Namibya Çölü'nde 500 yıl önce batan Portekiz gemisi enkazından 13 milyon dolarlık altın çıktı.
Namibya Çölü'nde 500 yıl önce batan altın yüklü Portekiz gemisi bulundu. Enkazdan 13 milyon dolar değerinde altın çıkartıldı.
1533 YILINDA BATMIŞTI
Portekiz'in Lizbon kentinden 1533 yılında Hindistan'a yelken açan altın yüklü gemi Namibya yakınlarında batmıştı.
İŞÇİLER TARAFINDAN BULUNDU
Yaklaşık 13 milyon dolar değerinde (38 milyon lira) altın taşıyan Bom Jesus isimli gemi Namibya Çölü'nde elmas arayan işçiler tarafından bulundu. Geminin aşırı yük ve olumsuz hava koşullarını nedeniyle battığı tahmin ediliyor.
13 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE ALTIN BULUNDU
Kurumuş bir lagünde bulunan geminin incelenmesi için arkeologlara haber verildi. Altı günlük bir çalışmayla temizlenen enkazdan 13 milyon dolar değerindeki altının yanı sıra, arkeologlara göre çok daha değerli malzemeler de çıktı.
Bom Jesus isimli geminin Batı Afrika ülkesi Namibya'da bulunan en değerli arkeolojik kalıntı olduğu ifade edildi.
HAZİNE YILLARCA SAKLI KALDI
Geminin Nisan 2008'de bulunduğunu belirten Dr. Dieter Noli, uzmanların içinde hazine olduğunu anlamalarının yıllar sürdüğünü söyledi. Uluslararası yasalar gereği bulunan gemilerin bandırasını taşıdığı ülkelere iade edildiğine dikkat çeken Dr. Dieter Noli Portekiz'in gemideki altınları Namibya'ya bıraktığını ekledi.
Çölde son yıllarda birçok gemi enkazı bulundu. Şimdiye kadar bulunan en eski gemi Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'ne ait 1747 yılında batan The Vlissingen isimli kargo gemisiydi.
Özgür Düşünce