Dokuz günlük Kurban Bayramı tatili sona erdi. Bayram süresinde meydana gelen trafik kazalarında 120'den fazla kişi hayatını kaybetti, yaralananların sayısı da 250'yi buldu.
Ortaya çıkan acı tabloda özel otomobillerin ilk sırada yer alması dikkatlerden kaçmadı. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, bunun sebebini özel araç sürücülerinin uykusuz yola çıkmaları ve aşırı hız olarak açıkladı. Yolcu otobüslerinin ölümlü kazalara karışmaması ise yüreklere su serpti. Bayram süresince 17 bin sefer düzenleyen otobüs firmalarının GPRS üzerinden denetlenmesi büyük acıların yaşanmamasında etkili oldu. Yaklaşık 7 milyon insanı taşıdıklarına dikkat çeken Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Rüştü Terzi, bu durumu sevindirici olarak değerlendirdi.
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Avukat Hitay Güner, dünya genelindeki kaza istatistiklerinde ilk sırayı her zaman özel otomobillerin aldığını söyledi. Güner, "Ülkemizde de otomobillerin karıştığı kaza oranları daha fazla. Kurban Bayramı tatiline has bir sonuç değil." diye konuştu. Güner, özel araçlarda kaza yapma sebeplerini ise şöyle sıraladı: "Hızlı gitmek, yorgunluk (alkollü araç kullanma, uyku), yakın takip ve bölünmemiş yollar."
Başkan Güner, otobüs taşımacılığı anlayışının değişmesiyle kaza oranının da düştüğünü kaydetti. 10 yıl önce 'bir otobüs bir sahip' anlayışının hakim olduğunu kaydeden Güner, şunları söyledi: "Bir otobüsü olan şahıs, 14-15 tane otobüs kiralayıp bu işi yapıyordu. Şimdi otobüsçüler şirketleşti ve kurumsallaşma yolunu tercih etti. Otobüs firmaları şoför bile alırken zorlu bir sınava tabi tutuyor. Takometre aracılığıyla hem trafik hem de firmalar otobüslerin hız limitini ve mola sürelerini bile denetim altında tutabiliyor. Sistem gelişince otobüsler daha güvenli hale geldi."
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Rüştü Terzi, bayram seferleri esnasında otobüslerin hiçbir ölümlü trafik kazasına karışmadığını bildirdi. Bayram süresince 17 bin sefer düzenlediklerini belirten Terzi, yaklaşık 7 milyon insanı taşıdıklarını kaydetti. Konya'da 26 kişinin yaralandığı kazanın dışında otobüslerin üzücü bir olaya karışmamasını sevindirici olarak nitelendiren Başkan Terzi, şunları kaydetti: "Bayramdan 15 gün önce insanlarımızın toplu taşımayı tercih etmeleri çağrısında bulunmuştuk. Halkımızı kafası rahat, güvenli, konforlu bir şekilde gideceği yerlere götüreceğimizi söylemiştik. Firmalarımızın kurumsallaşması adına yoğun bir mesai içerisindeyiz. Ulaştırma Bakanlığı'mız ve trafik ekiplerinin yanı sıra firmaların denetimleri de artırıldı. Bayram öncesi İstanbul ve Ankara'da trafik denetleme şubelerini ziyaret ederek denetimlerin artırılmasını istedik. Bayramda otobüslerimizin ölümlü trafik kazasına karışmaması bizleri sevindirdi."
Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği Başkanı Abdülkadir Akgün de, trafik ekiplerinin yanı sıra firmaların özel yöntemlerle otobüslerini denetim altında tuttuğunu kaydetti. Akgün, şunları söyledi: "Ulaştırma Bakanlığı, trafik ekipleri ve firmaların denetimlerini artırması bunda etkili oldu. Otobüslerimiz hız limitini aşamıyor. Resmi denetimlerinin yanı sıra firmalar da GPRS sistemi gibi yöntemlerle otobüslerini sürekli takip ediyor. Firmalarımızda özel takip sistemleri var, şoför istese de hızlı gidemiyor. Oysa özel araçlarda herhangi bir denetim yok. Uykusuz, yorgun yola çıkanlar maalesef onlarca insanın ölümüne sebep oluyor." Kars Otobüsçüler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Mustafa Kıranşal ise otobüslerin güvenli olmalarının yanı sıra çok şeritli yolların da kazaları azalttığı görüşünde. Uluslararası Hatay Otobüsçüler ve Yazıhaneciler Derneği Başkanı Murat Gündüz de artan denetimlerin otobüs kazalarını azalttığını söyledi.