"Görüşme öncesi kimin nereye oturacağı belirlenmişti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan masanın başında tek oturacak. Sağ ve sol tarafında ise diğer isimler olacaktı.
HDP heyeti oturma düzenini kabul etmedi."
(...)
Dolmabahçe görüşmesinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bilgisi de rızası da vardı.
AK Parti heyeti Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan ‘yetki’ alarak o görüşmeye geldi.
Görüşme öncesi kimin nereye oturacağı belirlenmişti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan masanın başında tek oturacak. Sağ ve sol tarafında ise diğer isimler olacaktı.
HDP heyeti oturma düzenini kabul etmedi. Kısa süreli bir kriz yaşandı ve sonrasında önde sehpanın olduğu Akdoğan ile Sırrı Süreyya’nın yan yana koltuklarda oturarak kamuoyuna görüntü verilmesinde anlaşıldı.
Görüşme sonrası açıklanan 10 maddelik bildiriyi HDP’li Sırrı Süreyya Önder okumuştu. Maddeler arasında Öcalan’ın PKK’ya ‘silah bırakma kararına ilişkin kongre toplama’ çağrısı da yer alıyordu.
Dolmabahçe’de oturma düzeni dışında ikinci ve en önemli kriz bu maddelerde yaşandı. Hükümet kanadı 6, 8 ve 9’uncu maddelere itiraz etti.
Her itiraz için Dolmabahçe’den Cumhurbaşkanlığı Sarayı arandı. 10 maddelik metne son şeklini verebilmek için tam 3 kez Saray’ın aranıp mutabakat alındığı söyleniyor.
Dolmabahçe görüşmesi ve 10 maddelik bildiriye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisi 7 Haziran seçimleriyle ilişkilendiriliyor.
(...)