Otogazın litre fiyatı 44 kuruş

LPG’de benzin ve motorine göre daha az vergi alınıyor. Ama bu sürücüye yansımıyor. EPDK’nın verilerine göre bir litre otogazdan 61 kuruş kazanıyor.

İstasyonda 1 litre togazın ürün fiyatı 44 kuruş. Şirketlerin aldığı para ise litrede 61 kuruş. LPG’de şirketler, ürün fiyatından daha çok kazanç sağlıyor. Maliye’nin bilinenin aksine otogazdan benzin ve motorine göre daha az vergi alıyor. 

Yani, benzin ve motorin için yüksek vergi şikayeti, otogazda ortadan kalkıyor. Ama bu sürücüler için bir anlam ifade etmiyor. Çünkü şirketlerin yüksek kar marjı devreye giriyor ve istasyonlarda ucuz otogaz hayal oluyor. Denetim şart. Ama, EPDK uzak turuyor.

Denetimin olmayışı, vatandaşı vuruyor. Son örnek tüpgazda yaşandı. Ham petol fiyatı 3 yılda 71 dolar gerilerken 12 kilogramlık tüpgaz sadece 4 kuruş ucuzladı. EKDK’nın verilerine göre bir litre otogazın istasyonda ürün fiyatı 44 kuruş. Şirketlerin aldığı para ise litrede 61 kuruş. Yani şirketler, ürün fiyatından daha çok kâr ediyor. Maliye, bilinenin aksine benzin ve motorinde vergiyi düşük tutuyor. 

Otogazın litresinden 1,25 TL (ÖTV, -KDV) alıyor.  Ama bu sürücüler için bir anlam ifade etmiyor. Çünkü şirketlerin yüksek kar marjı devreye giriyor ve istasyonlarda ucuz otogaz hayal oluyor. Denetim şart. Ama, EPDK uzak turuyor.

Ballı kâra ses çıkaran yok

Benzin ve motorinde anormal fiyat artışlarında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), tavan fiyat koyarak vatandaşı korumaya çalışıyor. Fakat yüksek vergi yüzünden tavan fiyat ucuzlama yapmıyor. LPG (Likit Petrol Gazı) otogazda ise durum farklı. Vergi düşük ve ürün daha ucuz. 

Ama, şirketlerin (Dağıtıcı-bayi) anormal kar etmesi otogazı ucuzlatmıyor. EPDK’nan da bu anlamda piyasayı denetlemeyişi sürücülerin pahalı otogaz almasına neden oluyor. LPG dağıtım şirketleri ve bayiler, denetim olmayışı nedeniyle litrede 61 kuruş gibi fahiş gelir elde ediyor.



Vergi benzine göre düşük

Maliye benzin ve motorinden yüksek vergi alıyor. Mart 2016 tadihinde 1 litre benzinden toplam 2,83 TL, motorinden 2,13 TL ÖTV-KDV (Özel Tüketim Vergisi, Katma Değer Vergisi) alan Maliye, otogazın litresinden 1,25 TL toplam vergi aldı. 

Yüksek vergi yüzünden benzin ve motorinin litresi 4 liraya çıkarken otogazın litre fiyatı 2 lira civarında. Yani, benzin ve motorin için yüksek vergi şikayeti, otogazda ortadan kalkıyor. 

Ama bunun sürücüler için bir anlam ifade etmiyor. Bu seferde şirketlerin yüksek kar marjı devreye giriyor ve istasyonlarda ucuz otogaz hayale dönüşüyor. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın LPG’da sürücülere mağdur eden bu uyguluma dur demesi gerekiyor.

Kaynak: Yeni Hayat Gazetesi


02 Mayıs 2016 07:51
DİĞER HABERLER