Kocaeli'nde, görevden alınan okul müdürleri mahkeme kararına rağmen geri dönemezken; son bir kaç ay içerisinde, görevdeki bir okul müdürünün sahte yüksek lisans diploması düzenlemesi, diğerinin evine okuldan kaçak kalorifer hattı çekmesi, öbürünün başkasının yerine puanlama yapması, sendikaların tepkisine neden oldu. Türk Eğitim Sen Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, "Milli Eğitim içerisinde yaşanan hukuksuzluklar artık had safhaya ulaşmış, insanın sabır ve izan sınırlarını zorlar hale gelmiştir." dedi. Aktif Eğitimciler Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Mahmut Mollarecep ise "Yandaş sendikalı olmak, okul müdürü olmak için tek kriter olur ise boru çekeni de sahte diplomacıyı da evrakta sahtecilik yapanı da daha çok görürüz." diyerek tepkisini dile getirdi.
DAVAYI KAZANDILAR ANCAK GÖREVİNE DÖNEMEDİLER
Binlerce okul yöneticisinin görevden alınmasına Danıştay'ın 'dur' demesine rağmen birçok yönetici görevine dönemedi. Genelge, mülakat gibi çeşitli engeller çıkartıldı. Göreve dönemeyen okul müdürlerinin dramı, kamuoyunda 'dershaneler yasası' olarak bilinen torba yasa ve Milli Eğitim teşkilatını düzenleyen kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasıyla başladı. Düzenlemeyle 4 yıl okul müdürlüğü yapanların görevleri sona erdi. 4 yıl daha görev yapmak isteyenler ise değerlendirmeye alındı. Bunun sonucunda 100 puan üzerinden 75 alanların süresi 4 yıl daha uzatılacaktı. Ancak birçok ilde okul değerlendirmesinde olumlu puan alan yöneticiler ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından elendi. Bunun üzerine sendikalar söz konusu durumu yargıya taşıdı. Danıştay'ın kararı ile müdürlerin görevine dönmesinin yolu açıldı. Ancak açılan davaların kazanılmasına rağmen birçok yönetici hala görevine dönemedi. Yönetmeliğin değişmesi gerekçe gösterilerek görevlerine dönemeyen okul müdürleri, tekrar mülakata çağrıldı. Fakat mülakatın üzerinden aylar geçmesine rağmen sonuçlar açıklanmadı. Son olarak mülakatın yazının müdür atamalarının yapılacağı esnada açıklanacağı belirtildi. Bu şekilde mağdur olan binlerce okul müdüründen onlarcası Kocaeli'nde bulunuyor. Kocaeli, görevine dönemeyen okul müdürlerinin sorununu çözememişken; son bir kaç ay içerisinde, görevdeki bir okul müdürünün sahte yüksek lisans diploması düzenlemesi, diğerinin evine okuldan kaçak kalorifer hattı çekmesi, öbürünün başkasının yerine puanlama yapması gündemden düşmüyor.
OKULDAN EVİNE KALORİFER HATTI ÇEKTİRDİ, AÇIĞA ALINDI
İzmit'teki, Akmeşe İlkokulu Müdürü A.G.'nin okuldan yolun karşısında bulunan evine boru çekerek evinin ısınmasını sağladığı yönündeki haberler üzerine soruşturma başlatıldı. Okul ve evin bulunduğu alanda inceleme yapılarak, okul ile ev arasındaki yolun altından kalorifer borularının geçirildiği tespit edildi, sistem kapatıldı. Okul müdürü hakkında soruşturma açılarak, açığa alındı. İzmit Kaymakamlığı yaptığı açıklamada, "Yerel ve ulusal basınımızda İzmit ilçemiz Akmeşe İlkokulu Müdürü A.G. hakkında çıkan haberlerle ilgili olarak yerinde yapılan ilk inceleme sonucunda, ilkokuldan lojmana kalorifer hattı çekildiği görülerek tutanak altına alınmış, teknik ekip ile sistem kapatılmış ve mühürlenmiş, adı geçen okul müdürü A.G. hakkında kaymakamlığımızca başlatılan soruşturma gereği okul müdürü A.G. açığa alınmıştır. Soruşturma sonuçlandığında adı geçen okul müdürü hakkında kanuni işlemler yapılacaktır." dedi.
Başiskele Anadolu Lisesi Okul Müdürü E.K.'nin de kendisinden önceki okul müdürü Ö. F. Ç.'nin kazandığı yürütmeyi durdurma kararı kapsamında, yeniden yapılması gereken puanlamasına müdahil olmak ve başkalarının yerine puanlama yapmak suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldı.
ADINA YÜKSEK LİSANS DİPLOMASI DÜZENLEDİ
Kocaeli Hayrettin Gürsoy Güzel Sanatlar ve Spor Anadolu Lisesi'nde 2011 yılında göreve başlayan müdür yardımcısı C. K., geçen eylül ayında Kandıra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü'ne atandı. İddiaya göre C. K., adına 'Kamu Yönetimi Yüksek Lisans' belgesi düzenledi. Şikâyet üzerine ortaya çıkan olayın ardından C.K. istifa etti. C.K. başka bir okula öğretmen olarak atandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı, müfettiş görevlendirildi.
"ADALETİN BÖYLESİNE YAZIKLAR OLSUN"
Türk Eğitim Sen Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, eğitimdeki sorunlara tepki gösterdi. Şanlı, şöyle devam etti: "Milli Eğitim içerisinde yaşanan hukuksuzluklar artık had safhaya ulaşmış, insanın sabır ve izan sınırlarını zorlar hale gelmiştir. Birileri ya bizim tahammül sınırlarımızı ölçmeye çalışıyor ya da ülkemizin içinde bulunduğu terör hadiseleri dolayısıyla sükûnetimizi acziyet zannediyor. Bugün maalesef ilimiz adına son dönemde yaşanan rezaletlerden hala ders çıkarmamış bir anlayışla karşı karşıyayız."
"Ne diyelim, yazıklar olsun." diyen Şanlı, şunları kaydetti: "Yandaşlığın böylesine, ahlakın, adaletin, vicdanın, inancın ve eğitimin böylesine yazıklar olsun. İktidara sırtını yaslayarak ötekileştirenlere, Milli Eğitimi yandaş eğitime dönüştürenlere, iktidar gücünü paralel bir sendika eliyle kamu çalışanlarına zulüm için sarf edenlere ve bu şehrin ağır sorumluluğunu bir vebal olarak omuzlarında ve vicdanında taşımakla yükümlü sayın valimize diyeceğimiz tek şey şudur: Allah adildir. Yerin üstünde de altında da ilahi bir hesaplaşma elbette vardır. Zamanı takdiri ilahi ama vukuu mutlaktır. Ve bize düşen sabırla beklemek, şerefimizi korumak ve sonuna kadar mücadele etmektir."
"YANDAŞ SENDİKALI OLMAK TEK KRİTER OLURSA..."
Aktif Eğitimciler Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Mahmut Mollarecep de "Son 2-3 ay içerisinde yaşanan 3-4 örneğe göre, okullarımızın iyi yönetilmediği görülüyor. Maalesef liyakat sahibi olmayan kişileri okul müdürü olarak atayanlar, bugün yaşananların birinci derece sorumlusudurlar. Keşke, yetkililer, liyakate önem verse. Yargı kararlarına rağmen hala 'O sendika üyesi, bu sendika üyesi' denilerek hak edenlerin atanmaması, okullarda iç barışı bozmuştur. Bu da eğitimin kalitesini ilimizde maalesef düşürmüştür. Yandaş sendikalı olmak okul müdürü olmak için tek kriter olursa boru çekeni de sahte diplomacıyı da evrakta sahtecilik yapanı da daha çok görürüz." ifadelerini kullandı.
Cihan CİHAN