Ostim'de 2 ayda 10 iflas erteleme kararı alındı

Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, "Ostim'de son 2 ay içerisinde 10'un üzerinde firma iflas erteleme kararı aldı. Türkiye'nin ve Ostim'in yüz akı diyebileceğimiz bu orta ölçekli firmaların aldığı karar ve genel olarak yaşadığımız durum kaygılarımızı artırdı." dedi.

Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgeleri içerisinde yer alan Ostim'de kurulu Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği'nin Başkanı Ahmet Kurt, ekonominin kırmızı alarm verdiğini söyledi. Son 2 ay içerisinde 10'un üzerinde firmanın iflas erteleme kararı aldığını, küçük ölçekli olanların ise arkalarında önemli borç yükü bırakarak piyasalardan çekildiğini ve bu firmaların Türkiye'nin ve Ostim'in yüz akı firmaları olduğunu ifade eden Kurt, "Orta ölçekli firmalarımızın aldıkları iflas erteleme kararlarından dolayı üzgünüz ve ekonomi adına da kaygılıyız. Hepsi de yüksek katma değer üreten firmalardı." diye konuştu.

Söz konusu firmaların 30-40 yıllık firmalar olduğunu anımsatan Kurt, seçim sonrasında oluşan güvensizlik ortamının ekonomide bir yavaşlamaya yol açtığını vurguladı. Dövizdeki aşırı değerlenmenin kısa bir zaman aralığında gerçekleşmiş olması ve gelecekteki kur düzeyi ile ilgili öngörüde bulunamama hali nedeniyle dövize endeksli firmalardaki güvensizliğin had safhaya çıktığını dile getirdi. Kurt, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi yüzde 16,7 ile Eylül'de sert düşerek, tarihinin en düşük düzeyine indiğini Türkiye'nin makro dengelerinin sarsıldığını, Eylül ayındaki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 düşüş yaşarken yılın ilk 9 ayındaki düşüşün de yüzde 10 olarak gerçekleştiğini ifade etti.

KARŞILIKSIZ ÇEKLERDE YÜZDE 40'A VARAN ARTIŞ VAR

Tüketici güven endeksi, işsizlik, enflasyon gibi verilerin de sıkıntılı bir duruma işaret ettiğini vurgulayan OSİAD Başkanı Ahmet Kurt, Ostim'de de geçen yıla göre karşılıksız çeklerde yüzde 40'a varan oranlarda artış yaşandığını anlattı. Kurt, "Sanayici ve işadamı, hem birbirine hem de ekonomiye güvenemez hale geldi. Vadeli satışlarımız düştü. İhracat pazarlarımızı dış politikamızın da etkisiyle kaybettik. AB'deki büyümenin hala hızlanamamış olmasının yanı sıra Çin ekonomisindeki daralma Türkiye'ye çok daha kırılgan hale getirdi. Sayıştay raporlarındaki ülke kaynaklarının kullanımındaki belirsizliklerin de iç piyasayı olumsuz etkilemesinden çekiniyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN
07 Ekim 2015 12:41
DİĞER HABERLER