Türkiye genelinde 16 milyon öğrenci ve 700 bin öğretmen ders başı yaptı.
Okullarda eğitim ve öğretim dönemi bugün itibariyle başladı. Okulların açılmasıyla birlikte uzmanlar alerji tehlikesine karşı uyarılarda bulundu.
Kış aylarının yaklaştığı günlerde çocuklar okullar başta olmak üzere kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirmek durumunda kalacak. Bu durum ise çocuklarda, iç mekan alerjileri ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına maruz kalma oranlarını artırabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Alerji Bölümü'nden Doç. Dr. Cevdet Özdemir, okullardaki alerjen tehlikesine karşı alınması gereken önlemleri anlattı.
Doç. Dr. Özdemir, solunum yolu alerjilerinin çocukluk çağının önemli sağlık problemlerinden olduğunu ifade etti. "Saman nezlesi" olarak da adlandırılan alerjik rinittenin mevsimsel ya da tüm yıl boyunca burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burun kaşıntısı ve hapşırık şeklinde gözlemlendiğini aktaran Özdemir, bunun yanı sıra gözlerde sulanma ve kaşıntının da yaşanabileceğini söyledi.
Alerjik astımın ise tekrarlayan öksürük, nefes darlığı atakları ile alevlenmeler gösterebileceğini belirten Özdemir, "Bu ataklar sırasında özellikle küçük havayolları daralmakta, ciddi solunum sıkıntısı ortaya çıkabilmektedir. Her iki klinik tabloda da duyarlı alerjene maruziyet önemli tetikleyici faktör olarak rol oynar." dedi.
İç mekan alerjenlerine olan duyarlılığın astım ve saman nezlesi gibi solunumsal alerjik hastalıkların gelişiminde önemli bir risk faktörü taşıdığını vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:
"Astımlı çocukların havayollarındaki aşırı duyarlılık alerjen dışındaki uyaranlara karşı da hassasiyet doğurmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları, egzersiz, soğuk hava, stres, hava kirliliği, sigara dumanı ve birtakım irritan gazlar astım atağı alevlenmelerini kolaylaştıran diğer alerjen dışı uyaran faktörlerdir."
Bu tarz solunumsal şikayetlerin önüne hangi alerjene karşı duyarlılığın yaşandığını tespit etmenin önemine dikkat çeken Özdemir, bunun için çeşitli laboratuvar ve cilt deri testleri uygulandığını söyledi.
ÇOCUKLAR SİGARA DUMANINA MARUZ KALMASIN
Sigara astım üzerine olumsuz etki yaptığını anlatan Özdemir, pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın dahi astımın şiddetlenmesine yol açtığını belirtti. Özdemir, ev içerisinde bir başka odada ya da balkonda içilen sigaranın bikle astımlı çocukları etkilediğini kaydetti.
OKULLA YENİ TANIŞAN ÇOCUK ALERJİYE MARUZ KALABİLİR
Okulla yeni tanışan çocuklar, çok daha fazla alerjik uyaranla karşılaşabileceği bilgisini veren Özdemir, bunlarla ilgili sağlık sorunları yaşanmasının muhtemel olacağını dile getirdi. Özdemir, "Bağışıklık sisteminde altta yatan bir rahatsızlığı olmayan çocuklarda ya da alerjen duyarlılığı gelişmeyenlerde bu sıkıntılar zamanla azalabilmekte ve herhangi bir komplikasyona neden olmamaktadır." diye konuştu.