Oryantiring yarışçıları Nilüfer'in haritasını çözmek için yarıştı

Oryantiring yarışçıları Nilüfer'in haritasını çözmek için yarıştı
Nilüfer, Oryantiring yarışlarına ev sahipliği yapıyor. Bursa Nilüfer ilçesi 1. Kademe Dilay-Cem Kerman Oryantiring Yarışları'na ev sahipliği yapıyor.

Nilüfer Belediyesi ile Türkiye Oryantiring Federasyonu'nun işbirliğiyle gerçekleştirilen şampiyonaya yaklaşık 1600 sporcu katılıyor. Uludağ Üniversitesinde bu gün başlayan Oryantiring yarışları Pazar gününe kadar devam edecek.

Oryantiring sayesinde tanışıp evlenen ve 2011 yılında terör saldırısına kurban giden Dilay-Cem Kerman anısına düzenlenen yarışlara Bursa'nın yanı sıra farklı illerden yaklaşık bin 600 sporcu katılıyor.

Elit ve yeni başlayanların da yer aldığı Nilüfer Kupası ve 1. Kademe Dilay-Cem Kerman Oryantiring yarışları 36 kategoride gerçekleşiyor. Uzman haritacılar tarafından belirlenen parkurlarda gerçekleşecek etkinlikte bireysel ve takım yarışları da yapılacak.

Bugün Uludağ Üniversitesi'nde başlayan yarışların ilk gününde sprint yarışları yapılıyor. Yarın ise Hüseyin Alan Köyü'nde klasik mesafe yürüyüşü olacak. Şampiyonanın son günü olan 29 Kasım Pazar günü ise Gölyazı'da sprint yarışı düzenlenecek. Pazar günkü yarışlara da yine Nilüfer Belediyesi Halk Dansları ekibi ile Türk Halk Müziği Korosu katılımcılara keyifli anlar yaşatacak. Pazar günkü yarışların ardından da dereceye girenlere ödülleri verilecek.

BU YARIŞLARA BAŞARILI OLANLAR MİLLİ TAKIMA SEÇİLECEK

Türkiye Oryantiring Federasyonu başkanı Tekin Çolakoğlu, bu yarışların 2015 ve 2016 sezonunu birinci kademesi olduğunu belirterek, "Dilay-Cem Kerman yarışması. Dilay-Cem Kerman bizim Oryantiring yarışçılarımız ve Tunceli'de şehit olan sporcularımız, onları hatırlamak için onların isimlerini bu yarışa verdik. Onların ailelerini de davet ettik. Bursa Nilüfer belediyesi ile birlikte bu yarışı birlikte yaptık ve bu günün yarışı Nilüfer özel kupası olarak düzenledik. Yaklaşık 900 sporcu bu gün yarışacak. Cumartesi günü bin 300 sporcu, Pazar günü de bin 450 sporcumuz kayıt yaptırdı ve yarışlara katılacak. Cumartesi, Pazar yarışacak sporcularda ülke puanı alacak ve milli takıma girmek için önemli bir yarışma olacak bu yarışlar." dedi.

Federasyon olarak yıl içinde dört kademe Türkiye şampiyonası şeklinde yarışma düzenlediklerini anlatan Başkan Tekin Çolakoğlu, "Bursa'da yaptığımız birinci kademe, ikinci kademe Hatay bölgesinde, üçüncü kademe Antalya bölgesi ve dördüncü kademe ise Çorum'da olacak. Türkiye şampiyonasını ise Balıkesir bölgesinde yapacağız. Burada katılan sporcularımız bayan ve erkek olmak üzere 10 yaşından başlar elit 21'de biter. Ama üst kategori ise 35-45 ve 85'e kadar var. Branş itibariyle her yaş gurubunun katılabileceği bir spor branşımız." şeklinde konuştu.

Oryantring sporunun aynı zamanda bir turizm elçisi olduğunu bildiren Başkan Tekin Çolakoğlu, yarışların ulusal olmasına rağmen Bulgaristan federasyonundan gelen talep üzerine de Bulgaristan'dan da 63 sporcunun yarışlara katıldığını sözlerine ekledi.

Nilüfer Belediyesi meclis üyesi Atakan Çorbacı ise, "Bursa etabında düzenlenen yarışa Nilüfer belediyesi olarak ana sponsor olarak destek veriyoruz. Amacımız oryantring sorununu Nilüferlilerle tanıştırmak. Nilüferlilerin sağlık içinde yaşaması için bu sporu desteklemeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

ORYANTİRİNG NEDİR?

Oyantiring, her türlü arazide yapılabilen, sporcuların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda bulmaya çalıştığı bir doğa sporu. Bireysel veya takım olarak ve genelde ormanlık alanlarda yapılan oryantring de sporcuların amacı, harita üzerine çizilmiş ve önceden araziye yerleştirilmiş hedefleri en kısa zamanda ve en az hatayla koşarak bulmak. Oryantiring; aynı zamanda hem oryantasyonu, hem navigasyon, hem de rota bulmayı içinde barındıran ve bunları spor çatısı altında birleştiren keyifli ve eğitici bir faaliyet.
CİHAN
27 Kasım 2015 14:28
DİĞER HABERLER