İZMİR (CİHAN)- Mersin'in Tarsus ilçesinde vahşi bir cinayete kurban giden üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın ismi, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Psikoloji Bölümü'nde yaşayacak. Özgecan'ın ismi, Zihin, Davranış ve Beyin Araştırmaları Laboratuvarı'na verildi. Bu vesileyle İEÜ Konferans Salonu'nda düzenlenen törende öğretim üyeleri ve öğrenciler, kadına yönelik şiddeti tartıştı.
Burada, "Ülkemizde Yükselen Şiddet, Nedenleri ve Önlenmesine Yönelik Farklı Yaklaşımlar" başlıklı bir konuşma yapan İEÜ Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Çetinkaya, "Özgecan, üniversitemizde yaşasın istedik. Sizler gibi psikoloji öğrencisiydi. Fotoğraflarında gördüğünüz gibi laboratuvarda çalışıp kendini ve insanları anlamaya çalışıyordu. Her gelen nesil, 'Kim Özgecan?' diye sorsun, böylelikle onu tanısın istedik. İnsanlarımız sevdikleri, sahip oldukları güzel şeyleri paylaşmayı ister. Bizim için de laboratuvarımız çok önemli. Orada bilim üretiyoruz. Bunun için laboratuvarımızı paylaşmak istedik." dedi.
Bölüm öğrencileri adına konuşan 3. sınıftan Simge Tekin ise Türkiye'nin cinayet, tecavüz ve istismar haberlerine boğulduğuna dikkat çekerek, "Kadın olmanın bugün artık başlıbaşına bir cinayet sebebi haline dönüştüğüne hep birlikte tanıklık etmekteyiz. Gencecik bir üniversite öğrencisi olan Özgecan arkadaşımız, kardeşimiz, gelecekteki meslektaşımız bu ülkede kadın olmanın korkusuyla yanında biber gazı taşırken ailesinden, gelecek ideallerinden, sevdiklerinden hunharca koparılmıştır. Bu olay yalnızca Özgecan'ın ailesini ve yakınlarını değil, yaşadığı süreçte onunla tanışamamış olan bizleri de derinden yaralamıştır. Bu sorun, toplumun sorunudur. Bu hepimizin sorunudur." diye konuştu.
'ÖZGECAN, GENÇ BİLİM ÂŞIKLARINA IŞIK OLACAK'
Kadını değersizleştiren politika ve söylemlerle birlikte işlenen cinayetlerde ve kadına yönelik şiddette, münferit kabul edilemez bir artış yaşadığını aktaran Tekin, kadının kılık kıyafeti, iffeti, fıtratı üzerinden politik söylemler üretildiğini söyledi. Şiddeti, tacizi meşrulaştırmaya ve kurbanı sorumlu göstermeye yönelik zihniyetleri kınadıklarını ifade eden Tekin, şöyle devam etti: "Kadınların korkuya, şiddete ve cinayete maruz bırakılarak toplumda dezavantajlı konuma getirilmesini önlemek için aklın, insanlığın, iyilik ve yapıcılığın yolunda kamuoyunu, basını, medyayı, üniversiteleri mücadeleye davet ediyoruz. Psikoloji eğitiminin daha birinci yılında olan güzel Özgecan'ın laboratuvarımızda yaşaması ve genç bilim âşıklarına ışık olması dilekleriyle Psikoloji Bölümü Zihin, Davranış ve Beyin Araştırmaları Laboratuvarı'na Özgecan Aslan ismini vermekten gurur duyuyoruz."
ŞUBAT AYINDAKİ 16 KADIN CİNAYETİNİN DÖRDÜ İZMİR'DE
İEÜ Psikoloji Kulübü Başkanı Gizem Naz da geçen şubat ayı içerisinde 16 kadının öldürüldüğünü, bu cinayetlerden dördünün İzmir'de şlendiğini kaydetti. "Boşanmak veya ayrılmak istediği için öldürülen kadınların oranı yüzde 13 iken kadınların yüzde 94'ü, kendi hayatına dair bir kararı kendisi almak istediği için öldürüldü." bilgisini veren Naz, "Kocası tarafından öldürülen kadınlardan birinin öldürülme nedeni belirlenemezken kadınların neredeyse tamamının, kendi iradesiyle aldığı kararlar için direnirken öldürüldüğü görülüyor. Aynı şekilde kadın cinayetlerinin yüzde 94'ünde katil, cinayet kurbanının yakınlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan dokuzu kocası veya ayrıldığı kocası, ikisi erkek arkadaşı, ikisi babası ve biri de oğlu tarafından öldürüldü. Tanımadığı kişiler tarafından öldürülen bir kadın kardeşimiz, arkadaşımız, meslektaşımız ise Özgecan Aslan'dı." diye konuştu. CİHAN