Okulların ihalesiz elektrik alımı, iki devlet kurumunu karşı karşıya getirdi

Okulların ihalesiz elektrik alımı, iki devlet kurumunu karşı karşıya getirdi
Gaziantep'te elektrik temini için, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün onayıyla 2014 yılında SEPAŞ Enerji firmasıyla ihaleye çıkmadan yapılan sözleşme, okulları karanlıkta kalma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. İhaleye çıkılmadığının farkına 6 ay sonra varan Mal Müdürlüğü, ödeme yapmayı kesince, anlaşma yapılan 226 okuldan 200'ünün tedarikçi firmaya yaklaşık 500 bin TL borcu birikti. Geçtiğimiz günlerde bu okullardan birinin de elektriği kesildi. Bir çok okulun aynı tehlikeyle başbaşa kalacak olması krize sebep oldu. Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de yaşanan bu krizi gidermek için okul müdürlerinden geriye dönük olarak doğrudan temin evraklarını imzalamaya zorladığı iddia edildi. Okullardaki, elektrik skandalı Meclis gündemine taşındı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

'30 BİN TL BORCU OLAN OKULUN ELEKTRİĞİ KESİLDİ'

İddialara göre, SEPAŞ firması 2014 yılının Eylül ayında Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü'nün onayıyla ilde bulunan okullara elektrik temini için teklif sundu. Dönemin Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci'nin bilgisi doğrultusunda ilçe müdürlüklerine gelen okul müdürleri sözleşmeye imza attı. Yaklaşık 226 okulla yapılan anlaşmanın ardından, Mal Müdürlüğü de elektrik faturalarını 6 ay boyunca düzenli olarak yatırdı. Ancak, mevcut firma ile imzalanan sözleşmenin ihaleye çıkılmadan gerçekleştirildiği öğrenilince, ödeme yapmaktan vazgeçildi. Aradan geçen 4 aylık süre içerisinde de bu okullardan 200'ünün 500 bin TL'ye yakın borcu birikti. Geçtiğimiz günlerde bu okullardan birinin de 30 bin TL'ye varan borcundan dolayı elektriği kesildi. Gaziantep Valiliği'nin de araya girmesiyle, okuldaki elektrik kesintisi sorunu giderildi. Ancak, bir çok okulun aynı tehlikeyle başbaşa kalacak olması krize sebep oldu. Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de yaşanan bu krizi gidermek için okul müdürlerinden geriye dönük olarak doğrudan temin evraklarını imzalamaya zorladığı iddia edildi.

ELEKTRİK SKANDALI MECLİS GÜNDEMİNDE

Gaziantep'teki okullarda yaşanan bu elektrik skandalını CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Şeker, büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıya olunduğunu savundu. Yasal zorunluluk yerine getirilmediği için Mal Müdürlüğü'nün faturaları ödeyemediğini vurgulayan Şeker, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün serbest tüketici konumundaki okulların elektrik ihtiyacını karşılamak için neden ihaleye çıkmadığını sordu. Okullara elektrik temini konusunda tedarikçi olarak SEPAŞ Enerji seçilirken hangi kriterler kullanıldığını da merak ettiklerini belirten Şeker, "Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün elektrik ihtiyacını teminde ihaleye çıkmayarak yarattığı kaosu, geriye dönük doğrudan temin evrakları doldurtmakla aşmaya çalışması başka bir hukuksuzluğa neden olmayacak mıdır?" ifadelerini kullandı.

SEPAŞ: MİLLİ EĞİTİMDEKİ ROTASYONLARDAN DOLAYI HİÇBİR MÜDÜR İHALEYE GİRMEDİ

Konuyla ilgili konuşan SEPAŞ Enerji Bölge Müdürü Cem Kaya da okulların indirimli elektrik alması için uğraştıklarını ifade etti. Milli Eğitim Müdürlükleri'ndeki rotasyonlardan dolayı hiçbir müdürün ihaleye girmediğini vurgulayan Kaya, Türkiye'de sadece Antalya'nın Muratpaşa ve Serik ilçelerinin bu süreci gerçekleştirdiğini aktardı. Gaziantep'te 226 okulla doğrudan alım sözleşmesi imzaladıklarını ve borcu bulunduğu için henüz bünyelerine alamadıkları yaklaşık 450 okulun daha bulunduğunu vurgulayan Kaya, yaşanan elektrik kesintisi problemiyle ilgili şunları söyledi: "Gaziantep'te bir okulun elektriği kesildi. Ancak geri açıldı. Bizler okulların elektriğini kesme taraftarı değiliz. Burada hatalar var. Borçtan dolayı kesilme talimatı verildikten sonra, burasının bir okul olduğunun farkına varıp geri çekiyoruz. Ancak, yazışmalar yapmamıza rağmen dağıtım şirketi elektriği kesiyor. Açmasını istediğimiz zaman da o an için açamıyor. Bu gibi durumlar söz konusu. Biz de burada mağduruz."

'SORUN MAL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN FATURAYI ÖDEMEMESİNDEN KAYNAKLI'

Sorunun Mal Müdürlüğü'nün faturayı ödememesinden kaynaklı olduğunu savunan Kaya, ihaleye çıkılmaması konusunu da şu şekilde savundu: "Ben liselerde doğrudan alım sözleşmesi yaptım. Liselerle açık ihale yapma zorunluluğu yok. Ben daha uygun bir fiyat verdim ve bütün ilçelerle anlaşma yaptım. 226 okul var. 450 civarı okul da dağıtım şirketine geçmiş borcu bulunduğu için henüz bize geçmedi. Benim önüme ihale koysalar alırım. Ben gidip teklif verdim. İl Milli Eğitim Müdürlüğü de onayladı. Mal Müdürlüğü de Şubat'a kadar para ödedi. Ama sonra 'İhaleye girmediniz' diyor. 'İhale yapılmasın' demedik. 9 ay boyunca avantaj da sağladık. Yasal olarak elimizde sözleşme var. Firma olarak ihaleye davet edersin, ben de girerim. Ya da doğrudan alım yaparsın, sözleşme imzalarım. Eğer onlar ihale yapmak istiyorsa, ister şimdi yapsın isterse geriye dönük. Benim için bir şey fark etmiyor."

SEPAŞ: YASAL OLARAK KESME HAKKIMIZ VAR, AMA AMACIMIZ BU DEĞİL'

Elektrik borcu bulunan yerin okul dahi olsa yasal olarak kesme haklarının bulunduğuna dikkat çeken Kaya, "Biz 4 aydır bu okulların elektriğini kesmemişiz. Sadece bir tanesi kesim listesinde olunca bizi zor duruma düşürdü. Amacımız, okulun elektriğini kesmek değil." şeklinde konuştu.

Mal Müdürlüğü'nün kendilerine 'Farkına varmadan ödeme yapmışız' dediğini aktaran SEPAŞ Enerji Bölge Müdürü Kaya, "Ama bakanlık, eğer indirimli elektrik alınıyorsa bunun alınmaya devam etmesini istiyor. Eğer alınmıyorsa 'İhaleye çık' diyor. Ama Mal Müdürlüğü bunu anlamıyor. Bizim kimseye geçmişe dönük olarak 'Şunu, bunu yapın' gibi bir önerimiz de olmadı.' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye genelinde hiçbir ilin ihaleye çıkmadığının da altını çizen Kaya, "Biz kimseyi mağdur etmiş değiliz. Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden ilçelere ve Mal Müdürlüğü'ne kadar hepsinin haberi var. Biz imza attığımız şeyin arkasındayız." diye konuştu. CİHAN
30 Mayıs 2015 10:59
DİĞER HABERLER