Açılışı ile birlikte gündemden düşmeyen ve devletin araç garantisi verdiği Osmangazi Köprüsü’nden günde kaç bin aracın geçtiği tartışma yarattı. Ulaştırma Bakanı Ahmet Aslan günlük 40 bin araç garantisi verilen köprüden 20 bin araç geçtiğini açıkladı. Fakat gerçek rakama göre köprüden günde 13 bin araç geçtiği ortaya çıktı.
Osmangazi Köprüsü’nden günde 13 bin araç geçiyor
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ise bilgi edinme yasası kapsamında başvuruda bulundu ‘'Günde ortalama 15 bin'' yanıtı' aldı. Akar, ücretli geçişlerin başladığı 11-26 Temmuz arasında toplam 207 bin araç geçişinin yapıldığına dikkat çekerek, günlük araç geçişinin 15 bin de kaldığını belirtti. Akar ‘'Devlet büyük zararda. Devlet olarak köprüyü 50 yılda yapamazdık diyenler, 50 yıl düşünseler böyle bir ihale yapamaz, devleti böyle zarara sokamazdı” dedi. Akar şöyle dedi:
GÜNDE 500 BİN TL ÖDENİYOR!
“Sözleşme gereği 35 dolar+ KDV uygulamasında sözde indirime giden Bakanlık kalan tutarın hazine tarafından ödeneceğini açıklamıştı. Bugün baktığımızda günlük 13 bin araç geçişi için devlet işletmeci firmaya günlük 500 bin TL ödüyor. 16 gün sonunda geçiş yapan araçlar için Hazine'nin kasasından işletmeci firmaya 8 milyon lira ödeme yapıldığını ve buna bir de günlük geçiş yapmayan 27 bin araç eklendiğinde Hazine'nin yani vatandaşın sırtına yüklenen rakamın dudak uçuklattığını görüyoruz.
Devlet, günlük 27 bin araç farkını da ödüyor. Bunun Hazine'ye yani vatandaşa günlük bedeli 3 milyon lira… Köprünün maliyeti 2 milyar 355 milyon lira… Firma 22 yıl köprüyü işletecek. Ancak bugünkü tablo ile kıyasladığımızda devletin verdiği garanti araç sayıları baz alındığında sadece 2 yılda bu maliyetin karşılandığını ve 17 yıl gibi uzun bir süre işletmeci firmanın buradan gelir elde edeceğini görüyoruz. Kısacası maliyet 2 milyar 355 milyon lira, kazanç 27 milyarın üzerinde yani 11 kat gibi bir kazanım var.”
’15 BİN BEKLİYORDUK 20 BİN GEÇİYOR’
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan iki gün önce canlı yayında Osmangazi Köprüsü hakkında açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Arslan'ın konuşmasından satır başları… İnsanlarımız bu projeleri bilmiyor peşin hükümlü yaklaşıyorlar. 15 bin trafik bekliyorduk. Günde ortalama 20 bin geçiyor. Bu beklediğimizin de üzerindedir. Bu sene sonu Bursa'ya kadar olan otoyolu açtığımızda otoyolun tamamı bittiğinde buraya ilave araç trafiği olacak. Uzun sürelere varmadan garanti rakamını aşacağız. Lütfen Osmangazi Köprüsü'nü araç geçişine endekslemesin insanlar. Devamındaki otoyol İstanbul Kocaeli Yalova Kütahya Balıkesir Manisa ve İzmir'de coğrafyanın tamamında ticareti ve ekonomiye şu ankinin birkaç katına çıkaracak bir görev üstleniyor. Osmangazi Köprüsü oluşturacağı katmadeğerler 79 milyon insanın refahını artırır.