OHAL Komisyonu, 'hukuk dışı kriterlerini' anlatmak üzere Avrupa Konseyi'ne çağrıldı

Avrupa Konseyi yetkilileri ve Olağanüstü Hal Uygulaması (OHAL) Araştırma Komisyonu yönetimi, bu ay sonu, darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işinden atılanların durumunu görüşmek üzere Strasbourg’da bir araya gelecek.
Euronews’ün yabancı diplomatik kaynaklardan aldığı bilgiye göre, bu görüşmede Avrupa Konseyi yetkilileri OHAL Komisyonu’nun işleyiş tarzı ile ilgili endişelerini dile getirecek.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarıyla ilgili olarak OHAL Komisyonu yetkililerine bilgi verilmesi beklenen görüşmelerde, KHK ile haksız yere işinden atılan kişilerin mağduriyetinin giderilmesi için alınması gereken önlemler de ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılacak.

Avrupa Konseyi yetkilileri, geçen ay, Ankara’da, Adalet Bakanlığı, Olağanüstü Hal Uygulaması Araştırma Komisyonu ve Yargıtay temsilcileri ile ayrı ayrı bir araya gelmiş ve adil yargılama ve bu görüşmelerde işten çıkarmalar konusu öncelikle ele alınmıştı.

Avrupa Konseyi yetkilileri, bu görüşmelerde, duruşma öncesi tutukluluk koşullarıyla ilgili endişelerini dile getirerek, savcıların ve ceza mahkemelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarını daha iyi uygulaması için Türkiye'ye tavsiyede bulunmuştu.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve AİHM içtihatları çerçevesinde ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, toplanma ve dernek kurma özgürlüğü konularının ele alındığı bu toplantıda Avrupa Konseyi heyeti, Türkiye’de “yargılama öncesi tutukluluğun uzatılmasıyla ilgili endişelerini” ifade ederek, “Türk Ceza Kanunu’nda da yer alan diğer alternatif önlemlerin uygulanmasının önemine” değinmişti.

OHAL Komisyonu

Tayyip Erdoğan’ın hukuk danışmanlarından AKP Milletvekili Ali Özkaya, geçen hafta yaptığı açıklamada, OHAL Komisyonun’nun şimdiye dek 40 bin dosyayı incelediğini, bunlardan 37 bin 300’ünü reddettiğini söylemişti.

Darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL kapsamında çok sayıda KHK çıkarılmıştı. KHK’lara itirazda bulunmak isteyenlere OHAL Komisyonu adres gösterilmişti. Komisyon 23 Ocak 2017’de kurulmuş, ilk kararlarını 11 ay sonra vermeye başlamıştı.

Hukuki temellere göre göre çalışmayan, daha çok oyalama mekanizması şeklinde çalışan OHAL Komisyonu'nun AİHM tarafından iç hukuk yolu olarak kabul edilmesi ve AİHM'e başvuruların bu yüzden geri çevriliyor oluşu eleştiri konusuydu.
05 Kasım 2018 17:59
DİĞER HABERLER