Organik tarıma denetim

Organik tarıma denetim
Bursa'nın Osmangazi ilçesine Bağlı Selçukgazi Mahallesinde organik yetiştiricilik alanlarında kontrol ve denetimler yapıldı. Ağırlıklı olarak Organik Bursa Siyah İnciri bahçelerinde sertifikasyon kuruluşu teknik elamanları, il müdürlüğü bitkisel üretim ve bitki sağlığı şube müdürlüğü teknik elamanları gözetiminde kontroller yaptı.

Kontroller sırasında özellikle üreticilerin, izin verilen uygulamalar dışında organik tarım uygulamalarına aykırı bitki besin ve zirai mücadele kimyasalı kullanıp kullanmadıklarının tespiti gerçekleştirildi. Teknik elemanlarca bahçelerden yaprak ve toprak örnekleri alınarak analiz için yurtiçi ve yurtdışında akredite laboratuvarlara gönderildi.

DÜNYA TARIM ALANLARININ YÜZDE 1'İNDE ORGANİK TARIM YAPILIYOR

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, organik tarımın, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen bir üretim şekli olduğunu belirterek, "Üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlamaktadır. Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır. Organik tarım dünyada son yıllarda hızla gelişirken, dünya da 80 milyon hektar alanla tarım alanlarının yüzde 1'lik kısmında organik tarım yapılıyor. Organik ürün pazarı ise yaklaşık 60 milyar dolar seviyesine ulaşmış." dedi.

BURSA'DA 13 BİN 922 DEKAR ALANDA ORGANİK TARIM YAPILIYOR

Bursa'da yapılan organik tarım ile ilgili de bilgiler veren Çelik, şunları söyledi: "2014 Yılı OTBİS (Organik Tarım Bilgi Sistemi) kayıtlarına göre ilimizde 12 ilçe, 60 mahallede, 182 üretici tarafından 13 bin 922'da alanda 100 farklı üründe organik tarım faaliyeti yürütülüyor. Başlıca ürünler; Çilek 1702'da, Kiraz 1212'da, Vişne 859'da, Elma 819'da, Ceviz 638'da, Zeytin 595'da, Erik 559'da, Ayva 459'da, Şeftali 417'da, İncir 435'da ve Armut 402 alanda üretim yapılıyor. Ayrıca 2013 yılı istatistik verilerine göre; Çilek, Kiraz, Ahududu, Böğürtlen, Ayva, Ceviz, Pırasa ürünlerinde Bursa Türkiye birincisi."

Organik tarımın daha da artırılması için çalışmaların yoğun olarak devam edeceğini belirten Ömer Çelik, bu kapsamda 2015/2016 yıllarında 'Organik yumurta tavukçuluğu projesinin' uygulanacağını sözlerine ekledi.

CİHAN
06 Temmuz 2015 16:06
DİĞER HABERLER