Öcalan'dan 'gizli arşivler açılsın' talebi

Öcalan'dan 'gizli arşivler açılsın' talebi
HDP'nin, Meclis Başkanlığı'na sunduğu teklif Nevruz'da Öcalan'ın okunan mesajında da yer aldı.

Öcalan’ın önceki gün Diyarbakır’daki Nevruz’da okunan mesajında kurulmasını istediği Tarihsel Hakikatler ve Yüzleşme Komisyonu’na dair teklif HDP tarafından 14 Ocak’ta Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklifte komisyonun “devlet veya özel, gizli veya açık tüm arşivlerinden faydalanması” öngörülüyor.

Bugün'den Ezelhan Üstünkaya'nın haberine göre, Abdullah Öcalan’ın Nevruz mesajında ön şart olarak ileri sürdüğü Tarihsel Hakikatler ve Yüzleşme Komisyonu kurulmasına ilişkin yasa teklifi, HDP tarafından Meclis Başkanlığı’na 14 Ocak 2015 tarihinde verildi.

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken imzasıyla verilen teklifte "arşiv talebi" dikkat çekiyor. Komisyonun, özel ve kamu tüm arşivlere girme yetkisine sahip olması gerektiği vurgulanan teklifte, komisyonun gizli arşivlerde inceleme yapma yetkisi “devlet veya özel, gizli veya açık tüm arşivlerinden faydalanmak, tüm kurum ve kuruluşlardan bilgi almak ve istediği tüm kurum ve arşivlerde izne tabi olmadan inceleme yapmak” şeklinde belirlendi.

1 YIL ÇALIŞMA SÜRESİ

Teklifte, komisyonun çalışma yöntemi ve yapısına ilişkin ayrıntılar da yer alıyor. Komisyonun bölgesel ve uluslararası görüşmeler yapması öngörülüyor. Çalışma süresi 1 yıl olarak belirlenen Komisyon’da, her siyasi parti grubundan ve bağımsızlardan iki üyenin, bir erkek ve bir kadın olacak şekilde belirlenmesi ayrıca sivil toplum kuruluş temsilcileri ve akademisyenlerin de görevlendirilmesi talep edildi. Komisyonun, devlet televizyonu ve radyolarından çalışmalarına ilişkin yayın yapabilmesi de öngörülürken, çalışma sonuçlarına göre faili meçhul olaylarla ilgili savcılıkları harekete geçirme komisyon yetkileri arasında sıralandı.

FAİLİ MEÇHULLER İNCELENSİN

TBMM bünyesinde kurulması öngörülen Komisyon’un çalışma alanı ise şöyle sıralandı: “1980 askeri darbesine giden siyasi tarih zeminini kapsayacak şekilde 35 yılın ağır insan hakkı ihlalleri, işkence, kayıp, yargısız infaz, faili meçhul cinayetler, zorunlu göçe tabi tutma, toplu öldürmeler, kontrgerilla faaliyetleri, insanlığa karşı suçlar, soykırım suçları sebepleri araştırmak.”

23 Mart 2015 07:06
DİĞER HABERLER