Omega-3 son zamanlarda her yerde kullanılan bir kelime olmaya başladı.
Geleneksel olarak herkes omega-3'ün yağlı balıklarda olduğunu düşünüyor.
Fakat, birçok gıdada bulunan bu yağların artık "Fish finger" lar, dilimlenmiş ekmek, margarin ve mayonez gibi işlenmiş gıdalarda da bulunduğu iddia ediliyor. Peki bu doğru mu?
Omega 3 nedir ve niçin yemeliyiz?
The Telegraph'ta yer alan habere göre, bunlar vücudumuz için gerekli yağ asitleridir. Bu yağlar kalp hastalığını önlemeye yardımcı olarak gösteriliyor. Omega 3 aynı zamanda beyin fonksiyonları için de önemlidir ve depresyon tedavisinde kullanılır. Beslenme üzerine uzman bilimsel komiteler haftada en az 3 gram omega-3 yağ asiti alınmasını öneriyor.
Fakat tüm omega-3 yağ asitleri aynı şekilde faydalı değildir. Bitkisel yağlar ya da tohumlar gibi bazı bitkisel kaynaklar da omega-3 içeriyor, ancak bunlar değerli olan uzun zincirli asitler değil. Eikosapentaenoik asit (EPA), ve dokosaheksaenoik asit (DHA) olarak bilinen vücuda yararlı olan ve uzun zincirli yağ asitlerinin hepsi balık yağlarındadır: uskumru, somon, sardalye, ringa, alabalık ve taze ton balığı (konserve ton balığında daha az omega-3 var). Bu balıklardan haftada 2 porsiyon yenmesi yeterlidir. Fazlasını yerseniz balıktaki kirleticilere maruz kalabilirsiniz.
Ancak İngiltere'de kadın ve erkeklerin yarısından azı düzenli olarak yağlı balık tüketiyor. Bu da gıda üreticileri için harika bir fırsat oluşturuyor. Uskumru yemeyi reddedince üreticiler de yediğimiz yiyecekleri bu yağ asitleriyle kuvvetlendirdiklerini söylüyorlar.
Bu yılın başlarında İngiltere'de güvenli beslenme için çalışan bağımsız bir kuruluş olan Food Commission (Gıda Komitesi), işlenmiş gıdalardaki omega 3 yağ asitlerini araştırdı. Önerilen EPA/DHA miktarını almamız için bu işlenmiş gıdalardan inanılmaz miktarlarda tüketmemiz gerektiğini belirlediler.
Örneğin, ihtiyacınız olan Omega-3'ü dilimlenmiş ekmek ile almak isterseniz 23,7 dilim ekmek yemeniz gerekiyor. Margarin ya da mayonez gibi gıdaların etiketlerinde omega-3 içerdiği yazıyor. Ancak bunlar uzun zincirli yağ asitleri içermez, kısa zincirli oldukları için aynı yararlı etkiyi göstermiyor.
Bunun yerine taze taze uskumru ya da ringa balığını ızgarada pişirir ya da kızartırsanız yanına da bol limonlu salatayla çok lezzetli olduğunu göreceksiniz. Gerçekten balık yiyemiyorsanız, eski bir gelenek olarak sabahları kahvaltıdan önce bir yemek kaşığı dolusu balık yağı için.