Özel Olimpiyat Türkiye, 2016'nın ilk Bölge Oyunları'nı Adana'da gerçekleştirdi. Dört spor branşında düzenlenen oyunlarda tüm özel sporcular madalyalarına kavuştu.
Özel eğitim gereksinimi olan bireyleri spor aracılığıyla sosyal hayatın içine katmayı hedefleyen Özel Olimpiyatlar Türkiye ile Çukurova Üniversitesi'nin iş birliğiyle düzenlenen Çukurova Üniversitesi Özel Olimpiyatlar Bölge Oyunları, 219 özel ve partner sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi.
Dünyanın en yaygın sivil toplum kuruluşu ve en büyük amatör spor organizasyonlarından biri olan Special Olympics'in bir parçası olarak faaliyet gösteren Özel Olimpiyatlar Türkiye, özel eğitim gereksinimi olan bireylerin spor yoluyla diğer bireylerle bir araya gelerek sosyal hayata katılımlarını desteklemek amacıyla düzenlediği bölgesel etkinlikleri sürdürüyor.
Bu kapsamda Çukurova Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen yılın ilk Bölge Oyunları, 3 - 4 Mart tarihlerinde Adana'da gerçekleştirildi. Atletizm, masa tenisi, yüzme ve karma futbol branşlarında gerçekleştirilen oyunlara, atletizmden 73, masa tenisinden 51, yüzmeden 42, karma futbol branşından ise 53 olmak üzere 11 farklı ilden toplam 219 özel sporcu katıldı.
Oyunlara antrenörler, öğretmenler ve doktorların yanı sıra Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerinden 150 kişilik gönüllü ekip de destek verdi. Akdeniz ve İç Anadolu bölgesindeki özel eğitim okullarının katıldığı oyunlara bu sene Van, Batman ve Erzincan'dan da misafir okullar özel sporcuları ile katıldı. Oyunlar sonunda tüm sporcular madalya sevincini yaşadı.
DİLEK SABANCI: HAYAT BİRLİKTE, OYUN BİRLİKTE GÜZEL…
Oyunların açılışında bir konuşma yapan Özel Olimpiyatlar Türkiye Onursal Başkanı Dilek Sabancı, "Özel Olimpiyatlar Türkiye, bundan tam 33 yıl önce, toplumumuzdaki özel eğitime ihtiyaç duyan bireyleri kapalı kapılar ardından çıkarmak amacıyla faaliyete geçti. Tek hedefimiz vardı, bu özel çocuklarımızı sosyal hayatın içine çekebilmek. Yaşıtlarıyla kaynaşmalarını sağlamak. Ne mutlu bize ki, aradan geçen 33 yılda kocaman ve sevgi dolu bir aile olmayı başardık. 'Hayat birlikte, oyun birlikte' sloganını kendimize çatı yaparak, her geçen gün bu aileyi biraz daha büyütüyoruz. Bu çocukların kendilerine fırsat verildiği takdirde hayatı ve oyunu nasıl birlikte güzelleştirdiklerini görünce gelecek için umutla doluyoruz." şeklinde konuştu.
Çukurova Üniversitesi Özel Olimpiyatlar Bölge Oyunları çerçevesinde spor müsabakalarının yanı sıra uzman hekimler tarafından Sağlıklı Sporcu Taramaları da gerçekleştirildi. Özel sporcuları antrenman, müsabaka ve sosyal etkinliklerde bir araya getirmeyi hedefleyen Çukurova Üniversitesi Özel Olimpiyat Oyunları'nın ilk gününde; sporcuların seviye belirleme yarışmaları ve sağlık taramaları, ikinci gününde ise yarışlar ve karşılaşmalar düzenlendi.
ÖZEL OLİMPİYATLAR TÜRKİYE HAKKINDA
Temelleri 1982 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan ve Sakıp Sabancı'nın önderliğinde atılan Özel Olimpiyatlar Türkiye, tüm dünyada 170 ülkeye yayılmış 225 kurumu kanalıyla, 4,4 milyon kişiye ulaşan Uluslararası Özel Olimpiyatlar'ın (Special Olympics) Türkiye'deki tek kuruluşudur.
Özel Olimpiyatlar Türkiye, özel eğitim gereksinimi olan bireyleri, diğer bireylerle bir araya getirip, çeşitli spor dallarında düzenli eğitim ve yarışma imkanları sağlamaktadır. Bu şekilde özel sporcuların fizik kondisyonlarını, motor becerilerini ve yeteneklerini geliştirmelerine, cesaretlerini sergilemelerine, başarılarının mutluluğunu yaşamalarına, toplum ile ilişkilerini güçlendirmelerine yardımcı olmayı ve sosyal hayata katılımlarını artırmayı hedeflemektedir.
Cihan CİHAN