Kenan Gürbüz - Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Beldesi'ndeki Osman Hamdi Bey Konağı'na ve konakta sergilenen reprodüksiyon tablolara turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bildirildi.
Turgut Belediye Başkanı Salih Özen AA muhabirine Batı Anadolu'da ilk antik kazıları gerçekleştiren ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey'in beldelerindeki Lagina Antik Kenti'nde 1890'lı yıllarda yaptığı kazı çalışmaları esnasında kaldığı ve yaklaşık 120 yıllık geçmişi olduğu düşünülen konağın Muğla Valiliği'nin desteği ile yeniden hayat bulduğunu söyledi.
Özen, Türkiye'nin ilk müzecisi de olan Osman Hamdi Bey'in, Lagina kutsal alanı ve Hekate tapınağının arkeolojik kazıları sırasında oturduğu evin Muğla Valiliği'nce yaklaşık 650 bin lira harcanarak aslına uygun olarak 3 yılda restore ettirildiğine belirterek, ''Restore ettirilen konak 2010 yılında hizmete açıldı. UNESCO, Osman Hamdi Bey'in 100. ölüm yıl dönümü olan 2010 yılını, dünyada 'Osman Hamdi Bey Yılı' ilan etmişti. Bu konakta, o tarihte açıldı. Konak açıldıktan bir süre sonra Muğla Valiliği tarafından bize devrildi.'' dedi.
Osman Hamdi Bey'in sanat tarihi açısından Türkiye'nin dünyadaki gururu olduğunu anlatan Özen, ''Konakta, Osman Hamdi Bey'in kişisel eşyaları, o dönemde kullandığı ev eşyaları, bölge sakinlerinin verdiği el işleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bize ulaştırılan röprodüksiyon ve yağlı boya kopyaları yer alıyor.
Konaktaki koleksiyonda yer alan 36 tablonun içinde en fazla ilgiyi, 'Kaplumbağa Terbiyecisi' ve 'Silah Tüccarı' tabloları görüyor. Konağı, 2011 yılının ilk 8 ayında yaklaşık 8 bin kişi ziyaret etti. Yıl sonu itibariyle yaklaşık 10 bin ziyaretçi bekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay da burayı ziyaret etti ve beğenisini ifade etti. Osman Hamdi Bey'i ve beldemizde bulunan Lagina Antik Kenti'ni dünyaya tanıtacağız. Lagina, Osman Hamdi Bey'le özdeşleşen bir antik kent. Osman Hamdi Bey, antik kentten çıkardığı eserleri İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne götürerek sergilemiş'' diye konuştu.
Özen, Osman Hamdi Bey'in dünyaca ünlü eserinin ''Kaplumbağa Terbiyecisi'' tablosu olduğunu ve Türk resim sanatının en yüksek bedeli ile satıldığını anımsatarak, ''Tablo, Suna Kıraç-İnan Kıraç Vakfı Pera Sanat Müzesinde sergileniyor. Bir diğer ünlü tablosu ise 'Silah Taciri'. Bu tabloların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bize ulaştırılan reprodüksiyonları en iyi şekilde korunuyor. Bize verdikleri destek dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz'' dedi.
Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer ise Osman Hamdi Bey Konağı'nın yapılan restorasyon çalışması sonrasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın literatürüne girdiğini belirterek, ''Osman Hamdi Bey'in ve yaşadığı konağın farklı platformlarda tanıtımına destek veriyoruz. Bölgede bu amaçla hazırlanan festivale destek olmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.
-OSMAN HAMDİ BEY-
Osman Hamdi Bey, 1891-1892 yıllarında Lagina Antik Kenti'nde kazılar yaptı ve 1892 yılına kadar yapılan kazılarda toplanmış olan heykel ve kabartmaları İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne götürdü. Osman Hamdi Bey'in bu girişimi sayesinde, Lagina Antik Kenti'nin heykeltıraşlık eserlerinin yurt dışına gitmesinin önlendiği açıklandı. Lagina Antik Kenti'nde yürütülen kazılar, Türk bilim adamları tarafından yürütülen ilk kazılar olması nedeniyle büyük bir öneme sahipti.
Arkeoloji alanındaki çalışmaları ile uluslararası bir üne sahip olan Osman Hamdi Bey'i dünyanın en ünlü müzeleri arkeoloji alanındaki çalışmaları nedeniyle madalya ve nişanlarla onurlandırmıştı.
Osman Hamdi Bey, arkeoloji ve müzecilik çalışmaları ile birlikte sürdürdüğü ressamlığını, hiç ihmal etmemiş, fırsat buldukça resim yapmıştır. ''Kaplumbağa Terbiyecisi'', ''Kahve Ocağı'', ''Arzuhalci'', ''Kur'an Okuyan Kız'', ''Silah Tüccarı'', ''Leylak Toplayan Kız'', ''Şehzadebaşı Camisi Avlusunda Kadınlar'', ''Feraceli kadınlar'', ''Mimozalı Kadın'','' Ab-ı Hayat Çeşmesi'', ''Mihrap'' gibi tabloları Osman Hamdi Bey'in en ünlü yapıtlarından bir bölümü.
(KG-FFS)26.08.2011 12:09:17