Nimet Çubukçu tarafından zamanında verilen '55 Bin öğretmen ataması' sözü hayal oldu!
12 Haziran seçimleri öncesinde 55 bin öğretmen adayının atamasını yapacağına dair söz veren hükümet sadece 11 bin 475'ini atayınca öğretmen adayları isyan bayrağını çekti!
Yedi günde 57 bin 952 başvuru. 55 bin 718'inin başvurusu uygun. 11 bin 475'i atandı. Ya geriye kalanlar?
Geçtiğimiz günlerde yapılan atamalar kimini sevindirdi kimini üzdü! 55 bin öğretmenin atamasının yapılacağı beklenirken binlerce aday ortada kaldı...
Atamalara, 57 bin 952 kişi başvuru yaparken 55 bin 718'inin başvurusu uygun görüldü ancak 11 bin 475'nin ataması gerçekleşti. Geride kalanlar ise yine mağdur!
HÜKÜMET NEDEN ATAMA YAPMIYOR?
Binlerce kişinin açıkta kalmasının nedenini Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ihtiyaç duyulan alanlarla öğretmenin yeterli sayıda bulunmaması olarak açıklıyor. Bakan Dinçer, öğretmenin yetiştiği alanla Bakanlığın ihtiyaç duyduğu alanda bir uyumsuzluğun söz konusu olduğunu savunuyor.
Ülkemizde 216 bin kadro bekleyen öğretmen var ve bakanlık norm kadronun tamamını kullansa bile aşağı yukarı 150 bin öğretmeni alabiliyor.
DEVAMLI ARTAN ÖĞRETMEN SAYISI KRİZİ ARTIRIYOR
Ülkemizde öğretmen sayısının 150 bin artması atama krizini çıkmaza sokuyor. Ayrıca yıllardır çoğaltılan fen ve edebiyat fakülteleriyle doğru orantılı olarak artış gösteren öğretmen sayısı dershanelerde ucuz işgücünü de beraberinde getiriyor.
İTHAL ÖĞRETMEN BAŞKA BİR SIKINTI
Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'de yabancı dil öğretilmesinde bir sorun olduğunu, ''Yabancı Dil Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi''nin yepyeni bir soluk getireceğini belirterek, proje kapsamında yabancı İngilizce öğretmeni getirilmesi gerektiğini
söylemişti. Türkiye'de kendi öğretmenlerini kadroya yerleştiremeyen bakanlığın ithal öğretmen kavramını eğitime sokması mağdur öğretmen adaylarının tepkisini alıyor.
Öğretmen adayları bu durumun devletin kendi öğretmenine sahip çıkmadığını ve güvenmediğine işaret ettiğini savunuyor.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER KADROYA ALINIYOR
Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın Tebliği ile sözleşmeli personelin atanacağı memur kadro unvanları belirlendi. Buna göre, Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde sözleşmeli personel unvanıyla aynı unvanlı memur kadrolarına atanacaklar 1 sayılı listede, Kararnameye ekli cetvellerde sözleşmeli personel pozisyon unvanıyla
aynı unvanlı memur kadrosu bulunmayanların atanacağı memur kadroları ise 2 sayılı listede gösterildi.
Öğretmen, vaiz, avukat, uzman, tabip, kimyager, teknisyen, aşçı, hizmetli, mübaşir gibi unvanlar 1 sayılı listede yer alırken, 2 sayılı listede çevre mühendisi, ingilizce öğretmeni, elektrik mühendisi, seramikçi, kat hizmetlisi, kuaför, vitray ustası, dans uzmanı, muhabir, yapımcı, yönetmen gibi unvanlar dikkati çekti.
Düzenleme uyarınca sözleşmeli personel, tespit edilen memur kadrolarına 4 Haziran 2011 tarihinden itibaren 60 gün içinde kurumlarınca atandı.
ÖĞRETMENLİK YAPAMADAN ÖLDÜ!
Öğretmen sayısının fazlalığı gerekse öğretmenlerin alanlarıyla ihtiyaç duyulan alanların uyumsuzluk içerisinde olmaması yıllarca atama krizlerine neden olurken geçtiğimiz yıllarda bu durum bir drama dönüştü...
Yıllardır savaştığı kemik kanseri hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü Ankara Gata Askeri Hastanesi'nde hayatını kaybeden Şafak Bay, ataması yapılmayan öğretmenlerin sesi olmuştu.
Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe öğretmenliği bölümünü bitiren, 2005 yılından beri kemik kanseriyle mücadele eden, bu süreçte atanmak için hiçbir zaman umudunu kaybetmeyen Bay'ın tek hayali öğrencilerine ders anlatmaktı.
Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu'nun kurucularından olan Şafak Bay; hem hastalığıyla cesurca mücadele etti, hem de ataması yapılmayan öğretmenlerin gözü, kulağı oldu, onların feryadını hükümete ve Milli Eğitim Bakanlığı'na duyurmak için çırpındı.
Şafak Bay, pahalı tedavi masraflarını karşılayamadığı için Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda açlık grevi bile yapmıştı. Hayata umutla tutan Şafak Bay, yaptığı bir röportajda “Zil çalıyor ders kitabımla sınıfa giriyorum.
İşte son 5 yıldır gördüğüm tek güzel rüya. Çünkü 5 yıldır kemik kanserine karşı verdiğim savaşın sonuna yaklaştığımı hissediyorum” demişti. Hayatının baharında, henüz 27 yaşında rüyasını gerçekleştiremeden aramızdan ayrılan Şafak Bay, eğitim camiası için inancın, direncin, mücadelenin sembolü oldu.
ÖĞRETMEN ADAYLARI İSYANDA!
Atama bekleyen öğretmenler zaman zaman çeşitli eylemlerle sesini duyurmaya çalışıyor.
Öğretmenler, bugün birçok meslektaşının dershanelerde kötü şartlarda çalışmak zorunda kaldığını ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın, "ücretli öğretmenlik" adı altında arkadaşlarının mevsimlik görevlendirildiğini iddia ediyor.
Bu kişilerin her türlü sosyal haktan mahrum, 400 ile 700 lira arasında ücretlerle çalıştırıldığını belirten öğretmenler, öğretmenlerin, topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmek üzere öğrencilerine kavuşturulması gerektiğini, kadrolu öğretmenlik harici istihdam politikalarının terk edilmesini ve Kasım ayı içerisinde ek atamanın gerçekleşmesini istiyorlar.
7 yıldır atama bekleyen bir öğretmen konu hakkında şunları söyledi: "Haksızlık 2010 KPSS'den başlayan bir süreç. Bu yıl yaşanan sorunlar geçen yıldan bu yana geliyor. 2010 KPSS'si şaibeli bir sınav. Eğitim Bilimleri bölümü iptal edildi ve sabah çekilen kopyalar adayların yanına kar kaldı. Kat sayılarıyla oynandığını düşünüyoruz. Kopya çekenler çok iyi yerlere geldiler ve atandılar. Geçen yıl yapılan atamalar 2011'i etkiledi ve böylece mağdur sayısı arttı. 81.5 puanım var, edebiyat bölümü. 2004 mezunuyum. Yıllardır atama bekliyorum"
TÜRK EĞİTİM-SEN GENEL BAŞKANI İSMAİL KONCUK
"Bekleyen öğretmen sayısını birçok projeyle eritebiliriz"
"Ataması yapılmayan öğretmenlerin problemi her geçen gün artıyor. Hükümet bu problemi bu büyümesinin seyretmekten başka hiçbir şey yapmıyorlar. Bakan Dinçer'in bu konunun çözülmesi için geri dönülmez bir proje ortaya koymasını bekliyoruz. 55 bin sözü verdiler, sonra inkâr ettiler. 1 Haziran'dan bu yana atanan öğretmen sayısı 31 bin 500. Bu durumda hem 55 bin sözü yerine getirilmemiş oluyor. Ataması yapılmayan 300 binden daha fazla öğretmen var. Her yıl yine öğretmen mezun olmaya devam ediyor.
Bu krize neden bulunmazsa sadece işsiz öğretmen sayısı 500 bin insanı bulacak. Hükümetin bu atama politikasıyla içinden çıkılamayacak bir durum olacak. Doğru dürüst öğretmen istihdam politikası gerçekleştirilmeli. Öğretmeni toplumu eğitmekle görevli bir insan. Bekleyen öğretmen sayısını birçok projeyle eritebiliriz. Okuldan sonraki eğitim, toplum eğitimini üst üste koyduğumuzda atama bekleyen öğretmenleri topladığında hâlâ öğretmen açığı olacaktır. Çocuklarımız 5-10 yıldır atama bekliyor. Önemli olan doğru projeler ortaya koyabilmektir. Kısa vadeli projeler yapılmalı"
MAĞDUR ÖĞRETMEN ADAYLARI SOSYAL MEDYADA BULUŞTU
http://imza.la/ogretmen-alimlarinda-40yas-siniri-kaldirilsin/liste adresinde öğretmenler imza kampanyası başlatırken Facebook veya twitter gibi sosyal iletişim ağlarında
buluşan öğretmenler birbirlerine destek olup tepkilerini duyurmaya çalışıyorlar.
HABERTÜRK