Özgür Özel'den 'erken seçim' açıklaması: Tarih verdi

CHP lideri Özgür Özel, 'normalleşme süreci' ve 'erken seçim' tartışmalarına dair açıklamalarda bulundu. Normalleşme sürecinin bitmeyeceğini ve birinci parti olmanın sorumluluğunu taşımaya devam edeceklerini belirten Özel, erken seçim tartışmaları hakkında ise "Şartlar böyle giderse önümüzdeki yıl talebi dillendiririz. İki buçuk yıl olduğunda erken seçimi isteriz" dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halk TV'de gazeteci İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı.

Normalleşme sürecinin bitip bitmediğine ilişkin konuşan Özgür Özel, şunları söyledi:

"Normalleşme süreci bitmez. Normalleşme bizim birinci parti olma sorumluluğuyla ortaya koyduğumuz özgüvenli ve inandığımız bir süreç. Normalleşmenin özeti şudur: Normal demokrasilerde ne varsa onu talep etmek ve muhalefet olarak üstüne düşeni yapmaktır. Selamlaşmak, konuşmak, müzakere etmek. Normal demokrasilerde olanı talep etmek.

Anayasaya tam uyum, kanunlara tam uyum, AİHM kararlarına tam uyum. Bunları talep etmek benim görevim. Ha bunları yapmıyorsa kendileri normalleşmiyorsa bırakalım onlar anormal kalsın. Vatandaş da normalle anormal arasında günü gelince tercihini yapar."

"İKİ BUÇUK YIL OLDUĞUNDA ERKEN SEÇİMİ İSTERİZ"

BirGün'e yaptığı 'erken seçim' açıklamasını da değerlendiren Özel, şöyle konuştu:

"Parlamentoda 360 oy gerekiyor. Erken seçim şu anda teknik olarak mümkün değil. Şartlar böyle giderse önümüzdeki yıl talebi dillendiririz. İki buçuk yıl olduğunda erken seçimi isteriz."

Vergi sistemini de eleştiren Özgür Özel, vergi sisteminin 'az kazanandan az, çok kazanandan çok' şeklinde olması gerektiğini ancak mevcut sistemde dolaylı vergiler nedeniyle adaletsizlik yaşandığını söyledi.

Vergi yükü ve satın alma gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşların ekonomik açıdan oldukça zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Özel, "Az kazanandan az vergi alınırsa herkes rahat bir nefes alacak" dedi.

"ESAD İLE İLK BEN GÖRÜŞEBİLİRİM"

Sığınmacı meselesinin çözümü için Suriye'deki savaşın bitmesi gerektiğini vurgulayan Özel, gerekirse bunun için sorumluluk da alacağını söyledi. Özel, "Esad'ın Türkiye'deki TSK varlığına ilişkin sözleri var, bunu diyalog kanalından çıkarıyor. Türkiye'deki Suriye vatandaşlarının ülkelerine dönmesi için şartlar neyse konuşulmalı. Türkiye'de doğmuş 1 milyon Suriyeli varsa ilerleyen yaşlarda Türkiye'ye gelmek için vize kolaylığı sağlanabilir. Gerekirse Esad ile ilk ben görüşebilirim" diye konuştu.

"SIĞINMACI MESELESİNİN BEKLETİLMESİNİ DOĞRU BULMAM"

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirileceğini ifade eden Özel, "Ben sosyal demokrat olarak sığınmacılara gayriinsani davranılmasını doğru bulmam ama sığınmacı meselesinin çözülmeden bekletilmesini de doğru bulmam. Suriye'nin egemenlik haklarına saygı duymalı ve devlet dışı aktörleri muhatap almamalıyız" dedi.

30 Haziran Pazar günü Gebze'de düzenlenecek 'Büyük emek mitingine' herkesi davet eden Özel, mitingin ana sloganının 'Geçinemiyoruz' olduğunu söyledi.

"SAYIN KILIÇDAROĞLU İLE ARAMIZ GAYET İYİ"

CHP'nin bir önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile olan ilişkisini de değerlendiren Özel, "Aramız gayet iyi. Daha dün Yaşar Yakış'ın cenazesi için Meclis'e geldi. Önceki genel başkanlarımızla da sık sık bir araya geliyoruz" dedi.

"ASIL KATİLLER KİMSE CEZALANDIRILSIN"

1 Temmuz'da ilk duruşması görülecek Sinan Ateş davasına ilişkin Ayşe Ateş ile yaptıkları görüşmeleri de değerlendiren Özel, "Biz Ayşe Ateş'in yanındayız. Soruşturma kime kadar giderse gitsin sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz. Ayşe Ateş adalet istiyor, kocasının kanı yerde kalmasın istiyor. Tetiği çeken zaten cezayı alacak ama asıl katiller kimse o ceza alsın istiyor" ifadelerini kullandı.

GRİ LİSTE AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Türkiye'nin gri listeden çıkmasına işaret ettiği 'Başardık' paylaşımı hakkında da konuşan Özel, "Yıllardır uğraşıyoruz gri listeden çıkılmasıyla ilgili. Bu son derece olumlu bir şey çünkü bu listede yer almak utanç vericiydi. Normali budur" dedi.
28 Haziran 2024 11:57
DİĞER HABERLER