Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiye'de 60 bin böbrek, 2 bin 500 karaciğer bekleyen nakil hastası olduğunu söyledi. Kapuağası, yeterli özen gösterilmezse, gerekli organ bulunamazsa bu insanların bir bölümünün hayatını kaybedeceğini kaydetti.
Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Eğitim Kursu, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde başladı. Kursa, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Arif Kapuağası ile Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar konuşmacı olarak katıldı. 4 Mart'a kadar sürecek kursa 9 ilden organ nakli koordinatörlüklerinde görev yapan sağlık çalışanları katılıyor.
Arif Kapuağası, organ koordinatörlüğü eğitimlerini İstanbul, Ankara ve İzmir'in dışında diğer illere de yaymak istediklerini söyledi. Antalya'nın yanı sıra Erzurum, Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Samsun ve İzmir'den 47 kursiyerin katıldığı eğitimler sonucunda katılımcıların hayırlı işlere vesile olacağına inandığını ifade eden Kapuağası, "Sisteme kazandırılmış ve bekleyen 60 bine yaklaşmış kronik böbrek, 2 bin 500 de karaciğer hastası var. Bunların hepsi nakil hastası. Hepsi sizlerin göstereceği çaba sonucunda organ bulabilirlerse normal insanlar olarak yaşamlarını idame ettirecekler. Yeterli özeni göstermezsek uzun süre bekleyecekler, bazıları da vefat edecek." diye konuştu.
Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar da organ naklinin dünya için önemli bir sorun olduğunun altını çizdi. Rakamların sorunun büyüklüğünü gözler önüne serdiğini ifade eden Süleymanlar, organ naklinde son yıllarda gözle görülür gelişmeler olmasına karşın kadavradan bağışın yaygınlaşması gerektiğini dile getirdi. Önemli süreçten geçildiğini ifade eden Süleymanlar, "Canlıdan ve kadavradan nakil olduğunu hepimizi biliyoruz. Esas kritik süreç kadavradan nakil. Böbrekte canlıdan çözeriz ama kalpte karaciğerde yok. Kadavra organ bağışını ve naklini çok önemsiyoruz. Klinik hizmet adına merkezimiz bu konunu üstene gidiyor. Kadavrayı nasıl artırırız, öxxncelikli başlıklarımızdan birsidir. Bu konudaki her türlü bilimsel faaliyete gönüllüyüz." şeklinde konuştu.
'BEKLEME LİSTESİ MİLATTIR'
Birkaç yıl öncesine kadar 300'lerde olan organ naklinin 3 binlere yükseldiğini anlatan Süleymanlar, Sağlık Bakanlığı'nın birkaç yıl önce uygulamaya aldığı organ nakli bekleme listesinin 'milat' olduğunu kaydederek şöyle devam etti: "Sıkıntılarına ve aksamalarına rağmen bekleme listelerinin oluşturulması ve böbrekte başarıyla uygulanması önemli bir aşamadır. Bunu ülkemizde bir milat olarak kabul ediyorum. Şeffaf, adil bir paylaşımın olduğunu biliyorum. Bu konuda görülen bazı küçük aksaklıkların çözülmesi konusundaki çalışmalara da tanık oluyoruz."
ANTALYA İSTANBUL'A RAKİP
Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin organ nakli ve donör konusunda öne çıkan bir sağlık kuruluşu olduğuna değindi. Sağlık Müdürlüğü olarak Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin faaliyetlerine her zaman destek verdiklerini belirten Bilgin, organ nakli konusunda Türkiye'deki sağlık kuruluşları arasında 'tatlı rekabet' yaşandığını ifade etti.
Akdeniz Üniversitesi'nin böbrek ve karaciğerin yanı sıra son gerçekleştirilen kol nakli ile önce çıktığına değinen Bilgin, "Antalya olarak öne çıkmaktan seviniyoruz, ama İstanbul'u geçmek istiyoruz. Orada 17 merkez var, Antalya'daki merkez sayısı ise iki. Biz İstanbul ile yarışmak ve İstanbul'u geçmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.