Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği 4 Ekim'de

Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği 4 Ekim'de
İzmir'in Çeşme Belediyesi'nin düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, 4 Ekim 2015 günü yapılacak. Sakız koyunlarının yarışacağı etkinlikte, organik ürünler de beğeniye sunulacak.

Çeşme Belediyesi'nin, ilçenin karakteristik bir değeri olan sakız koyununu yaşatmak ve yetiştirici sayısını arttırmak için düzenlediği şenlikte, bu yıl isim ve adres değişikliği yapıldı. Etkinliğin temasına uygun olarak, Türkiye'de sakız koyunu yetiştiriciliğinin en yoğun yapıldığı bölgelerden Ovacık Mahallesi'ne taşınan şenliğin temasına, kavun ve enginar tarlalarıyla üzüm bağlarının bulunduğu bereketli topraklarıyla Ovacık'ın dokusuna uygun olarak tarım da dahil edildi.

Şenlik, saat 10.00'da Sıdıka-Kelami Ertan Lisesi önünde biraraya gelen temalı kortejin, Çeşme Çarşısı olarak bilinen İnkılap Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüşüyle başlayacak. Saat 13.00'te Ovacık Mahallesi'nde, sakız koyunu güzellik yarışmasıyla devam edecek. Hem sakız koyunları hem de yetiştiricilerinin dereceye girmek için ter dökeceği yarışmada, veteriner ve yetiştiriciler jüri üyeliği yapacak. Irkının özelliklerini en iyi taşıyan sakız koyunu, koçu, dişi toklu ve erkek toklu olmak üzere dört dalda ödül verilecek.

Şenlik günü açılacak stantlarda, saat 09.00'dan 22.00'ye kadar çeşitli doğal ürünler satılacak. Üzüm ve kış kavunu olarak da bilinen Çeşme kavunu başta olmak üzere bölge sakinlerinin tarla ve bahçelerinde yetiştirdiği ürünlerle bunlardan yapılar reçel ve konserveler beğeniye sunulacak. Yerel müzisyenler performansı , köyün kültür değerleri arasında bulunan Ovacık Zeybeği, ihtiyar delikanlılar tarafından oynanacak.

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, yaptığı açıklamada sakız koçlarının, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bembeyaz tüyleri ve ihtişamlı gövdesi sebebiyle padişah ve şehzadelerin adak ve kurbanlığı olarak seçildiğini, bu dönemlerde saraya özel olarak kurbanlık gönderildiğini anlattı. Başkan Dalgıç, "Sakız koyunu, son dönemlerde ırk karışımları ve hayvan yetiştiricisinin başka mesleklere yönelimi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Şenliği, yetiştiricileri desteklemek ve Çeşme yarımadasına özgü bir değer olan sakız koyununa dikkat çekmek ve yaşatmak için düzenliyoruz." dedi.

KUTU

Sakız koyununun özellikleri

Padişahların Kurban bayramlarında kestirdiği sakız koyunu, verimi kadar fiziki özellikleriyle de diğer ırklardan ayrılmaktadır. Diğer koyunlara göre bacakları daha uzun olan sakız, bu özelliğiyle kalabalık sürülerle yetiştirilememektedir. Vücudun genel alanı beyaz olan sakız koyununun, siyah lekeleri ve küçük benekleri bulunur. Baş ve boyun kısmında yapağı olmaz. Koyunları genellikle boynuzsuz olup koçları, kuvvetli yapısı sebebiyle bir dönem dövüş için de kullanılmıştır. Süt verimi çok yüksek olan sakız koyunu, kaliteli ve çok miktarda yapağı üretir. Bir batında yedi yavruya kadar doğuran sakız koyunları mevcuttur. Koyun ve dişi toklular, doğumdan 15 gün sonra tekrar çiftleşebilir. İki senede üç doğum yapabilir. Sakız koyununun eti yumuşak ve lezzetlidir. CİHAN
30 Eylül 2015 14:50
DİĞER HABERLER