Olur olmaz yerde uyuklamak, Narkolepsi belirtisi olabilir

İnsanların olur olmaz yerde çok hızlı bir şekilde uykuya dalmaları, otobüste inecekleri durağı kaçırmaları, iş yaparken aniden oldukları yerde veya masada uyuyakalmalarının Narkolepsi hastalığı ile ilgili olabileceği belirtildi.

Türk Toraks Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, Narkolepsi hastalığının tüm uyku bozukluklarının içinde çok sık görülmese de, hastaların olur olmaz yerde çok hızlı bir şekilde uykuya dalmaları, otobüste inecekleri durağı kaçırmaları, iş yaparken aniden oldukları yerde, masada uyuyakalmaları bu hastalığı akla getirmesi gerektiği hatırlatıldı.

Narkolepsi hastalığı olanların bazılarında 'katapleksi' denilen durumun da gözlenebildiğini, aşırı heyecan, üzüntü, gülme, korkma gibi emosyonel durumlarda bir anda tüm çizgili kasların gevşeyip ani kas kaybı olma hali olduğu, bu durumun hasıl olduğu kişilerin genellikle oldukları yerde yığılıp kaldıkları ifade edildi. Önceleri bu durumun dalga geçmeye neden olsa da, durumun ciddiyetinin oldukça vahim olduğu, bu hastaların tedavi olsalar dahi araç sürmelerinin kesinlikle yasak olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Narkolepsi tanısının uyku testi dediğimiz tüm gece uygulanan 'polisomnografi' ve ertesi gün yine kayıtların devam ettiği, 2'şer saatlik periyotlarda yaklaşık 20 dakikalık uyku kayıtlarının alındığı 'çoklu uyku latans testi' ile konulduğu kaydedildi. Bu testlerde kişinin uykuya geçer geçmez çok hızlı bir şekilde REM evresine giriyorsa, testin pozitif demek olduğu, bu durumun gün içi yapılan 5 kaydın 2'sinde oldu ise hastalığın var olduğunun belli olduğu aktarıldı.

Narkolepsinin tedavisinin şimdilik ilaçlarda olduğu, kişinin gün içinde uyku ataklarını önleyen ve uyanık kalmasını sağlayan 'modafinil' etken maddeli ilaçlarında şimdilik en etkili olan grup olduğu belirtildi.

CİHAN
18 Ocak 2016 14:49
DİĞER HABERLER