Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk 5,3 milyar euro döviz borcunun yeniden taksitlendirilmesi için bir yıldır bankalarla müzakere halindeydi. Sıkı pazarlıktan istediğini alan Şahenk 3 yıl borç ödemeyecek.
SAMANYOLUHABER | ÖZEL- Doğuş Grubu ile bankalar arasında bir yıldır devam eden müzakerelerde nihai mukavele 18 Nisan'da imzalandı.
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in toplam 5,3 milyar euro döviz kredisi borcunu yeniden taksitlendirmek için bankalara sunduğu "2 yıl ödemesiz toplam 6 yıl vade" teklifi masada bir kere daha tadil edildi.
KUR ARTINCA HESAP ŞAŞTI
Ödeme planında yapılan değişiklikte döviz kurunun aradan geçen zaman zarfında artması etkili oldu. 2018 yılı başında 4,50 TL olan euro mukavelenin imzalandığı 18 Nisan 2019’da 6,55 TL’ye yükseldi.
Son bir yılda TL’nin euroya mukabil yüzde 40’tan fazla değer kaybetmesi sebebiyle Doğuş’un borcu 23,5 milyar TL’den 35 milyar TL’ye yükseldi.
Doğuş'un patronu Ferit Şahenk alacaklı 12 bankaya kendisi ve aile fertleri namına şahsi kefalet verdi.
PAZARLIKLAR SÜRERKEN BORÇ 11,5 MİLYAR TL ARTTI
Konuya yakın bir kaynak kur artışından dert yanan Şahenk’in taslak mukavelede yer alan “2 yıl ödemesiz” maddesini “3 yıl” şeklinde değiştirilmesinde ısrar ettiğini belirtti.
Aynı kaynak, “İlk ödeme planı ile grubun 11,5 milyar TL ilave maliyetin altından kalkması mümkün değildi. Kur artışının getirdiği maliyet yeni ödeme planını anlamsız hale getirecekti.” dedi.
BORÇLARIN YÜZDE 42’Sİ DAHİL EDİLDİ
Yeni ödeme planına dahil edilen krediler Doğuş’un toplam borcunun yüzde 42’sine tekabül ediyor. Bankaların grubun gelirlerine temlik koyduğu da iddia ediliyor.
Doğuş’un krediler için teminat tutarını artırdığı belirtiliyor.
Otomotiv, medya, turizm, inşaat ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin kullandığı krediler için yeni bir teminat havuzu teşkil edildi. Grubun elindeki bütün tapu, hisse senedi, alacak senetleri, çekler, bono ve tahviller metinat havuzuna aktarıldı.
ŞAHSİ MAL VARLIKLARI DA İPOTEKLİ
Ayrıca Şahenk ailesinden hisse sahibi olan herkesten “muvafakatname” alındı. Tahsilatta aksama olması halinde bankalar şahsi mal varlıklarına da haczedebilecek.
Doğuş grubu bankalara 5 yıl vadede 350 milyon euroya tekabül eden bir tasarruf planı da sundu. Buna göre zarar eden medya ve otomotiv şirketlerinde bazı yatırımlar elden çıkarılacak. Bazı şirketlerde küçülme kararı alınacak.
DÖVİZ BORCUNU TEHİR ETTİRMEK İÇİN BANKALARLA MASAYA OTURAN GRUPLAR:
DÖVİZ BORCU OLAN ŞİRKETLER BANKA KUYRUĞUNDA
Türkiye’de Murat Ülker de yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Yıldız Holding’in 6 milyar dolar borcunu 3 yıl ödemesiz toplam 6 yıl vadeye yaymıştı.
Ülker ve Doğuş’un yanısıra İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO), GAMA, Hema ve Yaşar gibi büyük gruplar döviz kredilerini ödeyemediklerini belirterek bankalarla yeniden masaya oturmuştu.
Şu ana kadar toplam 30 milyar dolar civarında kredinin taksitleri 2-3 yıl tehir edildi.