[ÖZEL] Sürgün Hukukçular mağdurlara ücretsiz destek verecek

Olağanüstü Hal (OHAL) şartlarının fiilen uygulandığı Türkiye'de 600’e yakın avukat hapse atıldı. Savunma hakkı insanların elinden alınırken, bir şekilde yurt dışına çıkmayı başaran hukukçular Türkiye’de devam eden hukuk ihlallerine karşı etkin bir mücadele için “Sürgün Hukukçular Platformu (SHP)” çatısı altında birleşti. SHP temel hak ve hürriyetleri ihlal edilen kişilere ücretsiz destek verecek.

SAMANYOLUHABER | ÖZEL- Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti, 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü bahanesiyle başlattığı cadı avında “savunma makamı” diye nitelenen avukatları da hedef aldı.

Tek delil olmadan 6 bin 500 hâkim ve savcı meslekten ihraç edildi. 5 bine yakın hâkim ve savcı hapse atıldı. 

600’e yakın avukat tutuklanırken, bir şekilde yurt dışına çıkmayı başaran avukatlar Türkiye’de devam eden hukuk ihlallerine karşı etkin bir mücadele için “Sürgün Hukukçular Platformu” çatısı altında birleşti. 

SÜRGÜN HUKUKÇULAR PLATFORMU KURULDU

İnglizce ismi "Lawyers in exil" olarak belirlenen Sürgün Hukukçular Platformu (SHP), mağdurlara yardım etmek maksadıyla internet sitesi, e-posta adresi ve Twitter hesabı açtı. 

Mağduriyetlere dair raporlar ve diğer gelişmeler SHP'ye ait internet sitesinde Türkçe’nin yanısıra İngilizce, Fransızca ve Hollandaca (Flemenkçe) yayımlanacak. 

HER MAĞDURA ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK VERİLECEK

Kendilerini “muhaliflerin ve mağdurların avukatlığını yaptığı için yurtdışına çıkmak zorunda kalan hukukçular ile Avrupalı hukukçu, adli tabip ve insan hakları aktivistleri” diye tanımlayan platform üyeleri, Türkiye’de temel hak ve hürriyetleri ihlal edilmiş, gözaltı veya tutuklama safahatında işkence ve kötü muameleye maruz kalmış herkese açık çağrıda bulundu.

AKP, HUKUK DEVLETİNİ ORTADAN KALDIRDI
 
İnternet sitesinde yayımlanan çağrıda, 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimi sonrasında kitleler halinde haksız ve keyfi tutuklamalar, işkence ve kötü muameleler, meslekten ihraçlar, kaçırılmalar, “kayyım atama” ismi altında şirketlere ve şahısların mallarına el koyma işlemleri ve pasaport iptalleri gibi hukuksuzlukların yaşanmaya devam ettiği vurgulandı.

SAVUNMANIN HALİ!: Adil ve şeffaf yargılanma hakkının teminatı olan avukutlar Türkiye'de yaka paça gözaltına alınıyor. Halihazırda 600'e yakın avukat sadece savunma makamının icaplarını yerine getirdiği için hapishanede. 

HAK ARAMA MÜCADELESİ ULUSLARARASI MAHKEMELERE TAŞINACAK

Açık çağrıda, “Bizler de mağduriyetlerin sonlandırılması ve adaletin tesisi maksadıyla iktidar otoritesinin hukuksuz uygulamalarına maruz kalmış herkese hukuki destek sağlamak için gayret ediyoruz. Bu esnada müşahede ettiğimiz hukuksuzlukları ve konusu suç teşkil eden karar ve eylemleri takip edip ulusal ve uluslararası yargıya taşımak için gerekli işlemleri yapmayı da mesleki bir sorumluluk olarak görüyoruz.” denildi.

Ayrıca, “Hukuki mücadele herkes için tek ve vazgeçilmez bir hak arama vasıtasıdır. Adaletin tesisi, hiç şüphe yok ki hukuk dışı iş ve eylem yapan ve yaptıranların hukuk önünde hesap vermesinin sağlanması ile gerçekleşecektir.” ifadeleri kullanıldı.

HAK İHLALLERİ TEK TEK TESPİT EDİLİYOR

Bu maksatla haksızlığa uğradığını iddia eden herkesin destekleriyle “hak ihlallerini, işlenen suçları ve fâillerini tespit” çalışmalarının sürdüğüne işaret eden SHP, “İnsanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında, suçun fâili olarak kabul edilecek bazı siyasiler ve kamu görevlilerinin de “Evrensel Yargı Yetkisi” çerçevesinde yargılanmalarını temin için her türlü hukuki hazırlık devam etmektedir.” tespitinde bulundu. 

Sürgün Hukukçular Platformu, Türkiye'de iç hukuk yolları tükenen dava dosyalarını uluslararası mahkemelere taşıyacak. 

RAPOR, İFADE; TUTANAK; TEBLİĞ VE RESMİ CEVAPLARI MUHAFAZA EDİN

Açık çağrıda şu ifadeler yer aldı: “Size veya yakınlarınıza, her ne surette olursa olsun hukuksuz bir işlem yapan memurları ve onların amirlerini, özellikle aşağıda belirtilen suçları irtikap eden kişilerin hukuksuzluklarını lütfen tam, doğru, teferruatlı ve zamanlı olarak kayıt altına alınız / aldırınız ve bizlere ulaştırınız.
 
Adli veya idari işlemlere dair her tür belge, rapor, ifade, tutanak ve doküman ile, resmi veya özel kurumlardan tarafınıza gelen bildirimleri, haklı müracaatlarınıza verilen olumsuz cevapları lütfen saklayınız ve bize ulaştırınız.”

Sürgündeki Hukukçular Platformu'nun iletişim adresleri: 

16 Nisan 2019 14:36
DİĞER HABERLER