Okul suyunu kesen belediye halkı da zehirledi

Niğde'de şehir merkezinde sahur vakti yayılan ağır kokudan fenalaşan yaklaşık 100 kişi hastaneye akın etti. Kokunun, Niğde Belediyesi’nin arıtmadığı için Kızılca Deresi'nde biriken metan gazından kaynaklandığı belirlendi. Aynı belediye önceki hafta bir okulun suyunu kepçeyle kazarak kesmişti
Niğde'de kent merkezinde sahur vakti yayılan kötü koku paniğe neden oldu. Farklı mahallelerden polisi arayan vatandaşlar doğalgaz ihbarında bulundu. Polis, itfaiye ve AFAD ekipleri, kent merkezinde mahalle mahalle gezerek, kokunun kaynağını bulmaya çalıştı. 

BÜYÜK ÇEVRE FELAKETİ

Gaz nedeniyle yaklaşık 100 kişi etkilenerek hastaneye akın edeken, ilerleyen saatlerde kokunun, Kızılca Deresi'nde biriken metan gazından kaynaklandığı belirlendi. Bir tankerin izinsiz bir şekilde dereye kimyasal madde döktüğü ortaya çıktı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediyesi'nin ihmali nedeniyle kentte Kızılca Deresi'nden kaynaklanan büyük bir çevre felaketi yaşandığına dikkat çekti. İnsanların sahurda zehirlenmesine neden olan kirli Kızılca Deresi'nin Akkaya Barajı'na döküldüğünü anlatan Gürer, “Kentin can damarı o barajı kirletiyor. Varın düşünün tehlikenin boyutunu” dedi.

YETERLİ ARITMA YAPILMIYOR

Sorunu TBMM gündemine taşıdığını hatırlatan Gürer, verdiği soru önergesine gelen cevap karşısında şaşırmış. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın verdiği cevapta Niğde Belediyesi'ni suçladığını anlatan Gürer, şu bilgileri verdi: “Niğde Belediyesi arıtma tesisi kapasite ve kullanım açısından yeterli işleve sahip olup olmadığı, Akkaya Barajı kurtarılması amacı ile ne gibi çalışma yapıldığını sormuştum. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise bu sorumuza ‘Niğde Atıksu Arıtma Tesisinde teknik incelemelerde bulunulmuş ve kirliliğe sebep olan en büyük problemin Niğde Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisinin verimli çalışmaması olduğu tespit edilmiştir' şeklinde cevap verdi. Ve Bakanlık Akkaya Barajı'na gelen arıtılmamış atık suların barajın belli bölgelerinde dip çamuru ve sediment oluşturduğunu açıkladı. Yine bakanlık ariaerobik şartların da etkisiyle dip çamuru içindeki organik maddelerin ayrışması sonucu karbondioksit, metan gazı gibi gazların ortaya çıkarak suyun kalitesini bozduğunu açıkladı. Ancak bu uyarıları Niğde Belediyesi dikkate almadı. Bugün yaşanan sıkıntının en büyük sorumlusu Niğde Belediyesi.”

KEPÇEYLE SU KESMİŞLERDİ

Arıtma tesisini verimli çalıştırmadığı bakanlık yazısı ile ortaya çıkan Niğde Belediyesi, geçtiğimiz hafta kentin başarılı eğitim kurumlarından Sungurbey Koleji'nin sularını keserek bu okulun bahçesindeki ağaçları adeta ölüme terk etti.  CHP Milletvekili Gürer, söz konusu okuldaki ağaç ve bahçelerin sıcak yaz aylarında kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Niğde yapı olarak çukur bir yer. Kentimizdeki çevre sorunların bir değil birden fazla. Meralarda geçtiğimiz aylarda 35-40 hayvan ölümü yaşandı. Bu ölümlerin maden aramaları ile ilgili kullanılan bir madde yüzünden kaynaklandığı söylendi. Bunun gibi olaylar yaşanıyor” dedi.    

28 Haziran 2016 07:59
DİĞER HABERLER