OİB, 1 milyon liralık ödülün kapısını açacak

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından düzenlenen 'Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması'nda ödüller sahiplerini bekliyor.

Otomotiv endüstrisini geleceğe taşıyacak tasarımların yarıştığı organizasyona bu yıl 510 proje başvurdu. Başarılı projeler bu yıl ilk kez İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek'te kuluçkaya yatırılacak ve 1 milyon lirayı bulabilecek ödül niteliğindeki imkanlardan yararlanarak hayata geçme fırsatı yakalayacak. OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, "Şimdi başarılı projeleri yumurta gibi İTÜ Çekirdek'te kuluçkaya yatıracağız. Bunları burada geliştirerek sanayiciyle buluşmasını sağlayacağız. Yumurtadan çıkacak civcivin uçup uçmayacağını takip edeceğiz." dedi.

Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) koordinatörlüğünde OİB tarafından düzenlenen 'Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması'na bu yıl 510 proje katıldı. 28 Mayıs'ta Bursa Merinos Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek ödül töreniyle başarılı proje sahipleri ödüllerini alacak. Ayrıca düzenlenecek konferans ve etkinliklerde ulusal ve uluslararası birçok önemli isim sahne alarak otomotivle ilgili son trendleri ve gelecek öngörülerini paylaşacak.

Yarışmanın önemine değinen OİB Başkan Yardımcısı ve yarışma kurulu koordinatörü Ömer Burhanoğlu, bir yanda 2023 vizyonu, diğer yanda da yerli marka otomobil için çok farklı yerlere ulaşmaları gerektiğinin altını çizdi. Sektörün özellikle otomotiv komponentleri için çok farklı alanlara ulaşma şansı bulunduğunu ve bunun için de klasik hedeflerden yeni fikirlere odaklanılması gerektiğine değinen Burhanoğlu, "Yarışmamızda geçtiğimiz yıllarda başarılı olan projelerin sanayileşmesinde sınırlı bir başarı yakaladık. Bunu aşabilmek için bu yıl ilk kez İTÜ Çekirdek ile işbirliğine girdik. Yarışmaya katılan projeler arasından 19'una İTÜ Çekirdek anahtarı vererek bunların kuluçkaya yatmasını sağlayacağız ve sanayileşmeleri konusunda yol alacağız." dedi.

Burhanoğlu, önceki yıllarda para ödüllerinin yüksek olduğunu, bu yıl bunu azalttıklarını, ancak İTÜ Çekirdek'te toplamda 1 milyon lirayı bulacak avantajların başarılı projelerin sanayileşmede önünü açacağına inandığının altını çizdi. Burhanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Seçilen 19 başarılı proje İTÜ Çekirdek'te mentorlar tarafından yönlendirilecek. Belki başka noktalara yönelecek. Projeler, ekipman, teknoloji, laboratuar, prototip, patent gibi birçok alanda destek alabilecek. Geçmiş yıllarda başarılı projeyi yumurta gibi alıyorduk tavuğun altına bırakıyorduk ve civciv çıkmasını bekliyorduk. Sanayinin bu projeleri sahiplenmesini bekliyorduk. Şimdi İTÜ Çekirdek'te kuluçkaya yatacak projeleri daha profesyonelce takip edeceğiz. Sanayiciyle buluşmasını sağlayacağız. Civcivin uçup uçmayacağını takip edeceğiz. Dünyada da projeler böyle kuluçkalarda yerleştiriliyor. Şimdi umutluyuz. 2 projeyi bile sanayileştirebilirsek mutlu oluruz. 2023 vizyonu için ne kadar çok ihracat yaparız değil, ne kadar katma değeri artırırız, fikir ihracatı yaparız bu önemli."

İTÜ Arı Teknokent İş Geliştirme Direktörü Arzu Eryılmaz da İTÜ Çekirdek'te girişimcilerin projelerini ticarileştirebilmeleri için hızlı bir çalışma programı uyguladıklarını ve bir yılı bulan bir süreçte finans desteği dahil birçok alanda fırsatlar sunacaklarını söyledi.
CİHAN
10 Mayıs 2015 12:44
DİĞER HABERLER