Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen "Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP)" kapsamında, interaktif etkinliklerle toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmeye başladı. Trabzon'da başlayan Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası'nın İzmir ayağında Batıçim İlkokulu, Güzelyalı Ortaokulu, Bornova Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Özel İzmir Amerikan Koleji'nde çeşitli faaliyetler yapılacak. Proje, 2 bin 380 öğrenci ve 59 öğretmeni kapsayacak.
Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı okul standartlarının geliştirilmesi çalışmalarının da yapıldığı projede, ilk olarak Güzelyalı Ortaokulu ve Özel İzmir Amerikan Koleji'nde etkinlikler düzenlendi. Güzelyalı Ortaokulu'nda rehber öğretmenler eşliğindeki "Fikir Otobüsleri" etkinliğinde, "Ailenin reisi babadır" ve "Meslek seçiminde cinsiyetin önemi yoktur" önermelerini tartışan öğrenciler, aile fertlerinin eşit olması gerektiğini söyledi. Bir erkeğin iyi bir sanatçı, bir kadının da bilimadamı olabildiğini, cinsiyet ayrımı olmaksızın herkesin istediği mesleği yapabileceğini ifade ettiler.
ÇİZİMLERLE ANLATTILAR
Okuldaki diğer bir etkinliğe katılan öğrenciler, öğretmenlerinin verdiği bilgiler doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliğinin nasıl olması gerektiğini çizimlerle anlattı. Bir öğrenci, bir kız öğrencinin resmini çizerek yanına, "Bu Gülsena. O erkek smaçörler gibi smaç vurmak istiyor. Kas yapmak istiyor ama utanacağı için ve, 'Erkek gibi olmuşsun.' diyecekleri için yapmıyor. Gülsena gibi olmayın, hayatınızı yaşayın." yazarken bir erkek öğrenci de, "Bu Eren. Evde temizlik yapmaktan hoşlanıyor, çünkü temizlik yapmak kız işi değildir." ifadesine yer verdi.
REKLAMLARA DİKKAT
Özel İzmir Amerikan Koleji'nde ise öğrenciler, proje çerçevesinde animasyon, görüntülü sunumlar ve kolaj çalışmaları hazırladı. Çocukların cinsiyet ayrımcılığı olmadan yetiştirilmesi gerektiğini ifade ederken reklamlardaki eşitsizliğe dikkat çektiler. Özellikle temizlik ve alışveriş reklamlarının kadınlara yönelik olduğunu, kadınların yaşamının üstü kapalı bir şekilde evle sınırlanmak istendiğini çeşitli reklamları örnek göstererek belirten öğrenciler, bu konuda toplumda olumsuz bir algı oluştuğunu ve kırılması gerektiğini söyledi. Daha sonra, "Kadın olmak ve erkek olmak ne demek?" ve "Masallardaki toplumsal cinsiyet eşitliği" konularında drama çalışmaları yapıldı.
Güzelyalı Ortaokulu Müdürü Özcan Bakır, yatığı açıklamada bu projenin önemli bir kıvılcım olduğunu belirterek, "Gelişmiş toplumların tamamında, kadınların çok daha fazla ön planda olduğunu görüyoruz. Bu tarz projelere bu yaşlarda başlamak, çocuğun bakış açısını geliştirmede çok önemlidir." dedi. İzmir Özel Amerikan Koleji Müdürü Didem Erpulat ise proje bittikten sonra da öğrencilerin bu konudaki hassasiyetlerinin devam etmesi için çalışmalar yapacaklarını kaydederek, "Toplumda cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi için ilk adımın okullarda atılması çok önemli. Bu çocuklar da büyüyecek ve yeni nesli yetiştirecek. O nedenle şimdiden çocukların, bu eşitliğin sağlanmasında ve devam ettirilmesinde eğitilmeleri ve bilinçlendirilmeleri gerekiyor. Ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin de farkındalığının arttırılması çok önemli." diye konuştu.
ETCEP kapsamında Özel İzmir Amerikan Koleji'nde, toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili olarak öğretmen ve velilere yönelik bir sunum yapan psikiyatrist Prof. Dr. Yankı Yazgan ise kadınların sağlıkla ilgili ihtiyaçlarının karşılanmasında dahi eşitsizlik olduğunu söyledi.
10 pilot ildeki 40 okulda uygulanan projede, binlerce öğrenciyle yapılan etkinliklerin yanısıra seminer çalışmalarıyla yaklaşık 2 bin öğretmen eğitiliyor. CİHAN