunu kendimize sorduk. Bu işin mekanizması nasıl oluyor bu şifreyi biz çözebilirsek obeziteyi kontrol edebilir miyiz noktasında kendimize sorular sorduk. Bu doğrultuda araştırmalarımızı derinleştirdik. Obezite Adenovirüs 36 bir neden fakat bu virüsün direk ve ya dolaylı yoldan devreye girdiği faktörler de devreye giriyor. Bu faktörleri biz eğer ortadan kaldırabilirsek mikroplara bağlı obeziteyi de tedavi etme yönünde yol kat edebiliriz diye düşünüyorum." dedi.

"TÜRK HALKININ ÜÇTE BİRİ OBEZ"

Yapılan çalışmalarda Türk halkının üçte birinin obez olduğunun ortaya çıktığını aktaran Şanlıdağ, "Üçte birinin de aşırı kilolu olduğunu görüyoruz.. Türkiye'de nüfusun yüzde 66'sı tehdit altında. Bu çok ciddi bir rakam... Mikroplara bağlı yani Adenovirüs 36'ya bağlı obezite bu işin hangi noktasında onu henüz kimse bilmiyor. Biz bu konuda araştırmalarımıza devam edip haritalarımızı çıkaracağız." açıklamalarında bulundu.

"OBEZİTE BULAŞICIDIR"

Adenovirüslerin 60 tipi olduğu bilgisini veren Şanlıdağ, bu virüslerin her türlü hastalığa neden olabildiklerine dikkat çekti. Genellikle üst solunum enfeksiyonu yaptığını aktaran Şanlıdağ, "Üst solunum yolu enfeksiyonu yapan herhangi bir mikrop bulaşabiliyor. Obezite bulaşıcı mıdır sorusunun tam karşılığı, mikroplara bağlı obezite bulaşıcıdır. Bu deneysel çalışmalarla gösterilmiştir. O yüzden de bunu bu şekilde değerlendirmek mümkün ve doğrudur." diye konuştu.

Öte yandan Prof. Dr. Seda Vatansever de bu yöndeki çalışmalarına Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde devam etmeyi planladıklarını aktardı. Vatansever," Özellikle güncel konuların bulunduğu obezite ve kök hücre gibi bu tür çalışmaları YDÜ bünyesinde başlatarak burada yeni araştırmalar yapmak klinik ve hastalıkla ilişkin yeni çalışmalar yapmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN
06 Aralık 2015 15:09
DİĞER HABERLER