Son yıllarda özellikle İstanbul'da yaşanan araçlara molotoflu saldırı olaylarına lise öğrencilerinden çözüm geldi. Lise öğrencileri, motolof kokteyli atılarak yakılan araçları korumak amacıyla 'yangın ikaz ve müdahale sistemi' geliştirdi. Özellikle polis araçları için tasarlanan proje, Uluslararası Çevre Olimpiyatları'ında (İNEPO) görücüye çıktı.
Fatih Koleji tarafından düzenlenen olimpiyatlarda birbirinden ilginç projeler jürinin beğenisine sunuldu. Artan terör olaylarına duyarsız kalmayan Merzifon Lisesi 9. sınıf öğrencilerinden Taha Harun Altun ve Esra Hikmet Keskin, molotof kokteyline maruz kalan araçlara otomatik söndürme cihazı geliştirdi.
Esra Hikmet Keskin, ülkemizde yaşanmaya devam eden terör olaylarına karşı böyle bir önlem alıcı sistem düşündüklerini söyledi. Terör örgütlerinin oluşturduğu maddi ve manevi hasarları engellemeyi amaçladıklarını aktaran Keskin, "Öncelikle motolof saldırıları araçları hedef alıyor. Motolotof kokteyli hazırlanması kolay ama etkili bir saldırı aracı. Araçlar insanların dişinden tırnağından biriktirdikleriyle aldıkları araçları bir anda kül edebiliyor. Buda insanda hem maddi hem de manevi anlamda zarar veriyor. Bizlerde bu zararı önlemek amacıyla söndürme sistemini geliştirdik." dedi.
Sistemin tekniği hakkında bilgi veren Taha Harun Altun, araç üzerine molotof atıldığında ısı algılama sisteminin anında devreye girdiğini belirtti. Aracın çeşitli yerlerine yerleştirilen ısı algılama sensörlerinin aktif hale geçtiğini aktaran Altun, "Bagaja yerleştirilen yangın söndürme tüpleri harekete geçiyor. Tavan kısmına yerleştirilen dedektörler sayesinde devreye giren köpüklü sular arabayı söndürüyor." diye konuştu.
Projenin danışmanı Sebahattin Keskin ise, öğrencilerinin sosyal olaylara karşı duyarlı davranışlarından dolayı mutlu olduklarını söyledi.
ATEŞ İLE ENERJİ ELDE EDEREK TRENİ HAREKET ETTİRDİLER
Özel Nureddin Zangi Leman Narin Anadolu Lisesi öğrencileri ise ateşi elektrik enerjisine çevirerek oyuncak bir treni hareket ettirdi. Muhammet Hüsrev Ayten, oyuncak trenin üzerine yerleştirdikleri mini ispirto ocak ile ateş elde ettiklerini belirterek, "Oyuncak treni ısı enerjisini kullanarak termoelektrik jeneratör yardımıyla elektrik enerjisine çevirdik. Buradan elde edilen enerji ile treni çalıştırmayı başardık. İmkanlar elverir ve proje geliştirilirse bu sistemi normal araçlarda da kullanabiliriz." ifadesini kullandı.