'Okul çantası çocuk ağırlığının yüzde 10-15 ini geçmemeli'

Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Uğur, bilinçsiz kullanılan okul çantalarının çocukların sağlığını tehdit ettiğini dile getirdi. Sırt çantasının doğru seçimi ve kullanımının önemine değinen Prof. Dr. Uğur, "Okul çağındaki çocuklara dolayısıyla da anne ve babalara erken dönemlerden itibaren sırt çantalarının doğru seçimi ve taşınması konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi çocukların, özellikle kız çocuklarının sırt ve bel ağrısından korunmaları yönüyle önem arz etmektedir. Sırt çantasının toplam ağırlığı çocuğun ağırlığının yüzde 10-15 ini geçmemesi gerekmekte. Bu da ilkokul çocuğu için 3-5 kilogram ve lise öğrencileri için ise yaklaşık 6-8 kilograma karşılık gelmektedir." dedi.

İlk ve orta dereceli okullarda 12-18 yaş arası çocuklarda yaygın olarak kullanılan sırt çantaları, birçok problemi de beraberinde getiriyor. Prof. Dr. Uğur, sırt çantasının okul çağı çocuklarında omurgaya ve kaslara yük bindirdiğini, kas gerginliğine ve kötü duruşa neden olduğunu ifade etti. Prof Dr. Uğur "Bu durum çocuğun postürünü olumsuz yönde etkileyerek sırt ve bel ağrılarına yol açmaktadır. Yapılan araştırmalarda okul çağı çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığının yüzde 70 olduğu ve genç yaşta bel ağrısı çekenlerde ileri yaşlarda da bel ağrısı görülme riskinin arttığı belirlenmiştir." dedi.

TEKERLEKLİ VE ÇEKMELİ ÇANTALAR TERCİH EDİLMELİ

Prof Dr. Uğur, yapısal omurga hastalıklarının ağır sırt çantasından kaynaklandığına dair bir veri olmamasına değindi. Sonradan gelişen sırt ve bel ağrısı problemlerinin çoğunlukla çocukların taşıdıkları çantanın ağırlığından ve uygun olmayan pozisyonda taşınmasından kaynaklandığına dikkat çekerek "Ayrıca çantayı taşıma süresi de önemli bir etken olması dolayısıyla özellikle ilkokul çocuklarında mümkünse tekerlekli ve çekmeli sırt çantaları tercih edilmelidir." şeklinde açıklamada bulundu.

ÇOCUĞUN AĞIRLIĞININ YÜZDE 15'İNİ GEÇMEMELİ
İlk ve orta dereceli okullarda çocukların bel ve sırt ağrılarını tehdit eden diğer konuların ise kötü duruş, bilgisayar karşısında uzun süre ve yanlış oturma, okul sıralarının uygun olmaması gibi faktörler de olduğunu anlatan Prof. Dr. Uğur, şunları söyledi: "Bununla birlikte sırt çantasının toplam ağırlığının çocuğun ağırlığının yüzde 10-15 ini geçmemesi gerekmektedir. Bu da ilkokul çocuğu için 3-5 kilogram ve lise öğrencileri için ise yaklaşık 6-8 kilograma karşılık gelmektedir. Taşıdığı malzemeler bu ağırlığın üzerinde ise mutlaka okul yönetimi ile konuşularak azaltılması yoluna gidilmelidir. Yapılan bir araştırmada sırt çantası ağırlığı fazla olan öğrenci grubunun hafif olan guruba göre yüzde 50 daha fazla sırt ağrısından yakındıkları ve ağır sırt çantası taşımanın düşmeyi, özellikle merdivenden düşme riskini artırdığını ortaya koymuştur. Ayrıca ağırlıkların çantada dengeli yerleştirilmesi ve ağır olan eşyaların ortada toplanıp hafif olanların ise iki taraflı dengeli yerleştirilmesi sağlanmalıdır."

'TEK OMUZA ASILI ÇANTALAR SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) RİSKİNİ ARTIRIYOR'

Prof. Dr. Uğur, sırt çantası seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında şu bilgileri verdi:
1- Sinirlere bası yapmaması ve kan dolaşımını olumsuz yönde etkilememesi için omuz askıları geniş ve yumuşak olmalı ve bel kemeri bulunan hafif çantalar tercih edilmelidir ve ağırlık merkezini etkilememesi açısından askılar ve kemer gevşek olmamalıdır. Ekonomik tasarruf yapma yoluna gidilmemeli, kaliteli ürünler tercih edilmelidir.
2- Sırt pedi iyi olmalıdır, ince olanlarda çantadaki sert objeler yada kitap köşe uçları sırta batarak rahatsız eder
3- Sırt çantası her iki omuzdan asılarak dengeli taşınmalı, tek omuzda asılı çantaların skolyoz (omurga eğriliği) riskini arttırdığı bilinmelidir,
4- Çantanın alt kısmının çocuğun bel hizasından aşağı olmaması, en az 5 cm yukarısında bulunması sağlanmalı,
5- Sırt çantası her gün kontrol edilmeli gerekli olmayan eşya ve malzemeler çıkarılmalıdır. Ayrıca çocuğun çantayı yerden alırken öne eğilmeden dizlerini kullanarak kaldırması gösterilmelidir. Ailelerin çocukları spor yapmaları ve boyun, sırt ve bel kaslarını güçlendirmeleri için egzersiz yapmaları yönünde teşvik etmeli, öğrencilerin sırt veya bel ağrısından yakınmaları halinde mutlaka hekime görünmeleri konusunda titiz davranmaları gereklidir.
6- Çocukların okulda ya da evde bilgisayar karşısında öne doğru oturarak uzun süre vakit geçirmenin boyun, sırt ağrısı ve duruş bozukluklarına neden olabileceği dikkate alınmalıdır. Sağlıklı bir gelişim için çocukların mutlaka düzenli spor yapmaları konusunda teşvik edilmesi gerekmektedir. CİHAN
25 Ağustos 2015 13:14
DİĞER HABERLER