Otomotiv sektöründe ambalaj ithalatının sorunları tartışıldı

Ekol Lojistik ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) işbirliğiyle Bursa'da Uludağ İhracatçı Birliği'nde "Otomotiv Sektöründe Dolu veya Boş Ambalaj ile Yardımcı Ekipmanların İthalatı ve İhracatının Yönetimi" konulu bir panel düzenlendi. TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı'nın açılış konuşması ile başlayan panelde otomotiv sektöründe geri dönüşümü ve kullanım sürekliliği olan ambalajların yanı sıra spanset, askı gibi malzemelerin de yönetimi değerlendirildi.

Panelde, otomotiv yan sanayinin ambalaj ithalatında yaşadığı sorunlara, devletin Ekol'e güvenerek vermiş olduğu Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (AEO) ile çözüm getirilebileceğine değinen Ekol Lojistik Genel Endüstriler Sektör Yöneticisi Mehmet Şahintürk yapılan yeni düzenlemeye ilişkin şunları söyledi:
"Ekonomi Bakanlığı, otomotiv yan sanayinde kullanılan ambalajların yeniden kullanılabilmesi için ithalinde yaşanan sorunlara 2015'te olumlu düzenlemeler getirdi. Yeni düzenleme ile plastik ve metal ambalaj malzemelerinin ithalatına izin verildi ancak kapsamı ve işleyişi açısından ne yazık ki sorunu tam olarak çözebilmiş değil. Boş ambalajların ithalatı KDV ödenmesinden dolayı ilave finansal bir yük getiriyor. Geçici ithalat yerine AEO olan lojistik şirketlerine bu sorumluluk verilebilir. Beyannameye ambalajlar bir notla ilave edilebilir, ürünlerin geçici ithalatı için genel bir taahhütname istenerek, 6-12 ay içinde yurtdışına çıkartılıyor olması şartı getirilebilir. Ambalajlara seri numarası verilerek 7/24 takip imkanı sağlayabilir. Aynı seri numaraları kullanarak denetimler de yapılabilir. Lojistik firmalarına bu konuda daha fazla sorumluluk verilebilir. Türkiye'de AEO sertifikasını alan ilk lojistik firmasıyız, toplam 4 ülkede sertifikamız bulunuyor ve bu sertifikamızı her zaman ihracatçılarımıza avantaj sağlayacak şekilde kullanıyoruz. Bu avantajı Türk otomotiv sektörü için de kullanabiliriz."

Panelin moderatörlüğünü üstlenen TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı konu ile ilgili şunları söyledi: "Otomotiv yan sanayinin ambalaj ithalatında yaşadığı sorunlar derneğimizin önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. 100 üyemizin katılımı ile bu konuda detaylı bir araştırmamız var. Sorunların minimize edilerek, sürecin iyileştirmesi Dünya pazarlarındaki rekabet gücümüzü artıracak bizi avantajlı duruma getirecektir."

Panelde; Ekol Lojistik Genel Endüstriler Sektör Yöneticisi Mehmet Şahintürk, Ekol Lojistik Gümrük Müşaviri İbrahim Özyazgan, AS Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Şirket Ortaklarından Aysel Keleş, Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü Zirai Karantina Müdürü İhsan Duman ve Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bursa Gümrük Müdürü Haşim Mıdık konuşmacılar arasında yer aldı. CİHAN
17 Kasım 2015 16:06
DİĞER HABERLER