Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün törenle hizmete açılan Osmangazi Köprüsü, Katma Değer Vergisi’ndeki (KDV) 10 puanlık indirime rağmen kilometre başına dünyanın en pahalı geçiş ücretiyle tartışma meydana getirdi.
35 dolar+KDV olan köprü geçiş ücreti, KDV indirimi ile birlikte 89 TL'ye düştü. Katma değer vergisi yüzde 18'den 8'e çekildi ancak köprü ücretine ilişkin tartışmalar bitmedi.
Köprü geçiş ücretinin yanı sıra otoyolda da kilometre başına 5 cent ücret alınacak. 89 TL'lik köprü ücreti, hem gidişte hem de dönüşte tahsil edilecek.
Habertürk’ün haberine göre Osmangazi Köprüsü'nün geçiş ücreti, dünyadaki benzerlerinden, hatta dünyadaki en uzun köprüden daha yüksek. Yetkililer, Osmangazi Köprüsü'ndeki yatırımın yeni olması nedeniyle ücretlerin yüksek olduğuna, benzer diğer köprülerin eski tarihlerde faaliyete geçtiğine dikkat çekti.
DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ YANINDA BEDAVA KALIYOR
Danimarka'daki Öresund Köprüsü 8 km uzunluğunda ve 145 TL geçiş ücretine sahip. 2000 yılında açılan köprünün kilometre başı geçiş ücreti ise 18 TL.
Japonya'nın Akashi Köprüsü 3.9 km uzunluğunda kilometre başı ücret 17 TL.
İngiltere'nin Severn Köprüsü 1.6 km uzunluğunda. Köprünün geçiş ücreti 25 TL. Kilometre başı ücret 16 TL.
2.4 km uzunluğundaki Fransa'nın Millau Viyadüğü’nün geçiş ücreti 23 TL. Bu köprünün kilometre başına geçiş ücreti 10 TL. Bu köprü, 2004 yılından beri faaliyette bulunuyor.
ABD'nin Verrazona Narrows'u ise 4.1 kilometre. 1964'ten beri hizmet veren köprüden geçmek için 46 TL ücret alınıyor. Bu da kilometre başına 11 TL anlamına geliyor.
Benzer köprüler içinde en uzunu ise Kanada'da yer alıyor. Confederation Köprüsü, 12.9 kilometre uzunluğunda ve 1997'de açıldı. Köprünün geçiş ücreti 103 TL. Kilometre başına ücret ise sadece 8 TL.
Habertürk