Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) hayata geçirdiği e-Fatura, e-Defter, e-Bilet gibi uygulamaların kapsamı genişliyor. 20 bin şirketle başlayan değişimin kısa sürede 100 bine çıkacağı ve ticaret hayatının kökünden değiştirileceği ifade edildi.
İdea Teknoloji Çözümleri Yönetici Ortağı Bahadır Onay, "Yeni uygulamalar, ticaret hayatında devrimsel bir dalgayı tetikledi. Yeni dönem, şirketlere maliyet, veremlilik ve hız konularında önemli fırsatlar sunuyor." dedi.
İdea Teknoloji Çözümleri Yönetici Ortağı Bahadır Onay, GİB'in e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv ve e-Bilet gibi elektronik finansal uygulamaların başlattığı değişimin, ticari hayatı kökünden değiştirecek devrimsel bir dalgayı tetiklediğini söyledi. Onay, "Henüz farkındalık çok büyük ölçüde oluşmadı ama şimdi o sürece girmiş bulunuyoruz. Artık, e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura uygulamalarının üzerine gelecek katma değerli servisler ile şirketler açısından verimliliği ve iş yapış biçimlerini değiştirecek önemli fırsatlar doğacak." diye konuştu. Bunu bir örnekle açıklayan Bahadır Onay, İdea Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen, kurumların e-Defterlerini dakikalar içerisinde denetlemelerine olanak sağlayan VisionPlus SAFe/ e-Denetim uygulamasından bahsetti. Onay, e-Defterlerin vergisel, muhasebesel ve teknik uyumluluk açısından denetlenmesine imkan sunan uygulama sayesinde kurumların GİB'e onaylatmadan ya da herhangi bir vergi incelemesi öncesinde e-defterlerindeki hata ve eksiklikleri tespit edebileceklerini belirtti.
"10 MİLYONU LİRAYI GEÇEN İŞLETMELER E- FATURA KULLANMAK ZORUNDA"
e-Fatura ve e-Defter uygulamalarının hâlihazırda 20 bin işletme tarafından kullanıldığını belirten Onay, Maliye Bakanlığı'nın hedefinin 100 Bin mükellef olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
"GİB'in Ocak 2015'te yayımlanan Performans Programı'na göre 20 bin mükellef sayısının 2015 yılının sonunda 40 bin olması öngörülüyordu. Diğer taraftan GİB, Haziran 2015'te e-Fatura ve e-Deftere geçme zorunluluğu ile ilgili bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğe göre 2014 yılı cirosu 10 milyon TL'yi geçen bütün işletmeler, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren e-Fatura kullanmak zorunda. Bakanlık yetkilileri bu tebliğ sonrası bu sayının 50 bine çıkacağını belirtiyor. Dolayısıyla her yıl en az 10 bin mükellefin e-Faturaya otomatik olarak geçeceğini söylemek mümkün. Nitekim Maliye Bakanımız bu sayının bir kaç yıl içinde 100 bine çıkartılması yönünde bir hedeflerinin olduğunu ifade etmişti"
CİHAN