Organ Bağışı Haftası

Organ Bağışı Haftası -Bilecik Sağlık Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Manavgat: -Bağışlanan her organ, yaşama tutunan bir insan demektir
BİLECİK (A.A) - Bilecik Sağlık Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Selcen Sakaoğlu Manavgat, bağışlanan her her organın, yaşama tutunan bir insan demek olduğunu bildirdi.
     Dr. Manavgat, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada olduğu gibi Türkiyede de en önemli sağlık sorunlarından birisinin tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıklar olduğunu belirtti.
     Türkiyede organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybettiğini ifade eden Dr. Manavgat, şunları kaydetti:
     2012 nisan ayı itibarıyla Sağlık Bakanlığı organ nakli bekleme listesinde 21 bin kişi kadavradan organ beklemektedir. Milyon nüfus başına düşen kadavra donör sayısı Avrupa ülkelerinde ortalama 19.6 kişi iken ülkemizde 4.6 kişidir. Organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması, Sağlık Bakanlığının öncelikli hedeflerindendir. Organ naklinin anlamı ve önemini anlatmak, organ naklini yasal ve tıbbi olanaklarla çözmek, organ bağışı konusunda toplumsal bir bilinç oluşturmak için 3-9 Kasımda Organ Nakli Haftası kutlanmaktadır. Ülkemizde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, ince barsak, rahim, yüz ve saçlı deri, ekstremite, üst solunum, alt sindirim yolları, kornea, kemik, kas dokusu, kıkırdak, deri, tendon gibi çeşitli organ ve dokuların nakli yapılabilmektedir. Bağışlanan her organ, yaşama tutunan bir insan demektir.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Deniz Açık
08 Kasım 2012 16:08
DİĞER HABERLER