Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, zengin ülkelerin, Suriye'de son 5 yıldır yaşanan iç savaştan kaçan sığınmacıların yüzde 2'sinden daha azını kabul ettiğini belirterek, 480 bin sığınmacıya daha kapılarını açmalarını istedi.
İngiltere'de merkezi bulunan uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, yarın İsviçre'nin başkenti Cenevre'de Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriyeli sığınmacıların büyük ülkelere kabul edilmelerine yönelik düzenleyeceği zirve öncesi, zengin ülkelerin, yılsonuna kadar 4,8 milyon kayıtlı Suriyeli mülteciden en az yüzde 10'una kapılarını açma sözü vermesini istedi. Yardım kuruluşuna göre, zengin ülkelerin şimdiye kadar sığınmacılara ilişkin adil bir paylaşım planı olmadığına dikkat çekerek, 480 bin sığınmacının daha alınması gerektiğini kaydetti.
Fransa, Hollanda, ABD ve Danimarka'nın diğer ülkelere kıyasla yeterince sığınmacıya kapılarını açmadığına dikkat çeken yardım kuruluşu, sadece Kanada, Almanya ve Norveç'in söz konusu sığınmacılar için adil bir rakam belirlediğini ifade etti. Zengin ülkelerin 2013 yılında 129 bin 966 Suriyeli sığınmacıyı kabul etme vaadini hatırlatan Oxfam, bu sığınmacıların sadece 67 binin ülkelere ulaştığını belirtti.
Oxfam'ın İngiltere Yöneticisi Mark Goldring, Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün 5 milyondan fazla mülteciyi kamplarda barındırdığına dikkat çekerek, birçok ülkenin bu sorunda sınıfta kaldığını vurguladı. Goldring, "Lübnan, Ürdün ve Türkiye, yaklaşık 5 milyon Suriyeli sığınmacıyla baş etmeye çalışıyor. Sorumluluğun paylaşılması için zengin ülkelerin daha fazlasını yapması ve özellikle bu krizden etkilenen en savunmasız kadın ve çocuklara öncelik tanınması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Cihan CİHAN