Ömer Çelik'ten koalisyon açıklaması

Ömer Çelik'ten koalisyon açıklaması
Koalisyon görüşmelerinde temas noktaları olarak belirlenen isimler Ak Partili Ömer Çelik ve CHP'li Haluk Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bir araya geldi.
AK Parti ve CHP'nin koalisyon çalışmalarını yürütmek üzere Ak Partili Ömer Çelik ve CHP'li Haluk Koç ilk kez bir araya geldi. Ak Parti'nin CHP'ye yaptığı ilk tur ziyarette Başbakan Davutoğlu tarafından önerilen ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu tarafından kabul edilen 'istikşafi' görüşme süreci başladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti'nin, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise CHP'nin yetkili organlarını toplarken, temas noktaları olarak belirlenen isimler Ak Partili Ömer Çelik ve CHP'li Haluk Koç Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda saat 11.00 da bir araya geldi.

Bayramdan önce ilk turu tamamlanan koalisyon görüşmelerine devam ediliyor. İkinci turuna başlanan görüşmelerda AK Partili Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik görüşmelerin yol haritasını açıkladı.

Çelik şunları söyledi;

"Birincisi ilkelerin belirlenmesi... İkinci olarak görüşeceğimiz konu başlıklarının belirlenmesi, üçüncü olarak da hangi mekanda bir araya geleceğimizle ilgili bir değerlendirme yapmamız gerekiyor.

Bunlarla ilgili bir toplantımız var. karşılıklı olarak heyetlere katılacak isimler belirlenir ve karşılıklı olarak bildirilecek. Arkasından biz heyetler olarak hafta sonuna doğru, en geç hafta başı bir araya geliriz.

Bu ilkeler üzerinden hangi konu başlıklarını konuşmamız gerektiğine karar vereceğiz.

Yaklaşık görüşmeler için 10-15 günlük vakte ihtiyacımız var. Bütün konu başlıklarını değerlendirmemiz için.

Bu sürecin bitimine doğru sayın genel başkanlara ayrı ayrı yada beraber bir sunum yapılır. Bu çerçevede mutabık olunan, olunmayan ve çatışılan noktalar ortaya konulur.

Ama koalisyon kurulmasına imkan olmadığına karar verilirse, süreç kesilmiş olur.

HEYETLER BİR ARAYA GELECEK
Görüşme hem pozitif bir havada, hem de mutabık kaldık. Heyetlere karar verilecek, heyetler bir araya gelecek.

Bütün bunlar, ben de kendileri de genel başkanlara sunacağım. Genel başkanların değerlendirmesi neticesinde, sayı ve isimler belirlenecek.

Heyetin rahat ve sağlıklı biçimde görüşebilmesi için ihtiyacımız olan, ve ortak kabul görecek bir yer olması lazım.

Öncelikle siyasi meseleler, sonraya ekonomik meseleler bırakılacak. Her birimizin konu başlıkları var.

Örneğin yargıdan bahsediyoruz, biz ne mana yüklüyoruz, onlar ne mana yüklüyorlar. Dış politikada onlar ne düşünüyorlar biz ne düşünüyoruz.

Konu başlıklarını netleştireceğiz ilk heyet görüşmesi için.

Bizim görevimiz resmi çekmek. Bir hükümet ortaklığını gerçekleşmesi de erken seçim ihtimali de yarı yarıyadır. Bu görüşmeleri yürütüyoruz, sürecin kendisi sonuç kadar kıymetlidir.

müzakerelere geçme kararı verilir yada verilmez, ikisi de mümkün. Bugünkü görüşme, sürecin standartlarını belirlemeye yönelik bir görüşme oldu.

Mutabık olunduğu takdirde, genel başkanlara sunum yapıldıktan sonra, artık biz görüşmelere geçeriz derlerse öyle bir fotoğraf çıkar. Görüşmelere geçmeyiz derlerse süreç orada kesilir.

SİZ MASAYA NELERİ GETİRECEKSİNİZ? İLKELERİNİZ NELER OLACAK? SEÇİM BARAJININ DÜŞÜRÜLMESİ GÜNDEME GELDİ Mİ? YARGI BAĞIMSIZLIĞI, ÇÖZÜM SÜRECİ...
Zaten bu konu başlıkları başbakanımızın, genel başkanımızın hem parti kongresinde açıkladığı bir takım ilkeler. Aynı şekilde kılıçdaroğlu'nun 14 maddelik açıklaması var.

Seçim barajı, dış politika gibi konular, bu konular konu başlığı olsun mu diye ilk heyet görüşmesinde bunlara karar vereceğiz.

DÜNE GÖRE DAHA MI UMUTLUSUNUZ
Siyasetçi açısından umut umutsuzluk gibi kavramlar belirleyici değil. Her şey masa. Ama karar verilmiş bir süreç var. Eğer istikşafi görüşmeler sonunda biz müzakere geçebiliriz noktasına gelinirse başka bir değerlendirme olur."
21 Temmuz 2015 14:39
DİĞER HABERLER