Oturma eylemi yapan tüketiciler Ziraat'e sordu; Paramızı ne zaman vereceksiniz?

Bankaların, konut ve tüketici kredisi çeken vatandaşlardan tahsil ettiği dosya ve komisyon masrafları adeta kanayan yara haline döndü. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın, "Hemen hemen aldığımız komisyonların tamamını geri veriyoruz. Hatta şöyle bir karar aldık, artık mahkemeye gitmesine gerek yok. Talep etsin. Zaten kaybediyoruz, bürokrasiyi de kaldıralım aradan bunu ödeyelim dedik. Bunu talep edilince bir daha mahkeme kararı olmaksızın geri veriyoruz." demesinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen tüketicilere herhangi bir ödeme yapılmadı. Bursa Tüketiciler Derneği, bankanın Bursa Heykel Şubesi önünde oturma eylemi yaparak, "Paramızı ne zaman vereceksiniz, bize zaman dilimi söyleyin." dedi.

Geçtiğimiz Şubat ayında TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'nda Ziraat Bankası AŞ'nin 2012 yılına ilişkin bilanço ve netice hesaplarının görüşüldüğü toplantıda konuşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kredilerden alınan masraf ve komisyonların iadesine ilişkin, "Hemen hemen aldığımız komisyonların tamamını geri veriyoruz. Hatta şöyle bir karar aldık, artık mahkemeye gitmesine gerek yok. Talep etsin. Zaten kaybediyoruz, bürokrasiyi de kaldıralım aradan bunu ödeyelim dedik. Bunu talep edilince bir daha mahkeme kararı olmaksızın geri veriyoruz." demişti. Genel müdürün bu açıklamasının ardından binlerce tüketici bankaya yazılı dilekçeyle müracaat ederek dosya masraflarının iadesini talep etti. Aradan geçen üç aydan fazla sürede banka, tüketicilere herhangi bir dönüş yapmadı.

HAKEM HEYETLERİ 2 MİLYON 200 BİN DOSYAYI ÇÖZÜMLEDİ

Ziraat Bankası Heykel Şubesi önünde bir grup tüketici ile oturma eylemi düzenleyen Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicinin bankalara karşı hukuk mücadelesinin sürdüğüne dikkat çekti. Yılmaz, şunları kaydetti: "Bankaların konut ve tüketici kredisi üzerinden tüketiciden tahsil ettikleri dosya ve komisyon masraflarının geri alınması için tüketici hakem heyetlerinde yüz binlerce dosya birikmiştir. 2014 senesinde Türkiye genelindeki tüketici hakem heyetleri tarafından çözüme bağlanan dosya sayısı 2 milyon 200 bini geçmiştir. Bu şikayetlerin 1 milyon 972 bin 901'i bankalarla ilgilidir. aslında BBDK bu sorunu belirli yasal düzeyde çözüme kavuşturabilirdi. ancak bugüne kadar bu sorun halen çözülemedi. Bireysel sorun olmaktan çıkmış, toplumsal bir yaraya dönüşmüştür. Bunun bir an önce çözülmesi gerektiğine inanıyoruz."

GENEL MÜDÜR AÇIKLADI AMA PARAMIZI VERMİYORLAR

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın Şubat ayındaki KİT komisyonundaki dosya masrafı açıklamalarının topluma umut verdiğini belirten Yılmaz, "Tüketiciler Ziraat Bankası'na müracaat ederek dosya ve komisyon masraflarının iadesini talep etmiştir. Ancak 3 aydan buna tüketiciye tatmin edici bir cevap verilmemiştir. genel Müdüre soruyoruz; tüketicinin dosya ve komisyon masrafını ödüyor musunuz, ödemiyor musunuz? ödeyecekseniz hangi zaman diliminde ödeyeceksiniz? Tüketici şu yanıtı bekliyor;dosya ve komisyon masraflarınızı 30 günde, 60 günde ya da 90 günde ödüyoruz' şeklinde cevap bekliyor. Planlanan şey; tüketicinin mücadele azmini kırmak değilse bir an önce Ziraat Bankası genel müdürünün ilan ettiği bu açıklamasının arkasında durması ve diğer bankalara da örnek teşkil etmesini istiyoruz. amacımız üzüm yemektir, bağcıyı dövmek değildir. Bugünden itibaren kısa zamanda kamuoyu aydınlatılmazsa tüketiciler olarak bankaların önlerinde oturma eylemi yapmaya devam edeceğiz. Tüketimden gelen gücümüzü kullanarak bu mücadeleyi sonlandırmayı ve haklarımızı almaya devam edeceğiz. Hukuk mücadelemiz devam edecektir. Demokratik eylemlerimiz sürecektir." diye konuştu.

BTD Başkanı Sıtkı Yılmaz, doğrudan bankaya müracaatlarının olduğunu ama yetkililerin henüz kendilerine dönüş yapmadığına dikkat çekerek, "Hakem heyetlerinin verdiği kararlar var, icra takibi olmaksızın yerine getirilmediği ortadadır. Kararlara rağmen bankanın ödeme yapmadığını ve yine icra yolunu gösterdiği yönünde çok sayıda şikayet geliyor." dedi.
CİHAN
04 Haziran 2015 12:35
DİĞER HABERLER