Önemli uyarı: 'Tatlı, tatlıdır' demeyin kilosu 10 liradan baklava yemeyin

On bir ayın sultanı Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi tatlılar bayramda da büyük rağbet görüyor. Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezi ise yine baklava. Piyasada ve pazarlarda kilosu 8-10 liradan satılan baklavanın sağlıksız olduğunu söyleyen Bursa Pastacılar Tatlıcılar Süt ve Süt Ürünleri Şekerciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necip Daş'a göre tatlı bilindik, tanıdık yerden alınmalı. Daş, cevizin kilosunun 40 liraya, fıstığın kilosunun da 80 lirayı bulduğunu belirterek, "Baklavada yağı bir defa kullanmak lazım ama adam defalarca aynı yağı kullanabiliyor." dedi.

Ramazan ayında tatlı tüketiminin hızla artmasını fırsat bilen fırsatçılar, maliyeti kısmak için akla gelmeyecek hilelere başvuruyor. Halen sokak ve pazarlarda kilosu 8-10 liradan baklava satılırken sektör temsilcileri "Esmer cevizi hamur kırıntılarıyla kavurup baklavaya koyuyorlar. 'Tatlı mı tatlı ne olacak?' düşüncesiyle rastgele tatlı alıp, sağlığınızdan olmayın." uyarısında bulunuyor. Antep fıstığı ve ceviz fiyatlarında görülen artışa bağlı olarak baklavanın fiyatı da arttı. Tatlı imalatçıları cevizin kilosunu toptan 35-40 liradan, Antep fıstığının kilosunu ise 75-80 liradan almasına rağmen, Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala sokak aralarında ve pazar yerlerinde halen kilosu 8-10 liradan baklava satılıyor.

EN BÜYÜK İLGİ BAKLAVAYA

Bursa Pastacılar Tatlıcılar Süt ve Süt Ürünleri Şekerciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necip Daş'a göre tatlı bilindik, tanıdık yerden alınmalı. Ramazan ayı boyunca en çok sütlü tatlıların rağbet gördüğünü belirten Daş, "Güllaç, tulumba gibi tattılar çok satılıyor. Ama bayrama özel baklava rağbet görüyor. Türkiye'de baklava bayramda bir gelenek hale gelmiş, vatandaşlar imkanı nispetinde 'mutlaka evde baklava bulunsun' mantığı ile baklava alıyor. İyi baklava yiyelim diyorsanız kilosu 25-30 liradan başlıyor cevizli baklava. Fıstıklı baklavanın kilosu 50-60 liradan satılıyor. Cevizin maliyeti de yükseldi, 35-40 liraya yükseldi. Fıstığın kilosu 80 lirayı buldu. Cevizli baklavalar 25-40 liradan, fıstıklı baklavalar da 50-60 liradan atılıyor." dedi.

Baklavasını evde yapacak hanımlara da tüyolar veren Oda Başkanı Daş, şunları kaydetti: "Neyin nereden alındığını bilmek gerekiyor. Tatlı mı tatlı dememek lazım. İnsan sağlığının ucuz olmaması lazım. Tüketicilerin daha duyarlı davranmalı. Bursa'da bayram üzeri yaklaşık 100 tona yakın baklava gidecek. Baklavasını evinde yapacak olan hanımlar malzemenin iyisini alsınlar. Cevizin iyisini alsınlar, tereyağı kullansınlar. Ev baklavaları biraz daha güzel oluyor. İnsana damak tadını veren malzemedir."

KİLOSU 8-10 LİRAYA BAKLAVA SATILAMAZ

Piyasada kilosu 8-10 liradan baklava satıldığını dile getiren Daş, şöyle devam etti: "El insaf, yani. Akıl var mantık var. İyi baklava yiyeyim diyorsan baklavanın kilo maliyeti zaten 15-20 lirayı buluyor. 15 liraya mal edeceksin, 10 liraya tatlı satacaksın. 35 liraya ceviz alacaksın, 30 liraya tereyağı alacaksın, 8-10 liraya baklava satacaksın, burada mantık yürütmek lazım. Kayıt dışı tatlıcılar bunları satıyor. Bu haksız rekabet. Türkiye genelinde haksız rekabetin önüne geçmek lazım. Maliyeti düşürmek için baklava yağını bir sefer kullanınca ikinci sefer kullanamazsın, ama vatandaş ucuza mal etmek için bir gram yağı ziyan etmiyor, defalarca kullanıyor. Tulumbanın kilosu 6 liradan satılıyor. Maliyeti 10 lirayı buluyor. 10 lirayı tulumbaya mal edeceksin 5-6 liraya tulumba satacaksın. Burada art niyet yok mu? Adam esmer cevizi çok ucuzdan alıyor, baklavanın kenarından çıkan hamurla karıştırıp kavuruyor. esas iş tüketiciye düşüyor, bilinçli olmak lazım. Gittiği dükkanda tatlının nasıl yapıldığını görmesi lazım. Bayramda kilosu 8-190 liradan baklava almayın, misafirlere baklava ikram edeceğim diyorsanız en kötü şartlarda 20 lirayı gözden çıkaracaksın." CİHAN
14 Temmuz 2015 14:02
DİĞER HABERLER