Microsoft'un bu sonbaharda çıkaracağı Windows 8, akıllı telefon, tablet ve bilgisayarı tek işletim sistemiyle çalıştıracak. Windows 8 ile bilgisayarda başlanan oyuna kalınan yerden tablet ya da ‘cep'ten devam edilebilecek.
Microsoft'un bu yılın sonbahar aylarında kullanıma açacağı Windows 8 (W8) işletim sistemi, Türk yazılımcıları da yoğun çalışma temposuna soktu. Akıllı cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarda tek deneyim ilkesiyle yola çıkan Windows 8 için yerli içerik geliştiriciler de yazılım ve uygulamalarının W8'e uyumu için çalışmaya başladı. W8 ile bilgisayarda başlanan bir oyuna, kalınan yerden tablet veya telefondan devam edilebileceğini söyleyen Microsoft Türkiye Windows Pazarlama Grup Müdürü Onur Altıntaş, “W8 için Microsoft'un uygulama mağazası (Store) da açılacak. Ücretli uygulamalar satın almadan da denenebilecek” dedi. Microsoft Store'dan ücretli uygulamaların kredi kartı ile satın alınabileceğini belirten Altıntaş, “Burada TL ile de işlem yapılabilecek. Şu anda Türkiye'deki yazılım geliştiriciler, program yazılımlarını W8'e uyumlu hale getirmek için harıl harıl çalışıyor” diye konuştu.
EĞİTİMLER GELECEK AY
Bu yılbaşında açtıkları uygulama geliştirme okulu Açık Akademi'de nisan ayında W8 eğitimleri de vereceklerine dikkat çeken Altıntaş, “Şu ana kadar 55 bin kayıtlı öğrenciye ulaştık. 5 bin kişi uygulama yazılım eğitimi aldı” dedi.
WINDOWS 8 NELER GETİRECEK?
* Tablet, telefon ve bilgisayarda ortak işletim sistemi kullanılabilecek.
* Hem klavye ve fare ile hem de dokunmatik arayüz ile uyumlu olacak.
* “Windows To Go” özelliği ile kullanıcılar, iş verilerinin yer aldığı Windows 8'i USB bellekleriyle yanlarında taşıyabilecek.
* Kişiselleştirilebilir kilit ekranla, seçilen bir resmin, belirli noktalarına dokunarak cihaz açılabilecek.
* 25 GB'lik bulut saklama hizmeti Skydrive, W8'e entegre edilecek.
TL SİMGESİ İÇİN YASAYI BEKLİYOR
Mart ayı başında tanıtılan TL'nin simgesinin dijital ortamda uluslararası standart olarak kullanılabilmesi için Microsoft Türkiye olarak çalıştıklarını anlatan Onur Altıntaş, şöyle konuştu: “Ancak TL simgesinin uluslararası yazışmalarda da TL ibaresiyle birlikte kullanılacağına dair düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor ve henüz bu yayımlanmadı. Bu Unicode (Evrensel Kod Konsorsiyumu) başvurusu için de gerekli. Önceki yıllarda Hindistan da para birimi için simgesini belirledi ve oradaki Microsoft ekibinin, bu yeni simgenin Unicode'a dahil edilmesinde önemli çalışmaları oldu. Sonuçta Türkiye'nin Unicode'a başvurması gerekiyor. Ama Resmi Gazete'de çıksın, biz Unicode ile olan çalışmalarımızı hızlandırırız. Bu konudaki bilgi birikimimizi Merkez Bankası başta olmak üzere yetkililerle sık sık paylaşıyoruz.” Merkez Bankası'dan konuyla ilgili olarak başvurduğumuz yetkililer “Sonuçta TL simgesini, düzenlediğimiz basın toplantısıyla ilan ettik. Uluslararası kod üreten tüm kuruluşlara gerekli girişimleri yaptık. Bu çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.
HABERTÜRK