Her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne sebep olan HIV/AIDS hastalığının tedavisi için önemli bir gelişme yaşandı. İspanya'da araştırmacılar, kök hücre nakli yapılan bazı kişilerde virüsün saptanamayacak kadar azaldığını kaydetti.
Günümüzde AIDS ile mücadele için kullanılan 'antiretroviral tedavi', hastalığın tamamen yok olmasına değil, virüsün vücutta daha fazla yayılmasına engel olmaya yarıyor. Bu tedavi sırasında HIV virüsü taşıyan bazı hücreler (viral rezervuar) bağışıklık sistemi tarafından tehdit olarak algılanmadığından varlığını devam ettirebiliyor.
IrsiCaixa AIDS Araştırma Merkezi ve Gregorio Maranon Hastanesi'nin ortak çalışması sonrasında kök hücre nakli yapılan 6 AIDS hastasından 5'inde virüsün viral rezervuarda dahi tespit edilemeyecek kadar azaldığını ortaya koydu. Hastaların tamamen iyileşip iyileşmediği ise daha sonraki incelemelerle anlaşılacak.
Bu çalışma her ne kadar AIDS hastalığına kesin çözüm bulunduğu anlamına gelmese de, önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Araştırmacılar, kök hücre naklinin sadece hayati tehlike arz eden hematolojik durumlarda yapıldığına dikkat çekerek, tedavi için daha az tehlikeli yöntemlerin bulunması gerektiğine vurguluyor.
Araştırmanın çıkış noktası 'Berlin Hastası'
Araştırma, 'Berlin Hastası' olarak tanınan ve AIDS hastalığından kurtulan ilk ve tek kişi olduğu düşünülen Timothy Brown'un durumu göz önüne alınarak yapıldı.
Brown, yakalandığı lösemi hastalığının tedavisi için kök hücre nakline tabi tutulmuş ve nakil sonrası hastanın kan hücreleri mutasyon geçirerek HIV virüsüne karşı bağışıklık kazanmıştı.
Günümüzde HIV tedavisini bırakan Brown'da 11 yıldır virüsün izine rastlanmadı.