Merak, insanoğlunun engel olamadığı bir dürtü. Bazen insanın aklına öyle sorular takılır ki cevabını bulacak ne vaktimiz ne de enerjimiz vardır. Ali Bolat 'Hiç Merak Ettiniz mi?' kitabı ile 'Vay be!' dedirtecek 235 soruya cevap veriyor. İşte o sorulardan sizler için derlediğimiz bir demet...
İnsan iç sıcaklığı 37 dereceyse, dış yüzeyinin sıcaklığı kaç derecedir?
Vücudun dış ısısı sabit değildir. Bu nedenle hastaların ateşine üst deriden bakılmaz. Derinin dış yüzeyinin sıcaklığı ortamın hava sıcaklığına, ortamdaki nem miktarına, üzerimizde bulunan giysilere, derideki kıl yoğunluğuna, derinin nem oranına, temizlik derecesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Üzüm, çekirdeği olmadan nasıl üreyebiliyor?
Çekirdeksiz üzümde aslında çekirdek vardır; ancak genetik bir değişim çekirdeklerin sertleşmesini engeller. Muhtemelen birkaç bin yıl önce meydana gelen bu mutasyon sonucu ortaya çıkan çekirdeksiz üzüm, kesme ve çelik yöntemiyle üretilmiş.
Midyenin yaşını nasıl öğrenebiliriz?
Princeton Üniversitesi doktorlarından Trompson, kabuk üzerindeki halkaların Dünya'nın Güneş etrafında dönüşüyle ilgili olduğunu keşfetmiş. Dünya Güneş etrafındaki senelik hareketini tamamlayınca, midye de kabuğu üzerindeki halkalara bir yenisini ilave ediyor.
Mısır patlayınca neden beyaz olur?
Mısır, içindeki suyun ısısı nedeniyle yaptığı basınçla patlar. Dışarı çıkan kabarık beyazlık ise nişastadır.
Makaslar, kâğıt ya da karton kestiğimizde neden körlenir?
Kartonların büyük bölümünde kullanılan yapışkanların içindeki silis makasların körleşmesinde en önemli etken. Bu durumda kâğıt keserken ayrı, kumaş keserken ayrı makas kullanılmalı.
Rüyalar kaydedilebilir mi?
Dr. Kleitman, uykularını müşahede altında tuttuğu kimselerin (EEG) elektroensefalogranik ve (EKG) elektrokardiagramlarını tespit etmeye çalışmış. EEG'nin verdiği sonuç oldukça dikkat çekici. Rüyanın başladığı andan itibaren, ağır bir ahenk içinde devam eden uyku halini gösteren çizgiler ritmik bir hal alıyor, uyanıklık halindeki şekilleriyle cihazın kâğıt şeridi üzerine kaydedilebiliyor.
Devenin hörgücünde ne var?
Genelde hörgüçlerinde su olduğu ve uzun yolculuklarında bu suyu kullandıkları söylenir ama bu doğru değil. Develerin hörgüçlerinde 30�35 kg kadar yağ bulunur. Yiyecek bulamadıkları zaman bu enerjiyle hareketlerini sağlarlar, ayrıca yağ çöl sıcağına karşı koruma görevi de yapar.
Doğuştan görme özürlüler rüya görür mü?
Bütün insanlar rüya görür. Yani doğuştan görme özürlüler de rüya görür. Fakat onların gördükleri rüyalar görsel öğeler içermeyebilir. Bu da onların ne zaman kör olduklarıyla yakından ilintili.
Örümcek ağı gerçekten dünyanın en sağlam maddesi midir?
Dairesel ağ ören örümcekler grubunda bulunan "Nephila" cinsine ait örümceğin ipeği, en kuvvetli doğal liftir.
Fillerin katledilmesine neden olan dişleri ne işlerine yarar?
Kavga sırasında korunmak veya bir yeri kazmak için kullanırlar.
Kaplıca ve ılıca arasında fark var mı?
Maden suyunun yeryüzüne çıktığı kaynağa kaynarca, maden sularından yararlanmak üzere kaynarcaların çevresinde kurulan tesislere de genel olarak kaplıca ya da ılıca denir. Sonuç olarak kaplıca ve ılıca eşanlamlı sözcüklerdir.
İlk mum ne zaman ve kimler tarafından yapıldı?
Kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmese de; günümüzden 2 bin yıl önce, hayvansal yağların arasına pamuk sokularak ilk mum yapılmış. Parafin mumların ilki ise 1850 yılında İskoçya'da James Young adlı kimyager tarafından yapılmış.
Tırnağımızın 1 mm uzaması kaç gün sürer?
1 mm uzunluğa 2-4 gün içinde erişilir.
Hangi balık elektrik üretir?
Elektrikli yayın ve elektrikli yılan balığı elektrik üretir. Bu balıkların elektrik üreten organları var. Elektrik akımı sayesinde avını sersemletir veya öldürür, sonra da yutar.
Bitkilerin bulunduğu odada uyumak zararlı mı?
Saksı bitkileri, genellikle bulundukları odanın hava kalitesini yükseltir. Yine de bitkilerin geceleri fotosentez yapmayı bırakıp havanın oksijeni kullandıkları için zararlı oldukları düşünülür. Bitkilerin geceleyin oksijen tükettikleri doğru olsa da tüketilen oksijen miktarı oldukça düşük.
Kibriti kim bulmuştur?
1680'de Robert Boyle, kükürtlü kibrit aracılığıyla ateş yakmış. Keşfedilmesinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olmasına rağmen ateş pratik halde elde edilemiyordu. Boyle'un kibriti, zımpara kâğıdına sürtülmek suretiyle ateş alıyordu. Ardından fosforlu kibritler de üretildi.
Güneş'in asıl rengi nedir?
Güneş ışığı tüm renkleri içerir. Bu nedenle, Güneşin ışığı beyazdır. Ancak Güneş, sarı-yeşil renkli algıladığımız dalga boylarında en yüksek ışıma yapar. Ancak, bu farkı algılayabilmemiz zordur. Atmosfer, mavi ışığı saçar, bu da güneşin mavi ışınımının küçük bir bölümü yeryüzüne ulaşamaz. Bu da Güneş'i tam olarak beyaz değil, sarımsı görmemize neden olur.
Kaşınmaya başlayıncaya kadar bir sivrisinek tarafından ısırıldığımızı neden anlamıyoruz?
Sivrisineklerin ağız yapıları sayesinde ısırılmayı kaşınıncaya kadar hissetmeyiz.
Karnımız neden guruldar?
Karnımızın guruldamasının bir nedeni, midemiz boş olduğunda içine dolan havadır. Midenin hareketleri ile içinde bulunan hava kabarcıklarının da ileri geri hareket etmesi sonucunda guruldama sesi ortaya çıkar.
Karşımızda esneyen biri neden bizi de esnetir?
Araştırmacılara göre, esnemeyle ilgili konuşmak ya da bunu düşünmek bile esnemeyle sonuçlanabiliyor. Ancak esnemenin bulaşıcılığının nedeni hâlâ tam olarak anlaşılmış değil.
Tüylerimiz neden diken diken olur?
Vücudumuz üzerindeki tüyler küçük birer kasla deri altına bağlıdır. Duygusal stres, üşüme hissi ya da deride rahatsızlık durumlarında bu kasların refleks olarak kasılması tüylerin diken diken olmasına neden olur.
Gözlerimizi neden kırpıyoruz?
Gözlerimizi temizlemek ve nemlendirmek için gözlerimizi kırpıyoruz. Göz kırpmanın bir diğer nedeni ise, gözlerin yabancı maddelerden korunması. Göz kapaklarımız ve hatta kirpiklerimiz, refleks olarak kapatıldığında, tozların veya daha büyük parçacıkların gözümüze girmesi önlenmiş oluyor.
Neden timsah gözyaşı denir?
Timsahlar avını yerken, ağız kısmını çokça açtıklarında gözlerinden bir sıvı salgılar. Onun için doğal bir hareket olmasına rağmen sanki ağlıyormuş gibi bir görünüm kazanır. İşte bu nedenle, üzgün olmadığı halde üzülüyormuş gibi yapan insanlar için bu deyim kullanılır.
Neden saçımız sürekli uzuyor da kirpiklerimiz ya da kaşlarımız sürekli uzamıyor?
Vücudumuzun farklı bölgelerindeki kılların, farklı uzama potansiyelleri var. Bu potansiyele eriştiklerinde uzamaları duruyor. Saçlarımızın uzama potansiyeli diğer bölgelere göre daha fazla. Kaş ya da kirpiği köke yakın bir yerden kestiğimizde belli bir boya gelinceye kadar uzayıp öylece kaldığını hepimiz gözlemleyebiliriz. Çünkü onların maksimum boya ulaşma potansiyelleri o kadar. ZAMAN