Organ bağışı bilgilendirme paneli düzenlendi

Kütahya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin katkılarıyla düzenlenen 'Organ Bağışı Bilgilendirme Paneli' gerçekleştirildi.

Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde düzenlenen panele Vali Şerif Yılmaz, Ak Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Vali Yardımcıları Hüdayar Mete Buhara ile Rıza Gençoğlu, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. İsmail Zehir, akademisyenler, bazı daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. İsmail Zehir yaptı. Zehir, "Bizler insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla devlet yöneten kültürün temsilcileriyiz. Bu anlayış ve kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim Maide Suresinde 'Kim bir can kurtarırsa, bütün insanlığı kurtarmış gibi sevap kazanacaktır' şeklinde beyanı ile organ bağışı konusunda bütün halkımızı bilgilendirmeler yaparak, paneller düzenleyerek bir canın kurtulmasına vesile olabilmek istiyoruz." dedi.

İsmail Zehir, panelin düzenlenmesinde emeği geçen çalışanlara tek tek teşekkür etti.
Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Şentürk, şunları kaydetti: "Tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıklar dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunudur. Tüm dünyada ve ülkemizde bir çok insan organ yetmezliği ile hayatını kaybetmektedir. Bu hastalarımıza derman olamaya çalışmak elimizden gelen bütün imkanları seferber etmek kanımca boynumuzun borcudur .Hastane köşelerinde aylarca belki yıllarca organ sırası bekleyen hastalarımıza umut olalım."

'NAKİL BEKLEYEN BİNLERCE VATANDAŞIMIZ VAR'

Panelde konuşan Vali Şerif Yılmaz, organ bağışının hayati bir durum olduğunu ve devletin nakil noktasında her türlü imkana sahip olduğunu söyledi. Vatandaşlarda farkındalık ve duyarlılık oluşturulmasında bir takım eksiklerin olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Organ bağışı maalesef biz kendimiz ihtiyaç duyduğumuzda aklımıza geliyor. Bunun farkında lığını sağlayamadık. 1970'lerde yasa çıktıktan sonra belki değişik meselelerle gündeme geliyor ama yine hala yüzlerce, binlerce bekleyen var. Bugün nerede bir organ varsa en seri şekilde alıp götürme imkanımız var. Sağlık Bakanlığımızın uçak ambulanslarından, helikopter ambulanslarına varıncaya kadar bunu en seri şekilde sağlama imkanımız var. Burada eksiğimiz organ sağlayıcılarla ilgili. Hem hukuki boyutu hem dini boyutu ile ilgili alt yapımız da var. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu konuda görüşü var. Vatandaş olarak biz ihtiyaç olduğunda kendi irademizi ya da ölen kişinin mirasçıları olarak o iradeyi kullanabilmeliyiz. Tek ihtiyacımız budur."

KÜTAHYA'DA NAKİL İŞLEMLERİ İÇİN ALTYAPI BİTMEK ÜZERE

Organ naklinin Kütahya'da da gerçekleştirileceğini ve bunun için gerekli altyapının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: "Bir böbreğimiz eğer bir insanı yaşatacaksa bunun anlamını düşünün, onun sıkıntısını çeken, haftada 3-4 gün diyalize giden, kolunda damar kalmayan bir insanın, bu durumdan normal bir hayata geçtiğini düşünün, onun yaşayacağı mutluluk herhalde tarif edilemez. Ben o açıdan organ bağışı ile ilgili bu hassasiyetin kamuoyu ile paylaşılmasında bu toplantıların çok büyük katkısı olacağını, tekrar gündeme geleceğini, insanlarımızın belki bir kişiye vesile olacağını düşünerekten yapılan böyle bir çalışmadan dolayı hem Üniversitemizi hem tıp fakültemizi hem Kamu Hastaneler Birliğimizi ve emeği geçen tüm arkadaşları kutluyorum. İnşallah kısa bir zaman sonra nakiller ilimizde de gerçekleşecek. Bunun altyapısı bitmek üzere, insan gücümüz de var, inşallah bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu hep beraber yaşarız."

Panelde, konuşma ve sunumların ardından organ bağışı için kurulan stant ve DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nin düzenlediği Uluslararası Poster Yarışmasında derece alan posterleri inceledi.
CİHAN
06 Kasım 2015 15:19
DİĞER HABERLER