Adana’daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Hakan Poyrazoğlu, Çukurova Bölgesi’nde sokakta çalışanlar için öğle tatilinin 3 saat olarak uygulanmasını istedi.
Kuzey Afrika’dan gelen sıcak havanın etkisi altına giren Çukurova illerinde sıcaklık rekoru kırılırken, uzmanlar peş peşe yaptıkları açıklamada sağlık sorunu bulananları uyarıyor. Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu da son günlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin çok üzerine çıktığını bu durumun da insanın vücut ısısını yükselterek aşırı sıvı kaybına yol açtığına dikkat çekti.
Doç.Dr. Poyrazoğlu, olası sağlık sorunları nedeniyle özellikle dışarıda çalışanların öğle tatilinin Haziran- Ağustos ayları arasında 3 saat olmasını önerdi. Doç.Dr. Hakan Poyrazoğlu, aşırı sıcaklardan dolayı kişide oluşan sıvı kaybının sonrasında baş ağrısı, baş dönmesi, görme bozukluğu, bilinç kaybı, tansiyon düşmesi, bitkinlik, çarpıntı, halsizlik gibi çok geniş bulguların ortaya çıkabileceğini vurguladı.
ÇOCUKLAR İÇİN DE DİKKAT
Kalp sağlığı açısından güneşe ve sıcağa maruz kalmayı çocuk ve erişkin olarak iki şekilde değerlendirebileceklerini anlatan Doç.Dr. Hakan Poyrazoğlu, şöyle dedi:
"Aşırı sıcaklarda kalp krizi, ani beyin ve hipertansiyon rahatsızlıkları en fazla korkulan hastalık gruplarının başında gelir. Çocuklarda da kalbin hızı sıvı kaybına bağlı olarak artabilir. Kalp fonksiyonu yetersiz olan hasta daha da kötüleşebilir."
Erişkinlerde de bu durumun aynı şekilde seyredebileceğini kaydeden Doç.Dr. Poyrazoğlu, "Kalp kroner damarlarında darlık varsa sıcağa maruz kalmayla kalp krizi riski olasılığı normalden çok daha fazladır. Sıcak kalp krizini direk tetikleyebilir, kalp kapağı hastalığı varsa nefes darlığı, bayılma ve yine kalp krizi gibi bir takım olumsuz vakalar ortaya çıkabilir" diye uyarıda bulundu.
DHA